Unde vor fi tratați pacienții infestați cu coronavirus din Caraș Severin?

a

Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara nu mai primește pacienți din județele limitrofe: Caraș-Severin, Arad și Hunedoara. Motivul se pare că este supraaglomerarea unității sanitare și previziunile sumbre referitoare la numărul de persoane care s-ar putea îmbolnăvii și implicit ar necesita un tratament adecvat. În aceste condiții se pare că singurele unități sanitare din Caraș-Severin disponibile ar fi Spitalul Județean de Urgență din Reșița și cel municipal din Caransebeș. Decizia va fi luată însă la nivelul Ministerului Sănătății, unde tocmai astăzi ministrul în funcție și-a prezentat demisia.

Ce vor face cărășenii? Cât de pregătite sunt cele două unități sanitare de care aminteam să primească și să trateze pacienții infectați? Sunt întrebări legitime la care am încercat să primim un răspuns de la managerul Spitalului Municipal din Caransebeș Adrian Cican:

Nu s-a stabilit până acum nimic, dar noi vom trata fără nicio problemă la spitalul Municipal din Caransebeș, orice pacient, așa cum prevede și Decretul Prezidențial și Ordinul Militar. Deocamdată nu suntem spital CoVID, suntem spital de urgență, avem o serie de interdicții privind internarea în acest moment, nu altfel, iar dacă se va elibera un ordin al Ministerului Sănătății, în secunda zero ne vom conforma și vom asigura numai CoVID“.

În ce măsură dispuneți de echipament de protecție pentru asigurarea sănătății în primul rând pentru personalul medical? „Medicii au echipament de protecție exact așa cum au și alte spitale din România, ba din anumite puncte de vedere stăm mai bine decât multe spitale din țară. Dezavuez și informațiile care au apărut în presă și pe rețelele de socializare precum că eu și cu primarul Felix Borcean am fi oferit spitalul din Caransebeș pentru tratarea CoVID pentru 8 miliarde de lei vechi. Exclus. A fost o decizie la nivel național a ministerului, în care spitalele județene au fost excluse din start cu doar două sau trei excepții și atunci noi am fost unitatea sanitară cea mai indicată; nu putea fi un altul“.

În ceea ce privește dotarea spitalului din Caransebeș cu aparate de ventilare indispensabile pentru tratarea pacienților grav afectați de acest virus ucigaș, Adrian Cican a declarat: „Deci trei le avem în momentul acesta, cu încă două de ventilare mobilă, mâine mai achiziționăm unul, banii au fost virați de primăria municipiului Caransebeș și mai avem trimise adrese către Ministerul Sănătății prin care am cerut nu doar de ieri, nu doar de alaltăieri, 35 de aparate de ventilație pentru 35 de paturi pe care noi putem să le suplimentăm acum în spital“.

Despre șansele ca acestea să și intre în dotarea spitalului din Caransebeș, managerul unității medicale a afirmat: „Vreți să vă spun o părere personală? Șansele sunt foarte mici să ajungă, așa cum toate spitalele din România au cerut, ni s-a promis, ni se promite, rămâne de văzut ce se întâmplă, pentru că acest covid, nu așteaptă. Mai mult decât atât, spitalul are conturile blocate din cauza unor arierate mai vechi și în urma demersurilor noastre prin care solicitam deblocarea lor, astăzi am primit o scrisoare de la un director general din Ministerul Finanțelor Publice, prin care ne informează că acest lucru nu este posibil, să ne adresăm primăriei din Caransebeș și Ministerului Sănătății.  Noi am cerut deblocarea conturilor cu o derogare pentru că putem primii donații, nu putem folosi banii; putem primi de la diverse asociații sume de bani, nu-i putem folosi. dacă nu am avea primăria să facă plăți și mai nou a ajuns să achiziționeze medicamente pentru noi, dacă ați mai auzit așa ceva, pentru că niște elefanți din Ministerul de Finanțe judecă împotriva pacienților“.

În ceea ce privește alocarea Consiliului Județean Caraș-Severin de 800 de mii de lei Adrian Cican a spus că o parte a acestei sume va fi alocată pentru refacerea alimentării cu oxigen a spitalului din Caransebeș și pentru achiziția unui aparat de testare a pacienților infectați ci coronavirus, un aparat vital pentru depistarea pacienților infectați. Cât despre achiziția acestuia într-un timp util, Adrian Cican a spus: „De mâine încep procedurile de licitație, pentru că nu am fost lăsați să facem achiziție directă. dacă eram lăsați, puteam să facem achiziția cu încredințare directă imediat. Așa o să facem proceduri pentru că onor Ministerul de Finanțe doarme în bocanci și își bate joc de noi, de toți. Pe procedură de urgență, achiziția va dura între 30 și 45 de zile. E un talmeș-balmeș în legislație de nu se poate și sincer, unora le este și frică să facă astfel de achiziții, pentru că acuma faci și mâine vine și-ți spune că ești vinovat  că n-ai respectat aia, că n-ai respectat ailaltă…și nu se riscă nimeni. Nu vedeți că au început demisiile în lanț în Direcțiile de Sănătate Publică, pentru că oamenii sunt sătui de presiuni și de fă, după care …de ce-ai făcut, ești vinovat“.

E greu de imaginat cum și mai ales cu ce se va desfășura procesul de tratare al pacienților în Spitalul Municipal din Caransebeș, în condițiile în care are cele mai mari șanse de a deveni unitate sanitară de tratare a CoVid-19 în Caraș-Severin. Cu 3 aparate de ventilație pe stoc, cu alte trei în curs de achiziție și cu alte 35 despre care nici măcar managerul nu are speranțe că vor fi livrate, cu medicamente cumpărate de primărie, așteptările noastre de vindecare nu trebuie să fie foarte ridicate.

 

Dan AGACHE

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei