Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița a învins birocrația! „Actorii” se pregătesc să „pună în scenă” reabilitarea!

Teatrul Vechi

Proiectul de reabilitare a celui mai vechi edificiu cultural din țară, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița, se apropie cu pași repezi de execuție. După mai bine de un an de la semnarea scrisorii de finanțare, timp în care a fost întocmită documentația specifică pentru scoaterea la licitație a execuției, proiectul va fi scos la licitație în vederea selectării constructorului ce va da o altă față celui mai vechi teatru din România.

Consultanții care s-au ocupat de întocmirea documentației privind execuția unui proiect ambițios propus de administrația orăvițeană au anunțat victorioși, la finalul săptămânii trecute, faptul că, după întocmirea unei „suprafețe” de 900 mp de documentație, proiectul de reabilitare a Teatrului Vechi „Mihai Eminescu” intră în linie dreaptă, apropiindu-se de faza de execuție.

Activitatea D Proiect s-a desfășurat în spatele cortinei, unde în câteva luni de la ultima veste am completat Jurnalul proiectului de Reabilitare a Teatrului Vechi Mihai Eminescu din Oravița cu:

-o documentație de 2.5 m lungime

-un buştean de stejar cu diametrul de 30 cm si 1.80 m înălţime

-902 mp hârtie (6576 xA4 . 984 xA1)

-echipă formată din 31 specialiști”, este anunțul făcut pe pagina de Facebook de echipa de proiectanți de la D Proiect.

d proiect

Proiectul, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, beneficiază de asistență financiară nerambursabilă prin programul „REGIO – Programul Regional 2014 – 2017, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”, în baza contractului de finanțare nr. 11 din 16.05. 2017, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar.

Citește și: Proiectul de restaurare, conservare și dotare a celui mai vechi teatru din țară, în linie dreaptă

Acesta urmează a fi scos la licitație săptămâna viitoare, după ce ADR Vest Timișoara va verifica procedura de licitație, urmând ca, cel mai probabil, primăvara lui 2019 să găsească bijuteria arhitectonică orăvițeană în pline lucrări de reabilitare. Primarul orașului Oravița s-a arătat mulțumit de reușită, însă dezamăgit de faptul că documentația stufoasă cerută în astfel de proiecte se derulează pe un termen cam lung, iar de la faza semnării scrisorii de finanțare și până la execuție este una relativ mare.

După un an de bătălii, am învins în războiul cu sistemul birocratic din România! Mulțumesc echipei din Primăria Oravița și colaboratorilor pentru efortul depus și de asemenea echipei de la ADR Vest. Iată că, după un an de la semnarea scrisorii de finanțare, proiectul de reabilitare a celui mai vechi teatru din țară – Teatrul Vechi «Mihai Eminescu» – prinde contur. În perioada imediat următoare va fi organizată licitația pentru selecția constructorului”, a declarat, pentru Reper24, primarul Dumitru Ursu.

Investiția constă, în principal, din lucrări de reamenajare interioară la subsol, parter, mezanin şi etaj, în scopul utilizării în continuare a acestuia ca sală de spectacole, birouri, anexe etc. Lucrările de reamenajare generale propuse prin proiectul de arhitectură sunt:

 • reparații și refacere finisaje și ornamente la interior și la fațade;
 • reparații la scările interioare de acces la parter, mezanin, etaj și pod;
 • modificări la pereții interiori nestructurali;
 • modificări locale la pereții structurali prin demolarea unor parapeți la ferestre parter;
 • realizarea unor cadre metalice de consolidare locală la golurile modificate în pereții structurali;
 • reamenajarea în întregime a spațiilor de la parter, mezanin, etaj, cu păstrarea funcțiunilor de bază neschimbate;
 • modificări locale la pereții structurali;
 • reparații locale la stâlpii metalici ai balconului, la bolțișoare și la profilele metalice existente;
 • reparații și consolidări locale sau înlocuiri de elemente de lemn sau metal, la planșeul de peste etaj și rigidizarea lui în plan orizontal cu grinzi și diagonale orizontale metalice plasate în pod;
 • subzidiri din beton la fundații;
 • refacerea șapei suport a pardoselii de peste zona subsolului ca o placă subțire din beton armat monolit, încastrat pe contur, la baza pereților, prin dinți de conlucrare și conectori metalici ancorați în zidăria existentă;
 • refacerea tencuielilor și finisajelor exterioare;
 • refacerea locală a tencuielilor și finisajelor interioare;
 • repararea/înlocuirea pardoselilor degradate din spațiile interioare;
 • îmbunătățirea funcționării elementelor de colectare și evacuare a apelor pluviale din zona construcției;
 • reparații la unele elemente de șarpantă, prin decuparea locală, completarea și plătuirea cu material lemnos cu caracteristici compatibile la existent;
 • interior teatru vechi;
 • reparații locale la frontonul zidăriei din pod;
 • ignifugarea șarpantei și a planșeului din lemn;
 • înlocuirea învelitorii din tablă, precum și a stratului suport;
 • înlocuirea în totalitate a accesoriilor învelitorii;
 • reparații și înlocuiri ale tâmplăriilor cu respectarea normelor de termoeficiență;
 • refacerea tuturor instalațiilor în conformitate cu normele în vigoare;
 • dezafectarea bazinelor de carburanți existente în exteriorul clădirii, în curtea adiacentă și realizarea pe același amplasament a unu spațiu tehnic subteran, pentru instalațiile teatrului și anexe;
 • realizarea unei scări exterioare de acces de la cota platformei existente, la cota terenului și a grădinii existente deasupra zidului de sprijin din zidărie de piatră existent.

 

Sergiu TABAN

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei