Sute de cărășeni au îmbrăcat o ie și au jucat brâul bănățean în centrul Reșiței

 

modelmic

 

Ia românească și brâul bănățean au fost puse la mare preț și anul acesta, printr-un eveniment unic. Sute de cărășeni au îmbrăcat o ie și au venit din toate colțurile județului să joace împreună brâul bănățean în Centrul Civic din Reșița.

Pornit în 2013 din inițiativa a doi jurnaliști reșițeni, soții Paula și Vasile Neamțu, sub genericul ”Presa cărășană promovează ia”, evenimentul are succes tot mai mare de la an la an, întreaga presă cărășană mediatizând unul dintre reperele românești definitorii peste spațiul românesc și timp.

Din anul 2014, Societatea pentru Cultură Metarsis a îmbrățișat ideea și, la solicitarea celor doi soți, s-a alăturat în organizarea manifestărilor.

modelmic

Am ajuns la a VII-a ediție în care promovăm ia românească și brâul bănățean și sperăm ca la a x-a ediție să batem toate recordurile și să umplem un stadion”, a declarat Paula Neamțu, inițiatoarea evenimentului.

Ia românească este mai mult decât un obiect vestimentar. Ea reprezintă simbolul spiritului autohton, reprezintă istoria şi povestea neamului românesc.

Fiecare ie poartă cu ea propriul ei mesaj întipărit prin măiestria celei care a purtat acul cu aţă. Femeia este cea care coase ia cu sufletul ei nemuritor ,cu multă măiestrie şi pricepere.

Brâul este un dans întâlnit în multe zone României, diferă însă ritmul și modul de execuție a pașilor, iiar cel din Banat are un ritm aparte și se joacă în toată partea de munte a Banatului, cu mişcări repezi şi săltate sau mai domoale în cazul jocurilor bătrâneşti. Brâul bănățean se cântă pe „timp”, iar dansul se joacă pe „contratimp”.

modelmic

Încercăm prin acest eveniment să atragem alături de noi toate naționalitățile conlocuitoare să jucăm brâul împreună, pentru că trăim de atâția ani în Banatul de Munte și ar fi culmea să nu știm brâul bănățean”, a spus Vasile Neamțu, inițiatorul evenimentului.

La eveniment au fost reprezentate și mai multe zone folclorice ale Banatului de Munte, Valea Bârzavei, Țara Almăjului, Valea Carașului sau Clisura Dunării.
Manifestarea prin care sunt promovate ia românească și brâul bănățean a fost, anul acesta, la cea de-a VII-a ediție.

 

Elena FRANȚ

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Ion

    Treziți -va odata oameni buni cu “ia”asta si anul trecut doamba Ada Cruceanu v-a explicat ca în Banat nu avem”ie”, ci avem “ciupac”…asa ca domnule Neamtu modofica titulatura manifestării,mă rog daca vrei sa fi autentic.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei