Data de 1 mai este cunoscută și ca Ziua Internațională a Muncii, sărbătorită în multe țări, inclusiv în România. În majoritatea statelor europene, inclusiv la noi, 1 Mai – Ziua Muncii, este zi libera legală. Muncitorii din majoritatea țărilor industrializate sărbătoresc 1 Mai, dar la origine stă o mișcare a sindicaliștilor din Chicago, care au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore.
În țara noastră, 1 Mai, Ziua Muncii, a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. Ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului, când erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. După căderea comunismului, românii au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului, oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie.
Tradițional pentru această zi de Armindeni, este micul, un produs culinar cu origini turcești, dar disputat și de Bulgaria, Grecia și Serbia. Legenda românească spune, însă, că micii ar fi fost inventați în secolul al XIX-lea, într-o seară, la hanul La Iordachi din București.
Minivacanța de 1 Mai este sărbătorită de mulți români prin ieșiri la iarbă verde, la un mic și-o bere rece, alături de familie și de prieteni. Dar pentru că este, până la urmă, o zi a muncii, să nu uităm o veche vorbă care spune așa: „Cine nu munceşte, nu greşeşte, iar cine nu greşeşte, merită promovat“.
Dan AGACHE