Titian Puichiță, director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin!

modelmic

Consiliul Județean Caraș-Severin a operat mult așteptata schimbare la conducerea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, după ieșirea la pensie a fostului manager, prof. Gheorghe Țunea. Noul director interimar numit este Titian Puichiță, referent specialitate în cadrul instituției unde activează încă din anul 2000. Puichiță ocupă funcția de director din data de 6 decembrie iar interimatul său va continua până în data de 4 aprilie 2018, urmând ca după această dată să fie organizat concursul de proiecte manageriale pentru ocuparea postului de director al Centrului.

Interpret de muzică populară din Banat, originar din cartierul reșițean Cuptoare, Puichiță, în vârstă de 47 ani, a declarat pentru Reper 24 că își dorește să continue proiectele culturale ale fostului manager Gheorghe Țunea, dar în același timp să dinamizeze activitatea Centrului și să facă mult mai vizibile manifestările care au în prim planul lor folclorul și graiul din Banatul de Munte.

Vor fi avute în vederile noului manager și îmbunătățiri editoriale ale revistelor editate de CJCPCT Caraș-Severin, ne referim la periodicele Reflex – revista de artă, cultură și civilizație și revista de cultură tradițională Nedeea.  „Îmi doresc să revitalizez Ansamblul Semenicul, am discutat în acest sens cu coregraful Nistor Ghimboașă și vom face totul ca acest simbol al mișcării folclorice din Banat să revină din nou în prim-plan“, declară directorul Centrului, Titian Puichiță, care încă de la vârsta de 21 de ani a fost solist al ansamblului amintit, în vreme ce fiica și soția lui au fost dansatoare la Semenicul.

Între proiectele prin care se vor stabili prioritățile pe care trebuie să le aibe în vedere agenda activităților culturale marca CJCPCT, Puichiță își propune o întâlnire cu reprezentanții instituțiilor, organizațiilor O.N.G. cu profil de cultură urbană și rurală din Banatul de munte, iar în cadrul programului „Promovarea patrimoniului cultural local prin activități școlare și extrașcolare“, un punct important îl va reprezenta vizitarea expoziției de artă populară Liliana Ionașcu.

Merită remarcată manufactura acestor meșteri ai „frumosului“ vestimentar din Banat, familia Ionașcu din Reșița – cartierul Câlnic, pe care Reper 24 i-a vizitat recent și ale căror costume populare sunt lucrate cu migală.

Pentru Centru urmează, în perioada sărbătorilor de iarnă, organizarea unui spectacol dedicat sărbătorilor de iarnă, o manifestare intitulată „Sărbătoare în Casa Ta“ care își propune să  promoveze colindul, muzica și jocului popular din Banat.

Referitor la echipa pe care o are alături de el la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Titian Puichiță afirmă că atât pentru el, cât și pentru colegii săi proiectul de relansare culturală a Banatului Montan începe de la 0, fără a dori să comenteze disensiunile apărute în trecut în cadrul instituției.

Sergiu TABAN

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei