Vin bani europeni! Primăria Reșița este pregătită pentru atragerea lor pe turism

1

Banii europeni reprezintă o poartă spre dezvoltarea localităților din România. Problema este dacă administrațiile locale știu și pot să scrie proiecte eligibile pentru atragerea lor. Unii au reușit, alții se chinuie și din păcate sunt și primari care nu sunt deloc interesați de aceste sume.


Construit între anii 1961-1963 pe râul Bârzava, în apropiere de municipiul Reșita, lacul Secu este primul baraj din România construit din beton și contraforți, având înălțimea de 41 de metri și un coronament de 136 de metri. Lacul Secu este un baraj de acumulare care are un volum de 15,1 milioane de metri cubi de apă, cu o suprafață de 734 de hectare și o lungime de aproximativ 6 km. Cine nu-și amintește de hotelul Splendid al OJT-ului, Pietricica, Șura Ortacilor, Constructorul, în mare vogă până în 1989.

3

Dar pentru a putea investi bani europeni în dezvoltarea acestei zone, cândva foarte căutată de reșițeni și nu numai, municipalitatea reșițeană avea nevoie să redevină proprietar asupra acestui teren. În ultima ședință a Consiliului Local s-a aprobat preluarea platoului Secu, mai exact a unei mari părți din acesta. Primarul Ioan Popa explică:

După 4 ani de primărie am reușit într-un final să ajungem la o înțelegere cu familia Bolboacă a cărui firmă a concesionat platoul Secu, o suprafață de aproximativ 7 hectare, cu obligația de a face investiții de un milion de euro acolo. Eu când am ajuns la primărie am găsit contractele poticnite acolo. Am încercat să mediez elegant cu firma să-și reducă suprafața concesionată pentru că nu reușea să facă investiția pe care și-a asumat-o. Abia acum a reușit; i-am redus suprafața de la 57 de mii de metrii pătrați la 7 mii. practic primăria a reintrat în posesia platoului Secu“.

2

Edilul Ioan Popa este foarte fericit că a reușit acest lucru: Motivul: „Din discuțiile cu ADR Vest am aflat că pe următorul ciclu de finanțare 2021 – 2027 Regiunea 5 Vest va avea alocate circa 500 de milioane de euro pe turism. Pandemia a retrezit în oameni ideea de a investi în turism, în ideea de a nu mai face deplasări pe distanțe foarte lungi. În consecință vrem să tragem apă și canal la Secu, facilități care lipsesc la această oră. Studiul de fezabilitate este deja făcut și este pregătit de depunere la ADR. Pe cei 9 Km de la Lend până la Secu vom trage apă din oraș, apă tratată, clorurată, vom aduce canalizarea și după ce închidem intenționăm să facem un trotuar și o pistă de biciclete deasupra acestor facilități, nemaifiind obligați să folosim drumul rutier care este foarte periculos“.

Despre intenția Primăriei cu această oază de verdeață și aer curat aflată la doi pași de municipiul Reșița, edilul a mai precizat: „Ne gândim  la un proiect de dezvoltare a zonei platoului Secu. Din punctul meu de vedere, dar putem să punem ideea și în dezbatere publică să vedem ce și-ar dori reșițenii, acolo se poate face un punct, asemeni jazz-ului de la Gărâna. O scenă în aer liber, un amfiteatru, un loc unde se poate servi masa și să facem un festival de muzică populară. Avem ansamblul Bârzava care se poate constitui într-o coloană vertebrală și cu oamenii care gestionează acest ansamblu să facem în fiecare an unul sau două festivaluri care să devină de notorietate pentru România pe partea de folclor“.

 

Dan AGACHE

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei