Consilierii județeni vor vota la începutul săptămânii viitoare repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumei corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit, un proiect care a stârnit de an de an discuții aprinse, dezbateri, nemulțumiri și acuzații, atât în cadrul ședinței de Consiliu Județean, cât și ulterior. 38 de milioane de lei sunt disponibili anul acesta pentru a fi alocați primăriilor din județ pentru echilibrarea bugetelor locale. O sumă mai mare decât anul precedent, dar cu siguranță insuficientă pentru a acoperi toate necesitățile. Cu câteva zile înaintea votului, președintele CJ Caraș-Severin, a făcut publică lista cu sumele pe care intenționează să le aloce fiecărui UAT, explicând și raționamentul care a stat în spatele deciziei.
„Am împărțit banii ținând cont de anumite nedreptăți din trecut după care sumele au fost împărțite la numărul total de locuitori din județ. Luând în calcul cei aflați în evidența populației după numerele de buletine existente. Chiar dacă numărul nu este exact, având în vedere că multe persoane care mai figurează cu domiciliul în județ, de fapt sunt la muncă în alte județe sau în străinătate.
În acest fel, orașe ca Reșița, Caransebeș, Moldova Nouă sau Bocșa s-au trezit cu sume mult mai mari decât erau obișnuite. Aceasta sume sunt de fapt lăsate la îndemâna CJ pentru a echilibra bugetele localităților cu nevoi mai mari. Orașele și unele comune au venituri și din alte încasări în comparație cu localități fără venituri. Dar ținând cont că cei 38 milioane de lei reprezintă cota parte din TVA colectat de la județ, iar încasările vin în primul rând de la orașele sau comunele cu activitate economică mai intensă, mi se pare normal ca o eventuală distribuire, altfel decât cea făcută raportat la numărul de cetățeni să fie realizată doar cu acordul primarilor de la care se iau eventuale sume. În consecință, la ședința din 30 ianuarie vom accepta rectificări de la grupul PSD pentru redistribuiri la primăriile conduse de primari ai opoziției. Condiția, bineînțeles, să fie în asentimentul primarilor de unde se iau eventuale sume. Caransebeșul, de exemplu, beneficiază de a doua sumă ca mărime după Reșița, fiind și orașul cu cei mai mulți locuitori după Reșița, reședința de județ. Ani întregi, sub conducere liberală, a fost nedreptățit de împărțiri făcute de liderii politici de atunci, care l-au neglijat. Faptul că azi are o conducere PSD, nu contează în viziunea noastră cu atât mai mult cu cât, doar contribuția acestuia de 2% la proiectul european câștigat de Aquacaras este de doua milioane de lei. Din care 50% trebuie plătiți până în 15 februarie pentru lucrările care sunt licitate deja și care vor începe în curând. Așadar suma de 3 milioane lei repartizată în prima fază, nu e exagerată deloc.


Pentru reechilibrarea sumelor la primăriile cu conducere PNL sau altele, Primăria Reșița, al cărui primar gospodar a mărit bugetul prin încasări de peste 5 ori mai mari în comparație cu bugetul anului 2016, a cedat 5.250.000 care se vor redistribui în părți egale fiecărei primării de comună. Acest lucru se va face printr-un amendament depus de un consilier PNL la viitoarea ședință”, precizat președintele Romeo Dunca.
Președintele CJ Caraș-Severin a explicat și modul în care este repartizată suma de 3 milioane de lei pentru drumurile din județ. A da către fiecare UAT o sumă modică, nu rezolva prea multe, este părere Romeo Dunca, motiv pentru care s-a ales varianta a da sume mai mari către anumite primării „acolo unde primarii respectivi pot pietrui sau repara mai consistent câte un drum comunal mai important pentru comuna respective”.
„Cei 650.000 de lei alocați catre Primăria Cornereva sunt în plus față de cei 3 milioane promiși drumurilor comunale. Motivul este unul obiectiv și de folos pentru turismul din județ. Există o solicitare de la un ONG care dorește sa facă viața mai bună cetățenilor de la Ineleț. În consecință, s-au oferit să contribuie financiar cu 50 % din suma necesară pietruirii drumului comunal de la Dobraia, până la intrare în Ineleț. Pe o lungime de 6 km. Pentru a nu pierde această ocazie și dorind să venim în sprijinul grupului de inimoși nu puteam să nu onoram această dorință binevenită.
Deoarece pentru noi, conducerea PNL de la Județ, e mai important să se facă decât cine să facă, am ascultat cuvântul primarului din opoziție care a promis că dacă directionam suma către comună va aloca exact în acea direcție toți banii. Deci, chiar dacă un primar PSD va puncta această realizare, ea va fi făcuta cu contribuția conducerii CJ. Important e să facem toți câte ceva pentru cetățeni, indiferent cărei formațiuni politice aparținem”, a mai precizat Romeo Dunca.
Karina TINCUL