Târnova reînvie obiceiul „Măsuratului oilor”. Voia bună este asigurată de Virtuozii Semenicului!

modelmic

Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS) în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Târnova organizează joi de la ora 12:00, în localitatea Târnova „Măsuratul oilor“.

Tradiţionala manifestare va cuprinde filmarea obiceiului şi mediatizarea acestuia precum şi stocarea pentru arhiva CJCPCT CS.

„Măsuratul oilor“, obicei străvechi, constituie pentru comunitatea din Târnova o adevărată sărbătoare. Oieritul în zona montană a fost, este și va fi o îndeletnicire îndrăgită, specifică și rentabilă.

„Măsuratul oilor“ are o importanță majoră în viața comunității, acțiunea în sine se petrece la o stână, în cazul de față, la stâna lu’ Călinuţ dân Dealu’ Murgaii. Aici se va măsura cantitatea de lapte dată de fiecare turmă după care oile pleacă la munte. Această cantitate va fi etalonul pentru brânza pe care o vor primi proprietarii în vară de la ciobanii care le îngrijesc animalele.

Pentru a întregi atmosfera, la sfârșit va avea loc o agapă, meniu fiind unul simplu, cu produse specifice.

La reușita evenimentului va participa şi Orchestra „Virtuozii Semenicului“, condusă de prof. Petrică Vița, care va da farmec şi culoare prin interpretarea unor melodii tipice acestui obicei ‒ moment muzical susținut la fluiere de către Costel Pițigoi, Toma Tudor și Petrică Vița, după cum ne-a informat prof. Ioan Benga – Managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

Diana RADU

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei