Vinuri și delicii de sărbători……

modelmic

 

Se apropie sărbătorile de iarnă și cu toții începem pregătirile …Ce punem pe masă, ce vinuri am putea servi ? Câteva idei, sugestii adunate de prin lume nu cred că strică, mai ales că oferta din magazine este consistentă.

Am să încep cu o combinație clasică franțuzească pe care am adoptat-o cu brațele deschise:

Foie Gras și șampanie !

Întâi, ce este Foie Gras ? tradus inseamna “ficat gras”. Este un produs alimentar considerat a fi de lux, o delicatesă ce vine din Franța …sau venea ! Ficat de rață sau de gâscă pregătit cu măiestrie și răbdare pentru plăceri lumești.

Puțin lux, puțin răsfăț nu strică nimănui, mai ales de sărbători, împreună cu cei dragi.

Este delicat, cremos, bogat … un răsfăț în toată regula. Nu este un produs ieftin însă plăcerea de a-l consuma …este un deliciu ….te face să uiți de bani !

download

Modul cel mai simplu de servire este ca aperitiv, pe felii de pâine prăjită, cu feliuțe de pere coapte și boabe de piper roșu. O altă sugestie – preferata mea – este a se servi pe felii de pâine albă, prăjită cu o linguriță de gem de afine, coacăze, sau fructe de soc peste. În nici un caz gem din citrice (portocale, etc).

Feliile de foie gras trebuiesc să fie groase cam de 1 cm, altfele se sfarmă. Apoi se taie cu un cuțit foarte ascuțit, cu lama încălzită sub jet de apă caldă, altfel ficatul se lipește de lamă.

Ce vin servim la foie gras ?

Fiind un aperitiv, combinația clasică, de lux, pentru “Snob-ilime” este cu șampanie. O șampanie în demisec este cea mai potrivită. Ușoara dulceață pune excelent în evidență bogăția gustativă și corpul cremos, “untos” al ficatului.

cava_

O altă combinație clasică este cu un vin de Sauternes, un vin licoros, dulce deși am putea crede că un vin dulce este un vin de desert și nu pentru a fi servit ca aperitiv … dar merge incredibil de bine. Dintre vinurile românești, o Tămâioasă Românească se potrivește perfect (dar nu provenită de la podgoriile “istorice” care nu și-au schimbat metodele de vinificatie și echipamentele de pe vremea lui Ștefan cel Mare …)

O altă combinație pe care o recomand, chiar ceva mai ieftină decât șampania este Cava spaniolă sau Prosecco italian.

Cava este produsă în regiunea din jurul Barcelonei și metoda este similară producerii șampaniei (fermentație în sticlă) de aici și prețul puțin mai ridicat însă nici pe departe la fel de piperat ca al șampaniei, iar Prosecco este produs în nord-estul Italiei , fermentația se face în tancuri din inox iar prețul este mai acceptabil (de regulă …dar există și excepții J )

 

Vă rog să încercați, merită, sincer !

 

 Cristian BOEREAN

 

 

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Demostene

    Chiar am sa încerc sa vedem daca ne iese. Sa mai diversificăm puțin si cu altceva decât clasicele mâncăruri tradițional – colesteroase. Mulțumim de recomandare domnule Boerean

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei