Va deveni Oravița un centru balnear de interes național?

a

Transformarea orașului Oravița dintr-un orășel de provincie într-un centru balnear de interes național și nu numai se poate realiza și asta foarte repede. Elementul principal și necesar al acestei transformări îl reprezintă apele termale care, conform ultimelor rezultate oferite de laboratoarele de specialitate, au aceleași proprietăți curative precum cele de la Băile Felix:

„Apa analizată fizico-chimic și microbiologic prezintă interes terapeutic pentru uz extern în următoarele: afecțiuni reumatismale cronice degenerative artroze ale coloanei vertebrale, șold, genunchi, mână, picior); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinite, tenosinovite, bursite); afecțiuni posttraumatice ale aparatului locomotor; afecțiuni neurologice cronice (leziuni de nervi periferici)“ – se precizează în documentul oficial al Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie din cadrul Ministerului Sănătății.

x

În prezent, apa termală poate fi folosită fără dotările specifice unei stațiuni balneare la Ștrandul Termal din apropierea orașului Oravița. Am solicitat câteva opinii ale unor persoane care au aflat de proprietățile aproape miraculoase ale acestor ape termale și au venit la ștrandul din Oravița:

3a

Reșițeanul Nicu Belcea: „Am 38 de ani și de 10 ani sufăr de o dublă hernie de disc care trebuia urgent operată, dar nu am făcut acest lucru nici până astăzi. Am momente când am dureri insuportabile de spate care coboară pe picioare. Am mai fost la Băile Herculane la cădițe cu rezultate nu spectaculoase, dar care mi-au permis să mă mișc cât de cât. Cred că prin 2015 – 2016, nu mai știu exact, într-un sfârșit de săptămână, am avut dureri foarte mari și nu am mai putut aștepta până luni când trebuia să merg la Herculane și am decis să vin la ștrand la Oravița, de care tocmai auzisem că s-a deschis. Am ajuns acolo la 90 de grade, cu chiu cu vai. Vreau să vă spun că după ce am stat o zi întreagă în ștrand am plecat spre seară ca și cum aș fi fost tânăr fecior la 18 ani. Chiar am simțit pe pielea mea cât este de bună apa de la Oravița. Și de atunci am alternat Oravița cu Herculanele și acum sunt bine.  Apele de la Oravița au undeva la 34 de grade, mai suportabile decât cele de la Herculane. Pe mine personal m-a ajutat sunt convins că și alți bolnavi ar putea să se vindece“.

4a

Doctorul Nicu Pirici din Timișoara:Eu am o alergie de copil la ochi și sunt foarte sensibil la apă, praf, vânt. Mă trezesc în fiecare dimineață cu ochii încărcați, iar când bate vântul îmi lăcrimează într-una. Am fost de câteva ori într-o vară la ștrand la Oravița și am observat că acolo, în apa aceea, pot să țin ochii deschiși. După nu știu câte ședințe mi s-a ameliorat foarte mult alergia mea. Am mai observat că mi-au dispărut și durerile articulare pe care le-am mai avut. Ca medic cred că în reumatism ar fi foarte bune. Nu știu dacă ar putea să facă bine și la alergii. Din câte am văzut pe buletinul de analize, apa are aceleași proprietăți cu cea de la Felix“.

5a

Profesor Universitar Gheorghe Secheșan: „La începutul unei toamne m-a lovit o durere de picior atât de puternică încât am ajuns să merg în baston. Am fost la specialiști, mi-am făcut analize, nimeni nu a descoperit nimic. A început la stângul, s-a mutat la dreptul, apoi iar la stângul și a început să urce durerea. Pur și simplu fără baston nu mă puteam ridica din scaun. Am auzit de apele termale de la Oravița și când mi-a spus un prieten  „Măi de ce nu te duci tu la Ursu la ștrand“? Nici nu mai știu câte medicamente și unguente am folosit și nu mă ajutau deloc. După ce am început să merg la Oravița și la câteva zile de ștrand am renunțat la baston. Asta era în vară și în toamnă, când a început școala am mers pe picioarele mele, fără dureri. Toți mi-au spus că am avut gută și asta nu trece niciodată. Din fericire acum sunt bine și totul datorită apelor termale de la Oravița; este absolut miraculoasă.“

Sunt doar câteva opinii ale unor oameni a căror moralitate nu poate fi pusă la îndoială, care au simțit pe pielea lor efectele apei termale de la ștrandul din Oravița. Am solicitat și opinia primarului Oraviței, Costel Dumitru Ursu,  care ne-a declarat:

„Vreau să construiesc în zona apelor termale de la Oravița o secție externă a spitalului orășenesc. Așteptăm deschiderea liniilor de finanțare pentru a vedea cum putem atrage sumele necesare pentru acest proiect de anvergură, ce ar transforma orașul nostru într-o stațiune de interes regional și național“.

Secția externă a spitalului din Oravița ar trebui să cuprindă în prima fază pavilioane cu aproximativ 100 de paturi în camere de una-două persoane cu baie și toaletă proprie, aparatură medicală de recuperare de ultimă generație, cameră hiper barică, RMN), sală cu aparatură de fitness, bazine cu hidromasaj, salină, crio-saună, totul într-o zonă care va abunda de verdeață, astfel încât să existe atât tratament de specialitate pentru afecțiunile reumatismale și nu numai, cât și posibilitatea unei relaxări psihice a pacienților ce vor fi internați aici. Dorința edilului Dumitru Ursu este ca în cel mult 4 ani, acest proiect care acum există doar pe hârtie să fie pus în practică.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

 1. Gion cap de bovina infantila

  Nea Dane, te-a angajat ursu sa-i scrii la comanda, ii apartii, bre! Pe cand dr Faustus isi vindea sufletul lui drascu, pe tine te-a cumparat ursu. Hai ca e formidabila situatia. Problema e ca probabil iei partea din banii oravitenilor, deci ar trebui sa te folosească ei la treburile casnice, mai o compunere pt ai mici, mai o tema la civica. Asa ar fi corect dr Jurnalistus ce esti tu.

  Raspunde
  1. Dan Agache

   Nu îmi place sa intru în polemici. Fiecare gândește după cât îl duce bibilica, dar în cazul matale „Gion cap de bovina infantila“…nu ma pot abține. Dacă publicăm o informație care nu iți convine, suntem vânduți; dacă nu scriem despre ce vrei matale, am făcut pact cu respectivii, dacă așa, sau dacă invers, oricum o dai, tot noi suntem cei răi și unii ca tine, cei buni. Înțelegi că asta este o meserie? Fiecare o face mai bine sau mai rau. Cât despre banii pe care îi iau de la Ursu…. Îți doresc să ai exact atâția câți am luat eu, atunci când îți crapă buza de sete. Nu o să ai să-ți cumperi nici măcar un pahar cu apă. Așa că…mai scutiți-mă cu cretinități din astea. Ideea e minunată. Dacă va reuși sau nu să o finalizeze e treaba lui și a orăvițenilor care l-au ales. În rest să auzim de bine, în cazul în care matale mai ai urechi la….Gion cap de bovina infantila

 2. Gion cap de bovina infantila

  Stai, doctore, stai, mai ho! Daca nu vrei polemici, abtine-te, e simplu, nu vei avea polemici! Dar te joci de-a deșteptul, e ca si cum ai zice ca esti prea educat ca sa te caci in torul miresei dar te cam deranjeaza stomacul si nu te poti abtine. Uite ca nici eu nu vreau polemici dar nu ma pot (ab) tine, doctore Ursus! Daca scartai numai ode pe care le consideri informații, daca nu ai gasit strop de neajuns in raiul oravitei, daca vocabularul de jurnalist iti gadila bibilica, daca te mai si simti ofensat, daca si numai daca ai publica din ce bani trăiești, poate am afla multe neștiute. O prea dai in victimizare, intr-un limbaj de mahala care nu da bine deontologic , doctore! Asa ca nu va scutim, excelenta! Cand primiti comenzi de la cretini, ne doare mai mult pe noi decat pe dvs! Si ne doare la buzunar, acolo unde nu simti mata vreo jena. Ia cauta mata toate ideile minunate si vezi pe unde le găsești, poate in tortul miresei sau poate la azil. Acolo vei fi plin de idei minunate! Ce zici, o mai dam in polemica? Știm ca nu-ți place! E nunta baaa! P. S. Gion ramane cap de bou, e scris in stele! Te pup ciocoflendere suparat!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei