Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a primit o singură ofertă la licitaţia pentru achiziţia celor 13 tramvaie destinate municipiului Reşiţa. Oferta a fost depusă de compania DURMAZLAR MAKINE din Turcia.
Licitația pentru cele 13 tramvaie a fost lansată de MDRAP în luna ianuarie a acestui an. Conform caietului de sarcini, este vorba de 13 tramvaie bidirecționale cu o lungime de 18 metri, în valoare de aproape 2 milioane de euro bucata. Tramvaiele vor avea o capacitate de transport totală de minim 92 locuri, respectiv 6 persoane/mp, din care minim 28 pe scaune fixe, nerabatabile. Garanția funcționării tramvaielor va fi de minim 350.000 km sau minim 5 ani, de la data punerii în exploatare.
Achiziția se realizează în conformitate cu protocolul de asociere dintre Municipiul Reșita şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi HCL 269/27.07.2018 a Consiliului Local Reşita.
Valoarea totală a contractului se ridică la aproximativ 25 de milioane de euro. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional – POR.
În ceea ce privește modernizarea căii de rulare, primarul Reșiței, Ioan Popa a semnat luna aceasta contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 1”, proiect în valoare de 94.846.694 lei, care vizează zona cuprinsă între Triaj și Kaufland. După implementarea proiectului, vor rezulta 3,7 km cale dublă de rulare pentru tramvai modernizată, un depou reabilitat și extins (cu o hală pentru reparații și ateliere având o suprafață construită totală de 1.965 mp, hală pentru vopsitorie și spălătorie – 478,50 mp și hală pentru gararea tramvaielor- 2.400,05 mp), 7 staţii de transport public construite/ modernizate/ reabilitate, 27.143 mp platformă cale de rulare tramvai modernizată și 21.047 mp de spațiu verde – înierbarea liniei cale. De asemenea, proiectul prevede reabilitarea și modernizarea suprastructurii Podului Triaj, utilizat de tramvaie, în lungime de 228 metri. În perioada următoare va fi semnat și contractul de finanțare pentru faza a doua a proiectului, care vizează traseul cuprins între Luncă și Muncitoresc.
Citește și Moment istoric pentru Reșița! Aproape 95 de milioane de lei ajung în municipiul de pe Bârzava!
Karina TINCUL
Foarte bune tramvaiele turceşti.
Au caştigat prin “licitaţie” şi la Mohácsi csata, în 1526
Locul transporturilor pe șine e acolo de unde au ieșit acum 2 secole, după ce au fost principalele mijloace de transport: mina!
Foarte bine !!!
Care-i problema ???
Problema e că tăiţelu’ nu le poate lua direct de la chinezi
Pingback: Tramvaie turcești la Reșița? | Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Sa intelegem ca in loc sa cumparam tramvaie de la un producator de tramvaie aflat pe teritoriul Romaniei, la Arad, sa dam de lucru romanilor, cumparam tramvaie turcesti, ca banii sa mearga in alta tara. Timpul va arata daca e bine sau e rau. Ce gandire si ce mod de lucru de tot rahatu (turcesc).
Mereu mi-am dorit dezvoltarea municipiului, am fost de acord cu tot ce însemna reabilitare și cosmetizare, cu orice propunere pentru revigorarea orașului dar cum naiba se face că atunci când sunt aprobate proiecte acestea trebuiesc neapărat indicate de București? Cum naiba se face că miticii ăia când îți aprobă (în cazul de față sumele de bani) automat îți și stabilesc cât și de unde să achiziționezi? Cum naiba se face că din toată Europa doar turcii au depus ofertă? Ca și la București, cu autobuzele alea dezmembrabile și la prețuri de navete spațiale? Cum naiba nu contactăm firme românești (în cazul nostru, Astra Arad, un municipiu cu primărie tot liberală, Falcă fiind în relații grozave cu intreprinderea)?
Achiziționăm de la turci la prețuri piperate când Aradul putea să ne ofere tramvaie la sub 1.400.000 euro dar noi luăm cu 2.000.000 (deh, ce e mai scump e mai bun, nu?), tramvaiele arădene au capacitate mai mare (peste 100 călători, cel puțin 30 pe scaune), consum de energie scăzut și grad înalt de fiabilitate, podeaua joasă, cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, cu sistem pentru anunțuri vocale exterioare pentru persoanele cu deficiențe de vedere, instalație de aer condiționat pentru pasageri și vatman, sisteme de numărare a călătorilor, echipamente audio – video, instalație pentru sistemul de ticketing, sisteme de informare a călătorilor, atât în interior cât și în exterior, cu sisteme de siguranță ce nu permit plecarea din stații cu ușile deschise și echipament pentru comanda automată a schimbării macazurilor, toate la o durată de serviciu de 30 ani!
Ce nu e în regulă la astea? Gălățenii au dezvoltat proiect european pentru achiziție și modernizare, program în cadrul căruia au inclus firme românești pentru o dezvoltare comună dar noi, nu, noi vrem cu turcii! Bani publici, nu? Că de aici se poate ciupi pe când fondurile europene sunt monitorizate, nu?
Cum mă, cum naiba?