Trei primari cărășeni participă la cel de-al VIII-lea Summit European al autorităţilor locale şi regionale!

Summit Bucuresti

Cea de-a 8-a ediţie a Summit-ului European al Regiunilor şi Oraşelor, se desfășoară astăzi și mâine la Palatul Parlamentului din Bucureşti.  

Evenimentul este organizat în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, în parteneriat de Comitetul European al Regiunilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Afacerilor Externe.

Summit-ul reunește lideri naționali, locali și regionali din întreaga Europă, fiind dezbătut viitorul Uniunii Europene și modalitățile de implicare mai eficientă a cetățenilor în proiectul european prin intermediul autorităților locale și regionale.

Europa are nevoie de regiunile și orașele sale în aceeași măsură în care au și ele nevoie de Europa. Liderii regiunilor și orașelor, s-au reunit la București, în aceste zile, pentru a-și face auzită vocea, într-un moment crucial pentru viitorul Uniunii Europene și pentru punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU. Cu câteva săptămâni înainte de alegerile europene și de luarea unor decizii importante cu privire la conducerea instituțiilor UE pentru anii următori, la acest summit al regiunilor și orașelor va fi adoptată o declarație menită să prezinte viziunea unei Uniuni Europene reînnoite.

Între personalitățile prezente la Summit-ul de la București, alături de primul ministru al României Viorica Dăncilă, comisarul european Corina Crețu se numără președintele Asociației Comunelor din România, filiala Caraș-Severin, primarul comunei Marga Nicolae Beg, primarul comunei Bozovici, Adrian Stoicu și primarul comunei Ciudanovița, Constantin Dorian Nebunu.

Despre evenimentul de la București și semnificația acestuia, primarul de Marga, Nicolae Beg, ne-a declarat: „Participăm la o acțiune care ne deschide și nouă, edililor locali, orizontul asupra rolului pe care îl jucăm la nivel european. O Uniune Europeană, indiferent că acceptăm sau nu diversitatea de opinii, trebuie să lucreze în favoarea cetățenilor săi. Și tot legat de o Uniune Europeană deschisă pentru cetățenii ei, din ceea ce am desprins și din cuvântul rostit de doamna premier Viorica Dăncilă, aceasta trebuie să se bazeze pe democrație – ai cărei actori-cheie sunt oamenii politici din guvernele regionale și locale, pe solidaritate – care oferă garanția faptului că nicio persoană și nicio localitate nu este lăsată în urmă și pe proximitate, în scopul elaborării unor politici ale UE care să țină seama mai bine de nevoile locale”.

La rândul său, primarul capitalei Văii Almăjului, Bozovici, Adrian Stoicu a vorbit despre fructificarea acestui moment pentru România: „Un astfel de Summit se organizează din doi în doi ani. Am avut concurenţă, sunt patru state care au concurat, ca să spunem aşa, este vorba de Austria, Finlanda, Bulgaria şi România. Fără falsă modestie pot afirma că este deja un succes al guvernului nostru prin ceea ce facem noi ca autorităţi locale şi regionale, fapt care a contat la Bruxelles. S-au discutat aspecte despre fondurile de coeziune şi este extrem de important, fiindcă se doreşte continuarea acestor programe de finanţare, care să ajute la scăderea decalajelor dintre statele membre. Personal, m-a interesat și expunerea stadiului procesului de descentralizare și domeniile care fac obiectul acestuia.”

Dancila Viorica

În cadrul evenimentului, se va adopta o declarație a liderilor locali și regionali pe tema viitorului Europei, care, astfel, doresc să-și facă auzită vocea înainte de alegerile europene și de următorul mandat al instituțiilor UE.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

    1. Gore

      Costi Nebunu – nume de manelar

      Cam la nivelul ăsta sunt primarii din județul Caraș-Severin: ospătari, jucători de fotbal, șoferi de tir, muncitori în construcții, frizeri etc..

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei