fbpx
6.7 C
Reșița
marți, 21 martie 23

13 primării cărășene și Consiliul Județean se asociază într-un SRL care va administra bacul de la Moldova Nouă!

Unul din proiectele de pe ordinea de zi votat de consilierii județeni reuniți astăzi în ședință ordinară a fost aprobarea participării Consiliului Județean, în calitate de asociat, la constituirea Societății Transporturi Navale Moldova Nouă SRL, care va operaționaliza serviciile de trecere a Dunării cu bacul.

Printr-o adresă înregistrată la CJ, oraşul Moldova Nouă împreună cu alte douăsprezece unităţi administrativ-teritoriale, oraşul Oraviţa și comunele Berzasca, Cărbunari, Coronini, Gîrnic, Naidăş, Pojejena, Răcăşdia, Sasca Montană, Sicheviţa, Socol și comuna Şviniţa (judeţul Mehedinţi) au propus inflinţarea unui societăţi comerciale în vederea dezvoltării şi valorificării turismului în zona Dunăre-Nera solicitând participarea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în calitate de asociat, la înfiinţarea noii societăţi.

Am prins în această asociație mai multe primării pentru că realizarea acestui serviciu nu ține doar de Moldova Nouă și de Berzeasca sau de comunele care sunt la malul Dunării, ci ține și de localitățile aflate în apropiere, deoarece beneficiile turismului se răsfrâng și asupra localităților care nu sunt la Dunăre și dorim ca această societate să fie doar o soluție de rezervă în cazul în care nu se prezintă la licitație o altă societate comercială.

spot_img

Din fericire, am înțeles că există un dosar depus, ceea ce înseamnă că nu vom merge pe această operare de către societatea constituită de primării, dar în cazul în care acest operator se va retrage, serviciul să poată fi preluat de altcineva”, a declarat președintele CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca.

Consilierul județean PSD, Ioan Crina, susține însă că această propunere ar fi ilegală, deoarece potrivit Codului Administrativ un UAT se poate asocia doar dacă desfășoră un serviciu public.

Cred că proiectul acesta de hotărâre are o problemă de ilegalitate. Potrivit Codului Administrativ, UAT-urile au un scop nelucrativ, iar când un UAT face o firmă cu scop lucrativ, altceva decât serviciile publice, perturbă piața, iar Codul Administrativ a lămurit lucrurile acestea. În continuarea hotărârii care din articole ne permite să facem un SRL? Niciunde în aceste articole nu se specifică faptul că noi avem voie să facem vreun SRL.

Există un articol în Codul Administrativ care spune clar și imperativ cum avem voie să ne asociem, articolul 89 și articolul 92. Spune clar că UAT-urile se pot asocia în ADI, acestea se pot asocia în firme doar în cazul în care activitatea desfășurată de firme este un serviciu public, cum suntem noi cu Aquacaraș”, a declarat consilierul județean social-democrat, Ioan Crina.

Președintele Romeo Dunca nu crede însă că prin constituirea acestei societăți se comite o ilegalitate, înființarea acestui SRL fiind singura modalitate de a preveni o situație similară celei generate de operatorul Banat Network Intergrated Communication SRL, care a renunțat la contractul de concesiune pentru serviciile de operare a bacului la scurt timp după încheierea acestuia.

„Nu cred că este în afara legii, deoarece nu cred că juriștii noștri nu au studiat bine problema și nu au dat soluția cea mai bună. Eu continui să cred că a fost un mic spectacol și dacă au fost niște propuneri semnate de către biroul juridic și de către secretarul județului, cred că sunt legale și ceea ce dorim să facem are nevoie de acești pași”, a afirmat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, la finalul ședinței de Consiliu Județean.

Lorena POENARU

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

4 COMENTARII

  1. ✍️🇹🇷🇷🇴De la distanță se vede că se încearcă o MĂGĂRIE .. Clar că nu este legală, dar se încearcă.. Când este vorba de. ,, ÎNFRĂȚIREA ” UAT-urilor, CODUL ADMINISTRATIV spune cu totul alta.. Dar din garajul auto de la SACALAZ, nu ai cum să le ști pe toate.. 😪😪😡

  2. ”Consilierul județean PSD, Ioan Crina, susține însă că această propunere ar fi ilegală, deoarece potrivit Codului Administrativ un UAT se poate asocia doar dacă desfășoră un serviciu public.”

    Și are perfectă dreptate!
    Prin alte locuri un cal a căzut prin ponton, chestiune de grosime la parchet …

    **Link-urile nu sunt permise!**

  3. Un fel de ocol silvic “Banatul Montan”? Care s-a constituit sa vândă material lemnos ieftin către populație? Știți cum se zice in Banat: lucru amestecat, miroase a ….succes!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei