„Viața bate filmul”! Consiliul de Etică și Management Universitar propune revocarea rectorului Bichescu!

modelmic

Consiliul de Etică și Management Universitar a adoptat o hotărâre prin care propune revocarea rectorului Universității Eftimie Murgu din Reșița, Andrade Bichescu. Hotărârea celor de la CEMU a fost luată în urma analizei a două sesizări făcute anul trecut de un grup de cadre didactice din cadrul UEM. Andrade Bichescu susține că va contesta hotărârea de revocare și că va urma toate căile legale pentru anularea acesteia.

În hotărârea adoptată de CEMU se arată că în cadrul universității reșițene ar exista disfuncționalități în ceea ce privește organizarea Senatului, existând prevederi vagi cu privire la definirea cvorumului și a membrilor supleanți, motiv pentru care mai multe hotărâri ale Senatului din anul 2016.

Consiliul de Etică și Management Universitar a mai constatat: încheierea în mod eronat a raporturilor contractuale cu două cadre didactice condamnate printr-o sentință definitivă pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată, fapt care a permis acestora să poată reveni în comunitatea academică, adoptarea unei decizii cu un impact semnificativ asupra salarizării personalului didactic de către Senatul Universității, în lipsa consultării comunității academice, respectiv în baza unei analize ample cu privire la situația financiară a instituției.

Curtea de Apel Timișoara a constatat că UEMR «nu a făcut dovada existenței unei situații economico-financiare dificile, iar propunerea Consiliului de administrație nu a fost fundamentată în vreun fel», iar «la momentul plății salariului din data de 15.07.2016 nu era făcută vreo evaluare financiară și nici nu a fost luată vreo decizie de către Senatul Univ astfel că nu se constituie justificare rezonabilă pentru diminuarea salariilor, insuficiența fondurilor». Curtea a concluzionat că UEM a «acționat cu exces de putere, caz ce justifică anularea acestui act juridic»”, se arată în hotărârea CEMU.

Conducerea UEM este acuzată și de lipsă de transparență în ceea ce privește concursul de ocupare a posturilor didactice vacante pentru anul 2016/2017, de generarea unui climat de instabilitate în facultate prin modul de revocare a rectorului Facultății de Inginerie și Management și desemnarea unui decan de la o altă facultate, lucru ilegal și contrar principiilor care prevăd autonomia la nivel departamental / de facultate.

După studierea conținutului rapoartelor și în urma vizitei desfășurate la Reșița, există suficiente motive să considerăm faptul că în cadrul acestei instituții de învățământ superior s-au regăsit și se regăsesc probleme semnificative în ceea ce privește calitatea procesului educațional și a managementului conducerii universității”, se mai precizează în hotărârea adoptat de CEMU, care propune și monitorizarea UEM în vederea reorganizării, dată fiind gravitatea situației financiare și interne a universității.

De cealaltă parte, Andrade Bichescu susține că nu înțelege ce acuzații i se aduc lui personal. „Eu sunt vizat doar de hotărâre, nu de conținutul ei”, a declarat acesta pentru Reper 24, precizând că va contesta hotărârea CEMU și va cere anularea ei.

Ar trebui întrebat președintele CEMU dacă în țara asta se respectă legea. Asta ar elucida multe necunoscute, cu atât mai mult cu cât a fost trimisă acea hotărâre fără a se respecta legislația în vigoare și cu multe vicii procedurale. Rămâne să vedem ce ne rezervă viitorul și unora și altora.

Sunt lucruri care s-au întâmplat chiar și înainte de a ajunge la conducerea UEM. Am mai fost acuzat și înainte de evenimente petrecute în 2009, 2010, 2011. Făcând o glumă, mi se aduc acuze chiar dinainte de a mă naște. Este hilar și totodată trist pentru că este o pată neagră pe obrazul învățământului superior din  România o astfel de propunere și să vedem și concretizarea ei.

Eu nu am văzut acuzații care să mă privească în mod direct, nimic care să fie atribuit rectorului, dar nu aș dori să comentez mai mult pentru că aș coborî nivelul discuțiilor.

Dacă s-ar fi discutat pe legislație, pe anumite prevederi legale în vigoare, știam la ce să ne așteptăm, dar așa totul este imprevizibil.

Viața merge înainte și ca de obicei bate filmul. Normal că nu sunt de acord cu această hotărâre și vom urma toate căile legale pentru a o anula în cele din urmă”, a mai adăugat Andrade Bichescu.

Citește și Andrade Bichescu, noul rector al Universității Eftimie Murgu din Reșița! „A venit timpul să încetăm să mai aruncăm cu noroi în Universitate”!

 

Karina TINCUL

Stiri similare

1 Comentariu

 1. zero

  „Ar trebui întrebat președintele CEMU dacă în țara asta se respectă legea.”

  Se “respectă” fărădelegea. Legea este o iluzie pentru fraieri.
  Nu pot fi cu toţii academicieni.
  Nici … iubiţi conducători.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei