-3.4 C
Reșița
marți, 14 ianuarie 25

78% dintre femeile din România cred că numărul femeilor implicate în politică este prea mic

Centrul FILIA a lansat studiul „Grija pentru democrație: Interesele politice ale femeilor 2024″ prin care evidențiază perspectivele și vocile femeilor din România, voci care adesea lipsesc de pe agenda politică. Cercetarea se concentrează asupra intereselor politice ale femeilor, profilul acestora electoral, priorităților legislative și bugetare și opiniilor cu privire la reprezentarea politică.

Electoratul feminin constituie mai mult de 50% din electoratul României. Cu toate acestea, nevoile femeilor nu sunt adesea vizibile pe agenda politică.

Nici la capitolul reprezentare România nu stă mai bine. Ponderea de reprezentare a femeilor a scăzut de la 19,1% femei alese în Parlament în 2016 la 18.5% în 2020, plasându-ne pe locul 124 în lume și pe ultimele locuri din Uniunea Europeană.

Prin cercetarea lansată s-a aflat că 78% dintre femeile din România cred că numărul femeilor implicate în politică este prea mic, iar 75% dintre femeile din România consideră că mai multe femei în politică înseamnă mai puțină discriminare în general,
74% dintre femeile din România cred că femeile sunt negociatoare mai bune, în timp ce 65% dintre femeile din România consideră că femeile creează mai puține conflicte în politică decât bărbații, iar 65% dintre femeile din România consideră că bărbații din poziții de putere nu au ajuns acolo prin merit.

Aceste cifre ajută la demontarea stereotipurilor și prejudecăților cu privire la femeile din politică și ne arată clar că femeile din România își doresc mai multe femei în politică. Pentru construirea unei societăți bazate pe grijă și respect trebuie să ne asigurăm că femeile și bărbații pot participa în mod egal la luarea deciziilor și că interesele lor sunt reprezentate”, au precizat reprezentantele Centrului FILIA.

Studiul a fost lansat în cadrul evenimentului „Grija pentru democrație: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024″ organizat în Parlamentul României de către Centrul FILIA, Comisia pentru tineret şi sport din Camera Deputaţilor, Ambasada Republicii Federale Germania în România, Comisia Europeană, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Ambasada Suediei în România și Ambasada Canadei în România, având susținerea mai multor ambasade.

Lorena POENARU

1 COMENTARIU

  1. ”…trebuie să ne asigurăm că femeile și bărbații pot participa în mod egal la luarea deciziilor și că interesele lor sunt reprezentate”, au precizat reprezentantele Centrului FILIA.

    Și cu transsexualii cum rămâne ca reprezentare de interese, raportat la egalitate și integrarea UE?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei