Vestigii arheologice la Ramna? Muzeul reșițean, implicat în cercetări și supravegheri arheologice, la Valeapai, Vărădia și Pojejena

muzeu

În această perioadă, profitând de vremea care s-a mai îmbunătățit, după o perioadă cu multe precipitații, Muzeul Banatului Montan Reșița și-a reluat activitățile pe șantierele arheologice în care este implicat și anume: supravegherea arheologică în comuna Ramna ocazionată de introducerea apei curente în localitate, șantierul arheologic din Vărădia și cel din Pojejena.

„Am avut tot în comuna Ramna și o cercetare arheologică ocazionată de descoperirea tunelului aferent conacului din Valeapai, mult discutat și în presa locală și județeană.

Cercetările eu zic că s-au desfășurat destul de bine, este în curs de finalizare la fel ca și supravegherea arheologică și putem spune că până în acest moment nu s-a făcut nicio descoperire a unor vestigii arheologice în zonă.

În etapa următoare vom demara altă lucrare, de această dată un diagnostic arheologic inclusiv în localitatea Moldova Nouă acolo unde primăria orașului dorește să construiască o sală de sport, este o lucrare puțin mai amplă pentru că diagnosticul arheologic trebuie efectuat prin sondarea suprafeței, prin secțiuni de lățimi între 1 metru jumătate – 2 metri și jumătate și lungimi de până la 20 de metri pentru a verifica dacă în zonă sunt sau nu sunt vestigii arheologice.

De asemenea, sperăm să desfășurăm în condiții normale șantierele sistematice pe care Muzeul Banatului Montan le derulează și mă refer aici în principal la șantierul arheologic din Vărădia, unde este un castru roman de excepție și tot o zonă foarte frumoasă cu un șantier deosebit, la Pojejena unde colaborăm cu colegii noștri de la Muzeul Național al Banatului din Timișoara și sperăm că vremea și această nefastă pandemie care ne-a afectat și activitatea noastră, ne permite să ne desfășurăm lucrările pe care le avem în plan”, a declarat Flavius Bozu, directorul Muzeului Banatului Montan Reșița.

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei