3.000 de containere noi pentru sticlă, plastic sau hârtie! Cu restul deșeurilor ne putem „spăla pe cap”!

modelmic

 

Autoritățile județene s-au reunit astăzi în cadrul unui seminar de informare organizat în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”, ocazie cu care membrii echipei de implementare au prezentat avantajele aduse comunităţii locale, precum şi implicaţiile şi stadiul de derulare al acestui amplu proiect de management integrat al deşeurilor.

 

De asemenea, tot astăzi au fost prezentate detaliat echipamentele pentru colectarea separată a deşeurilor şi unităţile de compostare individuală disponibile momentan la nivel de județ. Mai exact, un număr de 3.000 de containere noi au ajuns recent în județ și vor fi distribuite autorităților locale. Acestea din urmă au obligația de a le distribui pe raza localităților cărășene.

„Proiectul se află într-o situație bună, comparativ cu celelalte județe, va fi terminat la termen. În Caraș-Severin sunt peste 3.000 de containere și peste 16.000 de compostoare. Sunt distribuite la primării și ulterior montante. Vom termina luna aceasta cu distribuția.Totul se încheie cu gestiunea, dar e nevoie de un operator și acest lucru nu va fi ușor pentru că județul este întins, iar groapa de gunoi este una singură”, explică Radu Grădinariu, acționarul principal al societății SC Grădinăriu, cea care a câștigat licitația pentru livrarea containerelor și a compostoarelor.

Din păcate, containerele sunt destinate doar deșeurilor din plastic, hârtie sau sticlă, iar deșeurile degradabile, cele vegetale sau materialele de construcții rămân în aer, fără a avea câte un loc special destinat pentru depozitarea și compostarea lor.

Problema, susțin reprezentanții firmei care livrează containere și compostoare la nivel de județ, ar trebui rezolvată de consultantul proiectului și de Consiliul Județean.

„Părerea mea nu este aceeași cu cea a consultantului care a pus la punct tot sistemul. Din păcate consultantul este de obicei străin și nu cunoaște realitățile din teren. Lucrurile trebuie ajustate de către Consiliul Județean. Partea de deșeuri degradabile este destul de mică la noi în țară, cel puțin în mediul rural, iar acolo unde sunt vor fi puse cel mai probabil în containerele de biodegradabile, iar molozul sau crengile nu știu unde vor ajunge. În mod normal ar trebui tocate, noi avem și astfel de utilaje, dar dacă nu au fost prevăzute în contract noi nu avem ce face. Din punctul meu de vedere nu există o soluție pentru astfel de deșeuri”, a mai adăugat reprezentantul firmei Grădinariu.

 

„Nicio lege nu prevede obligația noastră de a ne preocupa de gestionarea deșeurilor în cadrul județului”!

 

Autoritățile județene, cele care au și inițiat acest proiect de implementare a unui sistem integrat de management al deșeurilor, susțin că inițiativa a venit din nevoia județului de a avea un astfel de sistem pus la punct, iar acest lucru nu intră în mod legal în atribuțiile Consiliului Județean.

Mai mult, cum greul a fost suportat de la județ, autoritățile locale au obligația de a colabora și de a se implica pentru ca deșeurile să fie gestionate conform standardelor europene în toate localitățile județului.

Nicio lege nu prevede obligația noastră de a ne preocupa de gestionarea deșeurilor în cadrul județului, dar pentru că trebuia să existe cineva care să reprezinte toate autoritățile publice laolaltă și să poată să își asume implementarea proiectului s-a decis că instituția capabilă să facă asta este CJ. Asta nu înseamnă că automat nimeni dintre autoritățile locale nu mai are niciun soi de obligație, de răspundere și toate problemele pe care nu pot, nu știu sau nu vor să le rezolve le transferă administrației județene și acestui proiect”, explică Victor Naidan, reprezentantul Consiliului Județean în cadrul seminarului de astăzi.

În esență, autoritățile județene văd lucrurile ca fiind simple. Mai exact, se discută despre un spațiu în care deșeurile din tot județul sunt recoltate selectiv și transportate după o anumită schemă, îndelung dezbătută în toată perioada de implementare a acestui proiect, neutralizate și depozitate.

De deșeurile care nu-și găsesc locul în cele trei tipuri de containere distribuite pe raza județului, trebuie să se ocupe autoritățile locale, susține Victor Naidan.

„Acesta este scopul proiectului, asta facem. Nu ne ocupăm de deșeuri din moloz, de animalele moarte sau de spațiile verzi și curățenia orașului, care rămân în grija autorităților publice locale”.

 

Investițiile la stațiile de transfer și centrele de colectare sunt aproape gata!

 

Investițiile demarate pe raza județului odată cu implementare proiectului fac pași repezi spre finalizare.

Mai exact, la Lupac, centrul este gata în proporție de 54 la sută în condițiile în care discuția se referă la materialele decontate. În ceea ce privește ultilajele, acestea sunt ultimele care sosesc și care se montează dar, în principiu, o parte din ele au ajuns, lucrurile fiind în proporție de 75-80 la sută gata.

De asemenea, stația de transfer de la Oțelu Roșu este finalizată în proporție de 96 la sută, cea de la Pojejena este aproape gata, mai trebuie împrejmuită și turnate suprafețe de asfalt, iar cea de la Bozovici este într-o fază avansată de execuție.

Probleme mai sunt doar cu drumurile de acces, potrivit autorităților județene, și asta pentru că a fost organizată deja a patra licitație la care nu s-a prezentat nimeni.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenție 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Proiectul are o valoare totală de 186.398.069 lei.

 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei