Tradiții românești străvechi! Tocma şi Nunta Cornilor marchează intrarea în Postul Paştelui!

modelmic

 

Voie bună și distracție zilele următoare în comunele cărășene Bănia și Eftimie Murgu unde se vor desfășura o serie de manifestări tradiționale, menite a marca intrarea în cel mai important post al anului.

„Tocma şi Nunta Cornilor”, spectaculosul obicei străvechi al intrării în Postul Paştelui va avea loc duminică și luni la Bănia, în organizarea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Primăriei şi Consiliului Local Bănia. Manifestarea de anul aceasta se anunță a fi una cu totul deosebită, mai ales având în vedere că 2019 a fost declarat de Patriarhia Română ‒ Anul Omagial al satului românesc.

Tradiţionala manifestare va avea loc în zilele de 10 și 11 martie, începând cu ora 14:00 în comuna Bănia din Valea Almăjului şi reprezintă o tradiţie românească deosebită în această vatră folclorică, autentică bănăţeană.

De Zăpostit, acelaşi obicei pitoresc este celebrat şi în comuna Eftimie Murgu, comună învecinată cu localitatea Bănia, în data de 11 martie, ora 12:00”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraș-Severin.

Organizatorii activităților din Eftimie Murgu sunt: Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Primăria şi Consiliul Local Eftimie Murgu, care invită iubitorii satului românesc să ia parte la tradiţionalul eveniment, „Lunea Cornilor“ în comuna cu rezervaţia mulinologică promovată cel mai intens de Muzeul „Astra“ din  Sibiu şi inclusă în patrimoniul UNESCO.

Diana RADU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei