Ziua Națională a României, marcată de mii de reșițeni dornici de paradă!

1 Decembrie parada

101 ani s-au scurs de la Marea Unire, de la nașterea României Mari, – 1 Decembrie 1918 iar în Banat s-a marcat , în același timp, centenarul intrării armatei române în Timișoara și prin aceasta Unirea Banatului cu țara mamă, România.  Așadar, dacă dorim să respectăm istoria, administrația românească s-a instalat în Banat abia un an mai târziu, în 1919. La Reșița, 1 Decembrie a avut, așadar, o dublă conotație iar evenimentul de astăzi a marcat așa cum se cuvine această sărbătoare.

Și pentru că de ziua națională se poartă celebrul refren, „să ne dăm mână cu mână, ce-i cu inimă română”, prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, a citit cu aplomb mesajul premierului Ludovic Orban,primarul Reșiței Ioan Popa a citit scrisoarea emoționantă a unei adolescente, în timp ce președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu a făcut apel la memoria documentelor și a ținut să rememoreze, în fața unui public numeros, momentul 1919. Iar dacă în scenariul de astăzi am avut un regret, atunci acesta a fost faptul că fostul reșițean și ministru al apărării, Sorin Frunzăverde, a intrat și el din acest an în istorie. Păcat. I se potrivea ca o mănușă discursul cu trimitere la istoria acestei zile, fără a forța apropierea de discursul naționalist, rostit inteligent, diplomat, un exercițiu de emoție pe care cel plecat îl avea în fața auditoriului la ziua națională a României.

1 Decembrie autoritati

Ne-a plăcut în mod special momentul defilării regimentului Eugeniu de Savoya din Timișoara și mai cu seamă faptul că vestimentația soldaților și a gradaților acestui pluton a respectat istoria armatei române, angrenate în primul război mondial. Într-o zi cu soare, publicul afost unul numeros și decent în Parcul Tricolorului din Municipiul Reșița, dornic să fie martorul acestui moment în care ne celebrăm patria, istoria, neamul, înaintașii. O zi de 1 Decembrie în care parcă ne-am respectat ceva mai mult, în care liberalul Popa l-a numit „coleg și prieten” pe social-democratul Hurduzeu, o pildă pentru cei care preferă în continuare stigmatizarea aproapelui pe criterii politice, xenofobe sau de altă natură.

Una peste alta, felicitări organizatorilor, comandantului CMJ col. Ion Pasere, primăriei Reșița și tuturor celor implicați în evenimentul dedicat Zilei Naționale a României!

La Mulți Ani, România, țara mea de glorii, țara mea de dor/La trecutu-ți mare, mare viitor!

Ceremonie fastuoasa

REPER 24

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei