Universitatea din Reșița își continuă interminabila suferință de pe urma dezbinărilor și a jocurilor de culise interne!

UEM Resita in suferinta

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița este deschisă proiectelor pentru dezvoltarea învățământului superior“, se arată într-un comunicat al conducerii UEM Reșița, transmis de conf. univ. dr. ing. Cristian Chioncel.

„În cadrul ședinței de Senat a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, de miercuri, 4 aprilie 2018, reprezentanții comunității academice și-au exprimat dezacordul cu privire la modalitatea de inițiere a demersurilor întreprinse în vederea fuziunii prin absorbție a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița de către Universitatea Politehnica Timișoara.

Comunitatea nu și-a exprimat opoziția față de o colaborare în vederea dezvoltării învățământului superior la Reșița, dar, pentru ca aceasta să se inițieze pe baze solide, trebuie să fie respectată legislația care reglementează funcționarea instituțiilor furnizoare de servicii educaționale.

Având în vedere deschiderea manifestată de universitatea reșițeană de a colabora cu alte centre universitare, conducerea academică va răspunde afirmativ oricărui proiect prin care va fi consolidat actul didactic, cercetarea științifică, precum și alte activități menite să sprijine dezvoltarea regiunii“, se arată în comunicat.

Au trecut peste capul rectorului Bichescu în subiectul fuziunii! 

Ceea ce nu ne spune domnul Chioncel, un tip educat, conștient de mediul academic pe care îl deservește, este faptul că demersurile întreprinse în vederea fuziunii prin absorbție a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița de către Universitatea Politehnica Timișoara, nu au fost inițiate de către profesori timișoreni, ci chiar de către „băștinași“, recte profesorii universitari reșițeni, cei care prin „inginerii“ numai de ei știute, fără a fi mandatați de conducerea UEM-ului de acasă, au purtat discuții nu doar la Timișoara, ci până la nivel ministerial pentru realizarea fuziunii! Prin urmare, măsurile disciplinare luate de conducerea UEM Reșița împotriva celor ce au încălcat regulamentul intern al universității reșițene, legislația care reglementează un asemenea acord, forțând de la sine putere semnarea unei fuziuni despre care conducerea și Senatul nu avuseseră habar, și care, ar fi putut conduce la pierderea autonomiei instituției de învățământ superior reșițean, au fost pe deplin îndreptățite.

Deși am urmărit cu atenție pozițiile pro și contra, expozeurile din ultimii ani ale mai multor cadre universitate de la Reșița care brusc au devenit rebele dar cu o cauză bine țintită, din ale căror descrieri virulente dar pe alocuri autoelogioase, am reținut grija pentru postul de profesor, conferențiar, lector, decan, ca de altfel și salarizarea aferentă acestor posturi, am mai remarcat un lucru: studentul, cel care ar trebui să fie beneficiarul de drept al educației universitare era mai mereu așezat într-un plan secundar sau chiar exclus de cei care se prevalau de drepturile ce li se cuvin. Păi studentul cui rămâne dacă grija voastră, stimabili domni și doamne din mediul academic, este centrată doar pe „dar mie, mie și numai mie, ce mi se cuvine?“

Toți cei care pretind că au slujit Universitatea din Reșița în ultimii 20 de ani și care după momentul 2015 au lovit-o meschin, prin niște scenarii ieftine, numai de ei știute, toți sunt vinovați de pierderea prestigiului universitar reșițean pe care o resimțim acut astăzi. Să nu fugă nimeni de răspundere, chiar dacă pe holurile instanțelor au prins locuri doar unii! O imagine a unei universități reșițene care s-a creat cu mult efort, de către profesori, oameni deosebiți care au făcut cinste mediului academic din Banatul de Munte, mulți dintre ei elite în științele predate, care au însemnat ani, poate decenii de muncă de cercetare științifică și care a fost călcată în picioare în câteva ceasuri de bocancii unor mascați care, ce să vezi, au descoperit marele Trafic de Influență și Șpaga Academică la Reșița. Unde mai pui că, după cum îmi certifică mai multe persoane, cu mult timp înainte de a descăleca mascații, rectorul Doina Frunzăverde le cerea insistent atât studenților, cât și celor din aparatul de lucru să denunțe orice posibil act de corupție care s-ar putea produce la UEM Reșița. Să se fi aflat rectorul Frunzăverde într-o realitate paralelă celei prezentate ulterior de mass-media avidă de sânge și evenimente șocante! Mai sunt oare lucruri care încă nu s-au spus?

Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns analizând cum am știut singuri, dar într-un mod distructiv profesionist, să ne batem joc de lucrurile valoroase, la care, paradoxal, tot noi am trudit spre a lor devenire…

Sergiu TABAN

 

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei