Tutunul, o ameninţare globală în calea dezvoltării! Sute de elevi orăvițeni au spus NU viciilor!

mars antitutun

Ziua Internațională fără Tutun a fost marcată joi în instituțiile de învățământ orăvițene. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială ,,Romul Ladea”, Liceul Teoretic „General Dragalina”, Liceul Tehnologic „Mihai Novac” din Oraviţa şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin au desfășurat activităţi de informare-sensibilizare-conştientizare în mediul şcolar, familie şi comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber, de formare de abilităţi în scopul creşterii factorilor de protecţie şi scăderii influenţei factorilor de risc.

Evenimentul a debutat ieri, 16 noiembrie, la ora 10.00, la Şcoala Gimnazială „Romul Ladea” din Oraviţa, unde au avut loc sesiuni de informare şi conştientizare în mediul şcolar cu privire la riscurile consumului de tutun şi droguri, activităţi la care au participat elevi din cadrul celor trei unităţi şcolare menţionate anterior, cadre didactice, precum și părinţi. Mesajul manifestărilor de ieri a fost cel promovat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), prin care sunt subliniate riscurile de sănătate asociate consumului de tutun, având ca temă „Tutunul, o ameninţare globală în calea dezvoltării”. Campania din acest an se axează pe ameninţările industriei tutunului în calea dezvoltării tuturor ţărilor, incluzând sănătatea şi bunăstarea economică a propriilor cetăţeni.

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin (CPECA) le-au explicat celor prezenți riscurile de sănătate la care sunt supuși fumătorii, precum și evoluția acestor vicii.

La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600.000 sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate. Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE). Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat. Deşi consumul de tutun în rândul adolescenţilor din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% faţă de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% faţă de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% faţă de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene”, ne-a explicat coordonatorul CPECA, subcomisar de poliție, Sorin Andrițoi.

După terminarea expunerii făcută de către specialiștii CPECA, începând cu ora 12.00, peste 300 de elevi, cadre didactice și părinți au participat la un marș antitutun, cu plecare de la Şcoala Gimnazială ,,Romul Ladea” din Oraviţa până în Zona Gării. Participanții au afișat pancarte cu sloganuri antitutun, antidrog și antialcool, aceștia scandând mesaje împotriva viciilor ce ne pot afecta într-un mod definitoriu sănătatea.

Tot cu această ocazie a fost amenajat în Zona Gării din Oraviţa un punct de informare unde voluntari antidrog, împreună cu specialiştii CPECA Caraş-Severin au oferit informaţii trecătorilor cu privire la riscul consumului de tutun şi droguri, dar și materiale informative cu mesajul: Tutunul, o ameninţare globală în calea dezvoltării.

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei