Turismul cărăşean, pisica moartă a aleşilor noştri

modelmic

 

Despre turismul cărăşean şi potenţialul turistic al Banatului de Munte s-au scris tone de cerneală după 1989, prăbuşirea unor staţiuni ca Semenic şi Băile Herculane au făcut obiectul unor anchete jurnalistice, şi nu numai jurnalistice, acţiuni care până în prezent au făcut prea puţin pentru revigorarea turismului într-o zonă care a fost binecuvântată de Dumnezeu cu frumuseţi inegalabile.

Despre Băile Herculane nu prea mai sunt multe de spus, modul în care a fost privatizată staţiunea este binecunoscut, tunurile date la începutul anilor 90 au rămas celebre. Modul în care au fost vândute unele hoteluri din Băi, este de domeniul sf-ului, iar la final Iosif Armaş, fostul deputat de Călăraşi a încasat de la instanţă o condamnare cu suspendare de vreun an şi patru luni închisoare, cu suspendare că aşa era moda, deşi în speţa dată era vorba despre constituirea unui grup infracţional organizat, prejudiciul, cel puţin de la acea vreme, se ridica la vreo 30 milioane de euro şi modul în care au fost preluate unele active din staţiune, era adevărat modus operandi!…

Acum câţiva ani a trebuit să ne atragă atenţia pentru Băile Herculane, jurnalistul britanic Charles Ottley, autorul documentarului “Wild Carpathia”, documentar care a prezentat adevăratul potenţial al turismului românesc şi a fost primit foarte bine în lume, doar că, documentarul fiind sponzorizat la acea vreme de Guvernul României, „opraţiunea” Herculane a fost scoasă din schemă. Şi nu numai că a fost scoasă din schemă, a fost băgată puţin sub preş pentru că nu dădea bine la CV-ul politicienilor care în acea perioadă, nu numai că au închis ochii la jaful premeditat de la Herculane, dar au fost şi părtași la comiterea acestuia.

Pe Semenic, aceeași poveste, cosmetizată doar cu alte personaje dubioase şi abjecte şi parfumată cu un mod de operare asemănător. În staţiunea unde zăpada ţine și şase luni, se ridică mândre ruinele hotelului Gozna, hotel cu un potenţial, pe vremuri, de cca 1800 de turişti, şi nu este cazul numai al Hotelului Gozna. Gruia Stoica, flăcăul cu origini în Toflea, jud. Galaţi, comună populată în special de tuciurii, afacerişti cu fier vechi, este renumit şi pentru relaţia de telenovelă avută cu Valerica Schelean, fostă avocată şi politician PDL, PNL, relaţie în urma căreia a rezultat o fetiţă, plod pe care Gruia Stoica nu l-a recunoscut neam, decât în instanţă… Noroc tot cu instanţa, cărăşeană, e drept, care anul trecut a dispus începerea procedurii de intrare în faliment a S.C. Turist Semenic, după ani de zile în care s-a ales praful şi pulberea de tot ceea ce însemna Semenicul.

Cum era normal, nici aici nu prea a plătit nimeni, vinovaţii fără vină sunt bine-merci, printre noi, trăiesc peste standarde, respiră fără aparate şi se mişcă fără cătuşe…

Pe Muntele Mic, aceeaşi dramă, alţi protagonişti, acuzaţii grave cu iz de luare şi dare de mită între oameni de afaceri şi oameni politici cărăşeni. Milionarul Dunca, cel care spune că a investit în Muntele Mic mai multe milioane de euro, arată cu degetul spre Consiliul Judeţean şi aduce acuze destul de grave, timp în care patronii unor pensiuni din staţiune se plâng de lipsa turiştilor, de lipsa personalului calificat şi de investiţii în infrastructură. Este cunoscut scandalul dintre milionar, oameni politici din judeţ şi primarii din Zăvoi şi Turnu Ruieni, scandal în urma căruia Antonie Bunei, fostul edil, a fost puţin trimis după gratii pentru ceva ani, pentru luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă.

Concluzia la care ar ajunge un jurnalist străin, ar fi aceea că nu ştim sau nu vrem să facem turism, băgăm în aceeași oală fondurile europene cu construirea unei pensiuni, care pensiune să devină peste câţiva ani locuinţă proprie, băgăm în fiecare an, bani de pomană în drumuri pe care le reparăm după ce furăm caimacul, lăsăm în paragină clădiri ca hotelul Semenic, sanatoriul Marila, hotelul Gozna şi exemplele sunt atât de multe, îmi e teamă că se îneacă politicienii judeţului, dacă ne apucăm să enumerăm toate clădirile, unele de patrimoniu, abandonate din imbecilitate, neştiinţă şi interese suspecte, habar nu avem de potenţialul imens cu care ne-au dotat înaintaşii , dar suntem experţi în aruncarea pisicii în curtea celuilalt şi în introdusul nuielei în gardul vecinului.

Fraţilor, nu mai merge aia cu ne merităm soarta, unii dintre voi meritaţi puşcăria! Pentru ani buni!

 

Adi NICA

 

 

 

Stiri similare

2 Comentarii

 1. LELI

  In schimb platesc vinovatii fara vina.Se pare ca inca e moda oportunistilor furaciosi care ne privesc de pe functii inalte si ne rad in nas.Toti stim ce trecut au avut alesii nostri dar “cativa” continua sa-i aleaga la” gura pungii”.. Daca te uiti din curiozitate pe declaratiile de avere o sa vezi ca sunt Feti -Frumosi toti..le cresc averile intr-un an cat la altii in 10 vieti.Inca se merge pe modelul “cumpara cu 1 euro” si apoi vinde tot la fier vechi cu milioane de euro.E vb despre fabrici.centre balneare.hoteluri,si alte valori ale judetului.Vad ca nu mai spune nimeni nimic de “raposatul viu” care ne-a vandut turismul si armata ca sa stea putin in varful piramidei.Totul e cufundat in bezna si tacere.Nici un proces,nici o condamnare..etc.Noi vorbiim vorbe in timp ce ei continua ce au inceput.

  Raspunde
 2. Cristian

  Nici n-ai ce să mai comentezi la un asemenea articol. E fără cusur iar mai bine de atât nu se poate spune! Restul… poate fi doar vorbărie adiacentă, can-can.
  Te iubesc, Adi Nica și te țuc… brusc!
  Bravo!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei