Vacanță altfel pentru copiii din Măureni! „Este un lucru care aduce bucurie și soare în comunitate”, este de părere edilul Filimon

modelmic

45 de copii din comuna Măureni petrec în această perioadă câteva zile de vacanță „altfel”, în care se distrează, dar și învață. Nu au plecat în tabără, tabăra a venit la ei, în cadrul unui amplu proiect de voluntariat derulat în 14 localități din Caraș-Severin, la inițiativa preotului Mihai Ciucur. „Tabăra din inima satului” și-a deschis porțile luni în comuna „păstorită” de primarul Brian Filimon, fiind practic cea mai mare astfel de tabără educațională derulată anul acesta în Caraș-Severin.

La tabăra de la Măureni participă copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Grupați pe ateliere, aceștia desfășoară o gamă largă de activități adaptate vârstei, care îi ajută să comunice, să înțeleagă și să asimileze informații legate de ce înseamnă o viață sănătoasă.

Avem activități de comunicare și lucru în echipă în care copiii învață cum să comunice, să se exprime, să relaționeze cu ceilalți, mai avem ateliere artistice, chiar acum ne pregătim să pictăm niște icoane pe pietre. Pe lângă aceste ateliere mai avem cele de jocuri și seri tematice. Diseară, de exemplu, avem «Măureniul are talent», în care copiii o să cânte, o să danseze. Cumva încercăm să prindem cât mai multe dintre abilitățile și aptitudinile copiilor, astfel încât și ei să facă ceea ce le place și noi să îi încurajăm să facă un lucru pe care nu l-au mai făcut”, a precizat George Lepădat, formatorul atelierului de comunicare și lucru în echipă din cadrul taberei.

Nu mai puțin de 23 de voluntari se ocupă zilele aceste de copiii din Măureni, pe care îi încurajează, prin intermediul unor jocuri interactive și de echipă, să își exprime emoțiile, sentimentele, dorințele, să comunice mai bine, sau altfel spus să crească și să se dezvolte.

 

 

„Tabăra din inima satului” este un proiect derulat de Biserică, ceea ce nu înseamnă însă automat că participanții petrec foarte mult timp în biserică sau rugându-se, dă asigurări Anita Radics, formator și coordonatorul taberei de la Măureni:

„Noi îi învățăm cum să se raporteze la Dumnezeu și ceea ce înseamnă de fapt tinerețea în biserică, adică nu ceea ce cred majoritatea tinerilor despre biserică. Să fii tânăr în biserică înseamnă să ai niște principii morale foarte bine definite și să te raportezi la Dumnezeu ca la un prieten adevărat și să fi liber în credința ta.

Nu este ușor, dar este extraordinar de frumos.  În momentul în care copiii ajung să se deschidă și pun întrebări îți dai seama ce căutări au, cât de unic este fiecare copil care participă la această tabără și care este nevoie lui de cunoaștere și noi încercăm prin tot ceea ce facem în această tabără să le oferim oportunitatea de a se afirma și dezvolta”.

 

IMG_2236 IMG_2239

Din echipa de formatori face parte din bucureșteanca Alexandra Nadane, președintele asociației România pentru viață, ale cărei discuții cu copii vizează teme variate, cum ar fi violența, bullying-ul, lipsa de afecțiune din partea părinților, faptul că mulți copii au părinții plecați în străinătate.

Este un proiect foarte important pentru copii din comună, este de părere edilul Brian Filimon, care se declară fericit de faptul că „Tabăra din inima satului”, un proiect din care pot învăța atât copiii cât și adulții, a poposit zilele acestea la Măureni.

„În ziua de astăzi, când predomină dezbinarea în lumea noastră, sunt puține persoane care trudesc și își lasă tot timpul la o parte pentru a încerca să adune oamenii din comunități în jurul lor și a încerca să aducă lucruri bune și de suflet în comunități. Cred că părintele Mihai Ciucur este un mesager al lui Dumnezeu și ales de către prea Sfințitul Lucian, care nu doar că își face treaba foarte bine, dar care este un constructor de suflete la nivel de județ în momentul de față. Cred că acestei inițiative nu i s-a acordat prea mult credit la început, dar a reușit să prindă o amploare pozitivă în județ și ar fi păcat ca noi, administrațiile locale, care putem să le acordăm sprijin, să nu o facem.

Noi am deschis ușa fără probleme, îi sprijinim , am văzut taberele din alte comunități, eu zic că este un lucru care nu aduce decât bucurie și soare în comunitate. M-aș bucura ca astfel de inițiative să continue în județ”, a precizat Brian Filimon, prezent și el la ceremonia de deschidere a taberei de la Măureni.

67178399_493222011446865_2142349495633969152_o

„Tabăra din inima satului” este un proiect derulat de Episcopia Caransebeșului, organizator principal, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, ATOR Banatul de Munte, Centrul de Tineret Moniom și partenerii locali: primăriile, instituțiile de învățământ – care găzduiesc în comunitățile lor taberele.

 

67325841_493221538113579_9051689803053006848_o

 

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei