Tratativele cu Ministerul Educației au adus finanțare la UEM! Aproape 2,3 milioane de lei, alocate până la fuziunea cu Timișoara!

modelmic

 

După ce Ministerul Educației a tăiat fondurile alocate către Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, după scandalul de corupție care a zguduit mediul academic reșițean, se pare că autoritățile centrale s-au îndurat de universitatea falimentară din Caraș-Severin.

 

Cum fuziunea prin absorbție cu Universitatea de Vest din Timișoara, cea mai optimă soluție pentru scăparea de faliment, nu se putea face peste noapte, era nevoie de o soluție salvatoare care să le permită studenților veniți la Reșița să înceapă noul an universitar în condiții optime.

În aceste condiții, Ministerul Educației a decis să aloce o sumă de aproape 2, 3 milioane de lei care să-i permită universității reșițene să-și pună la punct situația financiară, cel puțin până în momentul fuziunii cu universitatea din Timișoara.

Decizia a fost luată la finalul săptămânii trecute, atunci când o delegație formată din rectorul UEM, Doina Frunzăverde, și deputații PSD Ion Mocioalcă și Ioan Benga, a fost prezentă la București pentru tratative cu ministrul Sorin Cîmpeanu și secretarul de stat pentru învăţământul superior, Gigel Paraschiv.

„Cu câteva zile în urmă, împreună cu domnul Mocioalcă, am avut o întâlnire la UEM cu doamna rector Frunzăverde cu președintele Senatului, cu reprezentanții sindicatului și cu reprezentanții departamentelor.

Pentru a pune în aplicare această strategie era obligatorie o întâlnire cu ministrul Educației și Cercetării. Mă bucur tare mult că domnul ministru a reușit să găsească o rezolvare foarte corectă și rapidă, era practic singura rezolvare posibilă. Prima problemă se lega de plata salariilor pentru colegii de la UEM, problemă rezolvată prin alocarea unei sume de aproape 2,3 milioane de lei care să rezolve salariile până în momentul realizării fuziunii și al doilea element, și cel fundamental, era legat de acceptul Senatului UVT de a face această fuziune”, explică deputatul Ioan Benga.

Finanțarea care va veni spre Universitatea Eftimie Murgu din Reșița nu rezolvă problemele financiare decât pentru câteva luni, un răgaz potrivit pentru ca UEM și Universitatea de Vest din Timișoara să pună la punct ultimele detalii cu privire la fuziune.

„Domnul rector de la Timișoara i-a promis ministrului Educației că fuziunea va fi discutată în prima ședință de Senat, care va avea loc în 8 octombrie, urmând ca în perioada imediat următoare, după realizare fuziunii, resursa umană și tot ceea ce este legat de partea de finanțare să fie preluat de consorțiul nou creat acolo. Cred că lucrurile au intrat pe un făgaș normal”, a mai adăugat deputatul Ioan Benga.

 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

7 Comentarii

 1. Catalin

  Daca tot aveti initiativa, va rog sa faceti demersuri si pentru cresterea salariilor la celelalte categorii de functionari. Majoritatea dintre profesorii de la UEM au salarii mai mari ca doctorii, de facut mai fac ceva pe langa si unii si altii, dar nu este normal iar de alti functionari nu mai vorbesc. Exceptie face sigur categoriia “Primaria Misu Resita” care au venituri inegalabile in tara. Domnule Benga te rog sa te apleci si asupra acestei probleme nu numai a celor care apar pe prima pagina cum este UEM.

  Raspunde
 2. Jurassic

  Deputatul Benga este singurul cărăşean care a mai ridicat in Parlament probleme stringente ale Reşiţei cu care ne confruntăm. Doina Frunzăverde este sprijinită, aşa cum se observă, de deputatul Ioan Benga şi deputatul Ion Mocioalcă de la PSD. Unde sunt Rusu, Schelean şi cu ceilalţi? Numai blah blah, bravo domnilor de la PSD ca nu aţi ţinut cont că pe doamnă o cheamă Frunzăverde

  Raspunde
 3. Pingback: Caraș-Severin : se petrec și lucruri frumoase! Avem încă planuri, proiecte, inițiative.. | Ion Mocioalca

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei