Un comisar acuză: Primarul Stepanescu a intervenit pentru schimbarea șefului Poliției Anina!

Un comisar acuză

Comisarul-șef în rezervă Alexandru Jurchescu a servit cu demnitate statul român și cetățeanul din postura de polițist, vreme de mai bine de 30 de ani, din diversele posturi și funcții pe care a fost încadrat. Din 2011, ofițerul a fost numit șef al postului de poliție Anina, locul unde a reușit să închege un colectiv de adevărați profesioniști care să răspundă cu promptitudine unui regim infracțional aflat în creștere în fostul oraș minier.

Comisarul-șef Alexandru Jurchescu, așa cum îl descrie primarul Aninei, Gheorghe Românu

Primarul Aninei, Gheorghe Românu rememorează: „Am avut o colaborare mai mult decât bună cu domnul comisar-șef Jurchescu. Când am venit eu la conducerea primăriei era o perioadă în care la Anina aveau loc liniuțe ilegale cu mașini, scandaluri violente în baruri după miezul nopții, furturi demonstrate cu dosare nefinalizate. Comisarul-șef Jurchescu a reușit să pună lucrurile la punct la Anina și a dus la îndeplinire toate problemele ridicate de cetățenii certați cu legea“.

Am mai discutat și cu alți cetățeni despre modul în care au interacționat cu șeful Poliției Anina. „A fost un om drept cu care puteai avea dialog ca cetățean, totul însă până la încălcarea legii de la care nu abdica“, își aduce aminte un pensionar. „Bine că dom’ Jurchescu a reușit să termine cu vitezele astea prin oraș și cu motoarele astea care ne bârâiau la urechi“, își amintește o pensionară. Un tânăr cetățean își amintește că „bătăile de pe străzi și din baruri s-au încheiat după ce Poliția și Primăria Anina au luat măsura închiderii localurilor la ora 12:00 noaptea“. În concluzie putem afirma, după ce am verificat la fața locului cum au stat lucrurile, faptul că Alexandru Jurchescu, din postura de șef al Poliției Anina și-a făcut treaba. Desigur, pentru o concluzie pertinentă și pentru a respecta deontologia jurnalistică ar trebui să verificăm rapoartele și concluziile Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin.

Brusc și dintr-odată, comisarul-șef Jurchescu trebuie schimbat de la Poliția Anina!

Comisarul-șef Alexandru Jurchescu își amintește de prima invitație făcută la începutul lunii mai 2014 de comisarul-șef Viorel Avram, comandantul împuternicit al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

„Am fost invitat să mă prezint dimineața la comandantul împuternicit al Inspectoratului, domnul Viorel Avram. Acesta, după câteva convorbiri amicale m-a întrebat dacă știu cumva sau am auzit despre vreo schimbare. I-am transmis că nu cunoșteam acest lucru. Comisarul-șef Viorel Avram mi-a spus atunci că trebuie să mă mut, să plec de la conducerea Poliției orașului Anina, întrucât se fac presiuni politice din partea primarului Municipiului Reșița, Mihai Stepanescu, pentru ca în locul meu să vină inspectorul principal Lucian David. Aceasta în ciuda faptului că Poliția Orașului Anina a avut parte de calificative de bine și foarte bine sub conducerea mea. Reacția mea a fost aceea că nu doresc să fiu mutat pentru că de trei ani locuiesc acolo cu familia și nu sunt obișnuit să fiu mutat dintr-un loc în altul. Numai ce reușisem să încheg un colectiv de colegi polițiști profesioniști la Anina, era munca și expertiza mea.

Mi s-a transmis că nu există nicio altă posibilitate decât mutarea mea la Reșița, că Stepanescu nu are nimic cu mine personal dar că trebuie să cedez locul de șef inspectorului principal David. „Știu că te apropii de pensie și poate că vrei și ți se poate face o prelungire a activității la Biroul de Ordine Publică la Poliția Municipiului Reșița“ – mi-a spus comisarul-șef Viorel Avram. Considerând că este legală o prelungire a unei activități de polițist cu care mă mândresc, am rămas să îl anunț dacă sunt de acord sau nu cu mutarea. Aceasta ar fi trebuit să se producă, conform discuției noastre, începând cu data de 1 iunie 2014.

Presiune amplificată la adresa șefului Poliției Orașului Anina

În data de 16 mai comisarul-șef Alexandru Jurchescu a fost sunat din nou de la Inspectoratul Județean al Poliției de la Reșița, de această dată de adjunctul șefului împuternicit al IPJ Caraș-Severin pe linie judiciară, Mihai Moatăr. Jurchescu își amintește cu lux de amănunte: „M-am prezentat, deși am precizat că la Anina erau discuții tensionate legate de unele afișe amplasate ilegal iar în oraș se afla în vizită chiar președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Mi s-a spus să las orice problemă și să mă prezint la Inspectoratul Județean. Lucru pe care l-am și făcut. Moatăr, șeful inspectoratului pe linie judiciară, mi-a spus că nu are ce să facă dar că trebuie să fiu mutat cu data de 15 mai 2014 de la Anina, o dată anterioară vizitei mele la IPJ Caraș-Severin. Domnul Moatăr chiar mi-a declarat că știe de toate presiunile de ordin politic privind mutarea care se fac la adresa mea și că îi pare rău de tot ce se întâmplă. Mi s-a transmis să fac chiar eu o cerere de mutare a mea de la Poliția Orașului Anina, antedatată cu 14 mai, asta ca să nu pară că s-a pus presiune pe mine pentru a fi mutat. Mi s-a promis în schimb că mi se va prelungi termenul în ce privește activitatea de polițist, în funcția de șef al Biroului de Ordine Publică la Poliția Municipiului Reșița. Am acceptat în cele din urmă după ce am văzut că presiunea devenise insuportabilă. Mutarea a fost semnată imediat de șeful împuternicit al IPJ CS, comisar-șef Viorel Avram. Am făcut raportul, am făcut predarea în următoarele zile.

La întrebarea Reper 24 legată de graba cu care au acționat superiorii domniei sale în ce privește schimbarea lui din funcție, comisarul-șef Jurchescu răspunde că mutarea de la Reșița la conducerea Poliției Anina a inspectorului principal David a fost imperios cerută să se realizeze înaintea alegerilor europarlamentare care au avut loc pe data de 25 mai 2014.

Prelungirea activității de polițist: o Fata Morgana pentru comisarul-șef Jurchescu!

Cu două luni înainte de pensionare comisarul-șef Alexandru Jurchescu a făcut raportul și cererea de prelungire a activității în cadrul IPJ Caraș-Severin, pentru că „am vrut să ies cu fruntea sus din Poliția Română și nu pe ușa din spate, după 30 de ani de muncă, o viață de om dedicată acestei activități. Aveam cuvântul conducătorului Inspectoratului de Poliție cărășean, comisarul-șef Viorel Avram“. Rezultatul: niciun răspuns la raportul comisarului-șef Jurchescu privind prelungirea activității, fără nicio explicație din partea celui care îi promisese acest lucru, comisarul-șef Viorel Avram, omul care l-a atras în această capcană. Comisarul-șef a făcut o adresă către Sindicatul Polițiștilor pentru a i se oferi o soluție la cele întâmplate. Nu a primit nimic, semn că nici sindicatul polițienesc nu este deloc unul liber și independent, după cum consideră Jurchescu.

Prin urmare, Alexandru Jurchescu este începând de la 1 noiembrie 2014 pensionar, un comisar-șef în rezervă, așa cum au urmărit și au reușit în cele din urmă superiorii săi. Același polițist dezamăgit trage o concluzie dureroasă „La Anina, a fost distrus un colectiv de polițiști competenți, pe care l-am creat cu dorința de a deveni unul profesionist, ca acești oameni să iubească meseria de polițist. Și am dovedit că se poate. Un alt coleg a făcut raport și predare chiar în aceste zile. Se anunță alți doi, dezamăgiți de ceea ce au văzut. Asta în condițiile în care Caraș-Severinul are un deficit de cadre atât la nivel de subofițeri, cât și în ceea ce privesc ofițerii. Ei toți foștii colegi m-au întrebat triști atunci când le-am spus că trebuie să plec de la Anina, cum este posibil așa ceva? Le-am spus că este posibil în această țară. Toată lumea, toate cadrele știu că inspectorul șef împuternicit al IPJ, comisarul-șef Viorel Avram este înregimentat politic dar le este frică să vorbească pentru a nu-și pierde scaunul.

Trag o concluzie și anume aceea că în Poliția din Caraș-Severin dacă nu greșești ca polițist, nu ești avansat. Am înțeles că ministrul este numit de partidul de guvernământ, că ministrul secretar de stat la fel, dar până unde merge acest lucru? Nu putem continua în acest fel.

Reper24: Dacă mâine a-ți fi chemat să preluați o funcție de conducere în cadrul Inspectoratului de Poliție a Județului Caraș-Severin, v-ați întoarce?

Cms-șef în rezervă A. Jurchescu: Niciodată sub comanda acestui împuternicit șef al Inspectoratului de Poliție Caraș-Severin în frunte.

Comandantul IPJ Caraș-Severin, comisar – șef Viorel Avram: este o răutate a domnului Jurchescu!

Contactat telefonic, șeful Inspectoratului Județean de Poliție al Județului Caraș-Severin, comisar-șef Viorel Avram ne-a declarat că fostul comisar șef Jurchescu a fost schimbat din funcție la cererea domniei sale, fiind respectate toate procedurile legale. „Domnul Jurchescu și-a prezentat singur raportul, nu a fost niciun act de influență politică. Domnul Stepanescu este primarul Municipiului Reșița și atât. Nu facem politică la Inspectorat. Cu siguranță vorbim de un act de răzbunare, de altfel am fost anunțat că mi se pregătește așa ceva. Este supărarea domnului Jurchescu pentru că împreună cu mai multe cadre din poliție i-a fost respinsă cererea de prelungire a activității. Nu a fost singurul căruia i s-a respins această cerere. Aș fi dorit să ne îmbrățișăm la despărțire și să ne dăm mână după o activitate îndelungată, dar dacă domnia sa a ales această cale lipsită de eleganță, atunci eu nu doresc să comentez mai multe“, ne-a declarat comisarul-șef Viorel Avram, omul care conduce destinele Inspectoratului de Poliție a Județului Caraș-Severin.

În zilele următoare, Reper 24 va încerca să vă ofere prin filtrul său obiectiv și alte aspecte legate de schimbarea în forță a șefului Poliției Orașului Anina dar și despre Inspectoratul de Poliție al Județului Caraș-Severin.

Sergiu TABAN

Stiri similare

20 Comentarii

 1. jurchescu

  oare este posibil pai domnul jurchescu vorbeste de profesionisti ia sa spuna el cum a ajuns sef la politie si cine la ajutat >va spuneu fostl sef la judet SANDRU care la amenintat pe fostul comandant PADEANU sa paraseasca conducerea politiei anina si lau bagat in spital de sa pensionat .cum ai facut asa ti se face sa taca din gura ca am sa spun eu mai multe si cu spagile….un politist scarbit

  Raspunde
 2. ioana

  Domnul Jurchescu are un caracter indoielnic,in nerepetate cazuri demonstrand ca este o persoana fara coloana vertebrala si fara cuvant.Acestea fiind zise,cred ca politiei din Anina i s-a facut un favor cand ,,stimabilul,, domn a fost inlocuit din functie.

  Raspunde
  1. Tirimba

   Politistule scarbit,ma indoiesc jumate` ca esti politist,inainte de a-ti da cu parerea,invata sa scrii cum trebuie,altfel faci tagma politistilor de ras….Si nu esti singurul politist scarbit.Iar ceea ce i s-a intamplat lui Jurchescu e cat se poate de adevarat, pentru EI,astia unsi politic,e cat se poate de firesc.Numai ca fatarnicia lor nu are margini,pina la urma,in acceptiunea lor,Jurchescu s-a “cerut” prin raport,evident,sa plece de la Anina. Chiar crezi asta,mai ales daca esti politist?Si crezi ca e singurul caz din Inspectorat?

 3. adam

  BINE SI CU STEPANESCU CE FACEM??????????????? CUM FACE ASA SA PATEASCA???????????? IL BATE DOMNU, DECI DOMNU, CAT DE CURAND, NICI NU SE ASTEAPTA. DROGATUL MOARE DE DROGURI, CRIMINALUL UCIS, IAR SFATUL MEU PENTRU STEPANESCU AR FI::::::::::::::::::: SA NU MAI TREACA PRIN PADURE, SAU PRIN ORAS PE STRADA SINGUR, NU DE ALTA DAR SA NU CADA VREUN GORUN PESTE EL CA NU-L MAI SPERIE. NU-SI DAU SEAMA NENOROCITII ASTIA CA, CU CAT AU MAI MULTA PUTERE SI BANI, CU ATAT SUNT MAI SARACI. BATAVA DOMNU SA VA BATA DE SARACI. MAI AM O INTREBARE PT VOI SARACILOR: CUM VA MAI SUPORTA FAMILIILE ACASA, MA GANDESC CA PT BANIIIIIIIIIIIIIII CA ALTA EXPLICATIE NU AM GASIT IN ULTIMII 10 ANI. SA NU UITATI NICIODATA ASTA: SUNTETI SARACI SI SARACI VETI FI TOT TIMPUL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Raspunde
 4. Ploaie

  Lucica e un personaj tipic de parvenit.Lucica s-a plimbat prin structurile Ministerului,pe ici ,pe colo,dupa relatii,dupa cum batea vantul,dupa cum isi aranja ploile.Asa a fost Lucica pe la Politia de Frontiera,pe la Politia Tf Timis,pe la Bucuresti.Da, la Bucuresti,cand era amic cu purtatorul de vorbe,fostul,al Politiei Romane.Si care purtator i-a promis ca il face sef. Asa a ajuns si pe la judiciar.Pe unde a fost,a stricat colectivele in care a lucrat. Sifoneli,pupaturi in fund,soapte pe la spate,etc. Asa a ajuns si la anina. O caciula cam mare ptr. Lucica.De altfel,nici aici nu a rezistat si acum e mutat la Otelu Rosu.Culmea,tot sef! Cu dracului se face ,ca ajunge unul ca Lucica sef? Stie cumva conducerea IPJ-ului ?

  Raspunde
 5. Steve Miller Band

  Se mai indoieste cineva ca Jurchescu nu are dreptate? Va mai aduceti aminte de Bajau,fostul sef al Politiei Municipiului ? Tot asa l-au debarcat si pe acesta,tot cu o facatura ordinara si tot de sorginte politica.De ce nu vorbeste acum Bajau ? Asta in ideea ca in ultimii 30 de ani,nu cred ca la conducerea Politiei Municipiului Resita a existat un comandant mai bun,ca manager,ca profesionist si ca om.

  Raspunde
  1. bebebebe

   steve miler band cred ca este chiar BAJAU nu cred ca unul din fostii subordonati il poate lauda decat daca se lauda singur

 6. Anonim

  JUECHESCU NU MINTE CAND SPUNE CA I S/A CERUT SA ELIBEREZE FUNCTIA. ASA SE PRACTICA IN POLITIA ROMANA DE PRIN ANII 1998. GRESTESTE CAND SPUNE CA PRIMARUL STEPANESCU A CERUT ACEST LUCRU. STEPANESCU A CERUT PENTRU DAVID LUCIAN ZIS SIFON FUNCTIA LUI BAJAU SAU A LUI ONCICA LA RESITA, SA POATA CONDUCE ORASUL. COLECTIVUL DE POLITISTI ADEVARATI DE LA RESITA AU REACTIONAT TRIMITAND “MESAJE” PRIN ALTE SIFOANE LA CONDUCEREA IPJ CS,CA VA FI UN DEZASTRU DACA DAVID VA OCUPA O FUNCTIE DE CONDUCERE LA POLITIA RESITA. PENTRU A MULTUMI PE STEPANESCU I S/A PROMIS O FUNCTIE DE SEF DE POLITIE LUI DAVID SIFON SI SINGURUL CARE A FOST PACALIT A FOST JURCHESCU, CARE AVEA SI EL INTERES SA MAI STEA 2 ANI IN POLITIE.
  TOATA POLITIA CARAS/SEVERIN STIE CA AVRAM ESTE OMUL LUI CIOBANU/ SUBPREFECTUL, CIOBANU CA SI POLITIST A FOST DE NOTA 10, DE 8 CA MANAGER , IN SCHIMB, AVRAM NU ARE NOTE DE TRECERE. SI FOSTUL SEF DE LA INVESTIGAREA FRAUDELOR CIPI A PATIT LA FEL CAND A FOST SCHIMBAT SI BORTES LA SCHIMDAT PE MOATER DE LA CARANSEBES IAR APOI MOATER PE BORTES DE LA IPJ SI DE LA CARANSEBES. ADJUNCTUL STOIAN ESTE SINGURUL POLITIST CU SCOALA DIN CEI TREI CARE CONDUC IPJ CS SI ACESTA CU SIGURANTA NU FACE PRESIUNI ASUPRA UNUI POLITIST ADEVARAT SA RENUNTE LA O FUNCTIE IN DEFAVOAREA ALTUIA POLITIST SAU INTERESULUI POLITIEI SI CETATEANULUI. STUDIATI CV-URILE CELOR TREI SEFI AI IPJCS SI AFLATI CARE SUNT POLITROCI SI CARE SUNT POLITISTI PROFESIONISTI. IN INSPECTORAT CIRCULA ZVONURI CA JURCHESCU A FOST ISTET SI I-A INREGISTRAT SI SA AUZITI CE RUGAMINITI II FACEA MOATER, CE PROMISIUNI II FACEAU AMANDOI.
  SINDICATUL LA CARE A APELAT JURCHESCU ESTE CONDUS DE SEFI POLITIEI CARAS , MOATER/PRESEDINTE, CHERTES SEF AREST, OTISTEOIUL SEF BOCSA. OTISTEOIULE ATENTIE LA MESAJE CATRE DOAMNELE POLITISTE. PUTE RAU IN IPJ CS

  Raspunde
  1. Micu

   @Anonim : totul adevarat si corect. Cel ce mana oile face si “numirile” pe functii. Jurchescu a fost avertizat de mine ca va trebui sa plece de la Anina, a plecat urechea la cine nu trebuie…Eu i-am oferit o “inregistrare” dar …
   La cele trei Facultati ale lui si la salariul declarat (500.000 Lei/an…) nu e chiar cel mai de cel…..

  1. Anonim

   100% AUTORUL ANONIM NU ESTE STOIAN, COMENTARIU POSTAT REPREZINTA PAREREA CELOR MULTI, HARNICI SI CINSTITI DIN IPJ CS. CARE NU POT AJUNGE NICI MACAR SEF DE POST FARA SPRIJIN POLITIC. STOIAN A AJUNS TOT PE FILIERA POLITICA DAR ARE IN SPATE SI O CARIERA BUNA DE POLITIST. SI SOTIA SA ESTE PERCEPUTA,IN RANDUL COLEGILOR CA UN POLITIST PROFESIONIST.

 7. acxente sever

  din pacate ce se intimpla lui jurchescu, s-a intimplat si se intimpla la ff multi politisti in tara, si asta numai pentru faptul ca ministerul si igp este politizat pina in maduva oaselor( tot felul de cumetri, nasi si fini care nu stau degeaba ,, sfera de influenta este foarte bine pusa la punct,, – de altfel practica a dovedit-o iar mass-media a scos o in evinenta de cite ori a avut ocazie, cred ca politistul nu este si nu poate fi aparat obiectiv, nici chiar de sindicat, care nu poate face loby,, obiectiv si neinteresat,, pe linga sefi, liderii de sindicat trebuie sa se mentina ei in aceste functii vremelnice, sau pozitii privilegiate.La justitie este cale lunga si batuta, plina de bani cu avocatii, care iar nu este la indemina oricui, si dupa doi ani de procese uita lumea de tine, chiar daca ai ai cistigat, nu-ti ramine decit o multumire sufleteasca pentru tine si familie, pe cind ipocritii si perfizii, inregimentati in stiu ei ce !!!! jubiliaza ca au realizat o mare comanda de partid.Nu- ti ramine decit sa sfatuiest politistii sa se faca prieteni cu toti politicieni, nu se stie cind ajung la putere, si au o sanasa, altfel nici 1% , munciti petru a tine parventi in functie, oare merita acest lucru???Chiar credeti ca jurchescu , va cistiga ceva, chiar si presa a uitat de el,,, nu mai are nici un drept,nici cel la replica,,, sau credeti ca igp, citeste acest ziar si se sesizeaza, nici gind !! nu exista interes, a fost convins de locali ca acest politist este un neavenit, si lucrat degeaba in acest ministe , 30 ani, nu verifica nimeni ce spune acest individ, si asa este pensionar, cui ii mai pasa de el, tot o sa intinlesti replici de genul,, sa fie multumit ca a juns la pensie – si pentru compatimire sa fie lunga si sa-i lase drcu in pace, sa nu sa lupte cu sistemul, ca nu are sanse – dar lucrurile nu ar trebui sa stea asa – onoare sa cistiga in justitie, cind aproape esti hulit de toate lumea. Nu te lasa domnule politist, te cunosc ca un om drept cinstit, si luptator pentru drepturile tuturor politistilor, prin aceasta lupta vor cistiga cei multi care, iti vor multumi odata, pentru a nu se mai face aceasta discriminare intre ofiteri,subofiteri-vs-generali, prapastie pe care sindicatul nu poate si nici nu a incercat sa o rezolve vreodata, poate reusti dvs.Va doresc bafta si succes

  Raspunde
 8. casian

  mai oameni buni !!!tota lumea din Bozovici stie cum a fost facut politist Jurchescu…Dumnezeu sal ierte pe tatal sau,un om bun ,onest dar cu influente mari ,datorita omeniei lui a fost cineva ,A FOST ,ca nu va mai fi nimic Jurchescu Alexandru ,omenia lui este egala cu zeroooo ..asa ca nu ii mai luati apararea …isi merita soarta

  Raspunde
 9. sorin

  Oricum politiia romana = 0 nu sunt in stare ca aici la Resita sa termine cu nenorocitii din cartierul Moiur . Dupa ce esti pradat furat si spui cine sunt hotii ei spun ca au lipsa de procedura si o sa incerce …maine..Dar pe tine sunt in stare sa te aduca in catuse si spray lacrimogen in ochi daca cumva ai curaj sa spui ceva……RUsine cred ca sunt foarte multi INCOMPETENTI….

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei