Vecinii sârbi construiesc o termocentrală la granița cu România! Cărășenii, chemați să își spună părerea!

 modelmic

Serbia se pregătește să extindă termocentrala Kostolac, situată la aproximativ 20 de km de granița cu România. Construirea noii unități ar putea avea un impact negativ asupra mediului înconjurător din zonă, motiv pentru care autoritățile sârbe și cele din România vor organiza săptămâna viitoare o consultare publică pe marginea subiectului.

În data de 31 august, la ora 12:00, la sediul Casei de Cultură din Oravița va avea loc o dezbatere publică pentru un proiect care se face în Serbia. Este o dezbatere publică organizată la nivel de ministere, având în vedere posibilul impact transfrontalier. Ministerul Mediului organizează această dezbatere, noi am anunțat Primăriile de la graniță, Coronini, Moldova Nouă, Pojejene și așa mai departe, și instituțiile direct implicate, le-am invitat să participe, așa cum poate participa orice persoană interesată. Este ceva inedit, cel puțin pentru județul Caraș, până acum nu am mai trăit o astfel de experiență, de dezbatere și sperăm să decurgă normal, să fie oameni interesați de ceea ce se va întâmpla la acel proiect”, a explicat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de săptămâna aceasta Marius Vodiță, șeful Serviciului de reglementări din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin.

În cadrul dezbaterii va fi prezentat și raportul de mediu realizat de vecinii sârbi, raport ce poate fi consultat și pe site-ul Ministerului Mediului din România. Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observaţii justificate privind documentele afişate spre consultare, prin poştă la Ministerul Mediului– Direcţia Controlul Poluării şi Evaluare Impact, B-dul Libertăţii nr. 12, Sector 5, Bucureşti si pe email la adresa [email protected]  sau  la APM Caraș Severin, Str. Maior Petru nr. 73, Reșița judeţul Caraș Severin, 0255 223 053 sau e-mail: [email protected], până la data de 29 august.

Dezbaterea publică va fi urmată și de o ședință interministerială între cele două părți, română și sârbă, la care vor lua parte si reprezentanții Consiliului Județean și ai Primăriilor din zonă.

Proiectul de construire a corpului B la termocentrala de la Kostolac este finanțat de chinezi și include și extinderea unei cariere de lignit, care va alimenta termocentrala cu materie primă.

În luna iunie a acestui an, justiția din Serbia a blocat decizia guvernului sârb privind lucrările din zonă, judecătorii arătând că nu a fost luat în calcul impactul transfrontalier asupra mediului. În același timp, Comisia Economică a Națiunilor Unite i-a cerut Serbiei să consulte și autoritățile din România cu privire la studiul de impact.

foto: TE-KO Kostolac

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Pingback: Decenei | Extinderea termocentralei de la Kostolac depinde și de rezultatul consultării cu autoritățile din România

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei