Trecutul și prezentul Reșiței, cuprinse într-un volum! A fost lansată „Monografia municipiului Reșița”!

magiar

Reșița de ieri și de azi poate descoperită răsfoind cele peste 400 de pagini ale ultimului volum semnat de profesorul Nicolae Magiar și de fiul acestuia, Eduard Magiar. „Monografia municipiului Reșița” cuprinde aspecte economice, social-politice, culturale și sportive din trecutul și prezentul Reșiței, din momentul înființării până în anul 2015, o lucrare de amploare, care a văzut lumina tiparului după aproximativ trei ani de muncă intensă. 

Nu este prima lucrare scrisă despre municipiul Reșița, după cum a recunoscut chiar autorul Nicolae Magiar, dar este prima lucrare care nu se concentrează exclusiv asupra unui singur domeniu, fiind abordate pe rând și cu seriozitate diferite aspecte, de la administrație și economie, la învățământ și spiritualitate.

Sunt materiale de arhivă care nu au fost publicate niciodată și sunt domenii care cred că stârnesc interesul cititorilor. Nu s-a știut până acum, nu cunoșteam nici eu, de exemplu cum gestiona Primăria în perioada interbelică problema copiilor care absentează de la școală, a câinilor vagabonzi, a alimentelor cartelate, a prostituției, pe toate le găsiți în carte. Am găsit documentele și am fost surprins să aflu cum le gestionau și cum le-au rezolvat. În plus, cât a contat UDR-ul în Reșița și ce profit obținea. Știam că era un profit, cum e și firesc, dar nu știam cât a fost de mare și în ce condiții s-a obținut”, a dezvăluit o parte din aspectele tratate în monografie, profesorul Nicolae Magiar.

DSC_0010

Volumul, considerat de mulți ca fiind o necesitate pentru Reșița, a fost lansat astăzi la sediul Bibliotecii municipale din Reșița, în prezența viceprimarului Lucian Voina și a directorului Arhivelor Naționale Caraș-Severin, Ovidiu Roșu, căruia autorul a ținut să îi mulțumească pentru sprijinul acordat în cercetarea unor documente de arhivă.

Apreciem efortul și preocuparea constantă a autorilor acestei monografii, de a prezenta povestea seculară a Reșiței, în principalele sale aspecte: istorice, economice, viață socială, învățământ, biserică, turism, sport și așa mai departe. Astfel putem scoate în evidență că municipiul Reșița nu a însemnat numai industrie ci a însemnat și viață socială și viață culturală susținută. Apreciez că această monografie este scrisă într-un stil accesibil publicului larg și reușește să prezinte complet, într-o manieră selectivă și echilibrată tot ceea ce se știa despre municipiul de pe Bârzava”, a declarat cu ocazia lansării, viceprimarul Reșiței, Lucian Voina.

DSC_0008

Nici nu a văzut bine lumina tiparului, că volumul semnat de Nicolae și Eduard Magiar a început deja să fie premiat: luna viitoare cartea va primi un premiu din partea editurii Grinta din Cluj, la secțiunea Istorie și istoriografie, iar ulterior autorii vor fi premiați și de Societatea de Științe Istorice din România.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei