15 ani de la alegerea în fruntea Episcopiei Caransebeșului a Prea Sfințitului Părinte Lucian!

lucian mic

Un moment important pentru noi, creștinii cărășeni de rit ortodox pe care merită să îl sărbătorim astăzi cu lumină și bucurie în suflete. Preasfințitul Părinte Lucian a fost ales Episcopul Caransebeșului de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 8 februarie 2006, adică exact acum 15 ani.

Legat sufletește de Cetatea Caransebeșului din perioada adolescenței!

Preasfințitul Părinte Lucian s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar între anii 1987-1992 urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. În anul 1992 a susținut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996, susținând licența la disciplina Pastorală cu titlul: „Limonariul lui Ioan Moshu-Studiu patristic”. Din anul 2001 s-a înscris la cursurile postuniversitare la Facultatea de Teologie din Oradea. Din anul 2009 până în 2012 a urmat cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova. Din anul 2013 este numit doctor în teologie după ce susține tema de cercetare „Relaţiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.

În 1990 a intrat ca viețuitor la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, din județul Arad, în 1991 fiind tuns în rasoforie. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot la Mănăstirea Hodoș-Bodrog. Rămâne la Mănăstirea Hodoș-Bodrog până în anul 1994, când a fost transferat de către ÎPS Nicolae, mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

În anul 1995 a fost numit stareț al Mănăstirii „Izvorul Miron” Românești din județul Timiș de către ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. În anul 1998 a fost tuns în monahism cu numele Lucian la Mănăstirea „Izvorul Miron” Românești. În anul 1999 a fost hirotesit Protosinghel și numit Exarh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, iar în ianuarie 2000 a fost hirotesit Arhimandrit.

În septembrie 2000, la propunerea mitropolitului Nicolae Corneanu, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul „Lugojanul”, iar în octombrie 2000 a fost hirotonit întru arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Odată cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebeș prin numirea în funcția de Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului a Preasfințitului Laurențiu Streza, în 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebeșului, iar în 26 februarie a fost instalat ca Episcop al Caransebeșului în Catedrala episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, după cum notează site-ul Episcopia Caransebeșului.

Redacția publicației Reper 24 îi urează Prea Sfinției Sale, Părintele Lucian, Episcopul Caransebeșului, mulți ani în fruntea și-n slujba Episcopiei Caransebeșului, pe care a reprezentat-o cu mare cinste de fiecare dată, multă sănătate și putere de muncă!

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei