Temă de actualitate la Conferința Științifică Internațională de la Reșița: coșmarul industrial în perioada globalizării!

modelmic

Muzeul Banatului Montan Reșița în colaborare cu Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi „Leibniz-Institut für Ost-und Südosteuropaforschung” din Regensburg, Germania, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, cu susținerea  Primăriei oraşului Reşiţa, organizează conferinţa ştiinţifică internațională „După coșmarul industrial: experiențe, amintiri și așteptări ale (dez-) industrializării în Europa de Sud-Est din perspectivă comparativă /After the industrial nightmare: experiences, memories and expectations of (de-) industrialization in Southeast Europe from a comparative perspective/Nach dem industriellen (Alb-)Traum: Erfahrungen, Erinnerungen und Erwartungen der (De)Industrialisierung in Südosteuropa im Vergleich” care va avea loc la Reşiţa în perioada 12-13 iulie 2018. Deschiderea oficială va avea loc mâine, 12 iulie, la ora 900, în sala de conferințe a Primăriei Reșița. Lucrările se vor desfășura pe parcursul zilelor de joi și vineri, 12 – 13 iulie, în aceeași locație.

Obiectivul principal al manifestării este punerea în circuitul ştiinţific, şi nu numai, a istoriei industriale a zonei şi a oraşului Reşiţa precum şi a modului în care se poate redefini aceasta în epoca globalizării. Conferința își propune radiografierea contextului actual de cercetare cu privire la dezindustrializare și la percepțiile acesteia în Europa de Sud-Est. Pe de o parte, tema de cercetare ar trebui contextualizată din punct de vedere istoric, pe de altă parte, urmărindu-se cercetarea vechilor fenomene ale dezindustrializării. Nu în cele din urmă, abordăm discuția unei comparații geografice întrucât fără aceasta nu ar fi existat specificitatea experienței post-socialiste. Preocupările cu privire la dezindustrializare ar putea constitui posibilitatea ca istoria contemporană a Europei de Sud-Est să fie pusă sub auspicii noi, de a nu mai fi catalogată ca o istorie particulară, ci mai degrabă ca parte a reorganizării lumii în epoca post-Ford. Acest proces este caracterizat de diferite dinamici temporale și manifestări regionale, însă la nivelul reacțiilor socio-culturale înspre niște procese economice profunde, între care există atât deosebiri cât și asemănări. Cum arată în aceste cazuri formele de reacție sociale și politice? De ce în anumite locuri există încercări sistematice de muzeificare a moștenirii industriale, chiar și în sensul ancorării perioadei moderne industriale în identitățile regionale, în timp ce în alte spații, vechile complexe industriale ruginesc, elitele locale neputând începe nimic nou cu acestea?

Inițiatorii proiectului, profesorul universitar dr. Rudolf Gräf, prorectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și profesorul universitar dr. Ulf Brunnbauer, directorul științific al ”Institut für Ost-und Südosteuropaforschung” din Regensburg, Germania, și organizatorii asigură un înalt nivel ştiinţific, iar pe de altă parte participarea unor oameni de ştiinţă cu rezultate recunoscute în domeniu din Germania, Italia, Serbia, Grecia și România, după cum ne-a transmis prof. dr. in istorie Livia Magina, purtător de cuvânt al Muzeului Banatului Montan.

Sergiu TABAN

Afis 70x50 m

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei