fbpx
19.7 C
Reșița
duminică, 28 mai 23

A câștigat o bătălie; acum are de dus un război (4)

Așa cum am promis, astăzi voi reda integral conferința de presă de ieri susținută de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, împreună cu edilul municipiului Reșița, Nelu Popa, a cărei temă principală a fost situația Spitalului Județean de Urgență din Reșița, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean:

„Vis-a-vis de problemele Spitalului Județean; sigur d-na Stancovici este poetă, scrie foarte frumos, artistic, impresionant, dar noi, aici, vis-s-vis de spital avem altă treabă. Eu am fost încă de la început partizanul dânsei. Nu știu dacă știți, chiar de la început de mandat au fost presiuni din toate părțile că doamna nu e OK. Am zis lăsați femeia să vedem, pentru că a câștigat un concurs și cu siguranță intențiile ei sunt bune și trebuie să o ajutăm.

Am și făcut lucrul ăsta, cred că se poate sesiza matematic. La matematică e simplu, acolo vedem dacă sunt elemente și dă cu plus e bine, dacă sunt elemente și dă cu minus este rău. Dovada am făcut-o prin faptul că am finanțat și am venit în întâmpinarea a….pot să spun…nu țin minte să fi refuzat ceva, deci m-am luptat. Sigur și consilierii, consilierii toți nu numai…și cei de la opoziție. Ei de fiecare dată când am hotărât, la propunerea mea,  să venim cu un sprijin în favoarea Spitalului Județean, toată lumea a votat, deci pot să spun că mi-am făcut datoria, dar din păcate rezultatele, evidența este tristă, rezultatele sunt slabe.

spot_img

Acuma eu aș dori, sigur m-am abținut să-i răspund d-nei Stancovici în același mod, prin epistole și aș dori ca dumneavoastră (presa), să-i puneți patru întrebări; patru întrebări:

Una din sarcinile sau dorințele pe care i le-am trasat de la începutul mandatului a fost să verificăm ca acești 1125 de angajați ai Spitalului Județean…acuma știm salariilor sunt pentru mare parte a medicilor, din păcate nu pentru toată lumea, nu tot personalul medical, dar pentru o mare parte a medicilor specializați sunt mari și în consecință, oamenii trebuie să stea la servici pentru banii ăștia și am cerut să se implementeze un sistem de control al accesului, în așa fel încât omul dacă este plătit să stea 8 ore la lucru, să ne asigurăm că stă aceste 8 ore la lucru. Asta a fost prima sarcină ce i-am trasat-o.

 A doua sarcină, venită practic ca și un ajutor, am zis că poate nu știe, am zis domle pentru a diminua pierderile trebuie să avem o evidență clară ce bani se duc pe medicamente, ce medicamente se consumă, pentru că este bine știut că un medicament care are aceeași substanță activă poate să coste 6 lei și un alt medicament mai de firmă, care are exact aceeași substanță activă, în exact aceeași cantitate, poate să coste 80 de lei. Ei, având un sistem performant de urmărire poți să-ți faci niște…poți să înțelegi exact ce și unde se cheltuie. Din păcate, am insistat foarte mult, n-am reușit nici în ziua de astăzi să avem schimbat sistemul informatic acolo, decât în mică parte, pe ambulator, pentru că acolo trebuia să funcționăm sub un alt sistem de urmărire; n-am reușit nici asta.

După aceea, mai doresc să întreb: de ce pe fondul de sărăcie, pe fondul creșterii în mod continuu a arieratelor face licitații pentru achiziții de medicamente de 21 de milioane fără TVA, adică 25 de milioane de lei, adică 5 milioane de euro. Dacă mai adăugăm aicea licitația pentru alimente, acolo sunt iarăși 7 milioane și ceva fără TVA, dar marea problemă și marea teroare este de ce nu putem să facem licitațiile pe sume mai mici, în așa fel încât să le putem repeta. Să nu le facem pe 3 ani, să le facem pe doi ani sau, eu știu, pe un an. Asta este o altă întrebare.

A patra întrebare. De ce atunci când apare o problemă și o nevoie, eu sunt informat imediat, dar în situația în care din banii Consiliului Județean pentru rezolvarea problemei oxigenului la ATI, de ce nu am fost noi informați de către dânsa că acolo lucrarea este de proastă calitate, o vedeți în fotografiile apărute acolo, cine a făcut licitația, cine a făcut recepția și cine a făcut plata. Și de ce a fost aleasă o societate din Severin, care în obiectul de activitate are amenajări de terenuri de golf.

Astea sunt întrebările la care aș dori să-mi răspundă doamna Stancovici și pe care pe dumneavoastră vă rog să i le puneți“.

Prezent la conferința de presă a fost și edilul municipiului de pe Bârzava, Nelu Popa, care a expus la rândul său câteva date tehnice privind noul spital județean ce va fi ridicat în parteneriat între Primăria Reșița și Consiliul Județean. De asemenea, edilul a făcut o serie de precizări referitoare la managementul actualei unități sanitare:

„Mă simt obligat să intervin pe situația de la actualul Spital Județean, pentru că nu vreau să punem în funcțiune un spital județean nou, la cheie, fără să facem ordine în actualul spital. Ceea ce vedeți dumneavoastră acolo (cu referire la fotografiile de la Staționarul 3) este o lucrare executată de o firmă din Severin care pur și simplu, fără să se pună o placă de azbest în spatele țevilor pe care s-a făcut lipitura cu flacără de oxigen și s-au distrus pereții. Ministrul Rafila cu care am vorbit aseară și i-am expus și această situație, a spus că sunt 12 lucrări în România făcute de această firmă, pentru care s-a făcut o solicitare de investigare a poliției; vom face și noi o plângere pe această temă, să vedem cine a avizat această lucrare, cine a preluat această lucrare și cine va remedia această situație, pentru că săptămâna trecută, fără ca dumneavoastră sau publicul larg să știe, s-au verificat concentrațiile de oxigen în saloanele ATI, de peste 30%, cu risc de explozie.

Spitalul Județean nu a informat pe nimeni. A ținut sub preș aceste date, noi le-am aflat pentru că avem mijloacele noastre de informare din spital. S-au evacuat bolnavii din cele două secții în alte secții de teamă să nu explodeze, să nu avem încă un episod cum a fost în Suceava, în Piatra Neamț sau București sau mai știu eu de pe unde. Această firmă din Severin nu vrea să vină să facă remedierea acestor situații.

Deci noi vom solicita oficial astăzi (ieri) o investigație și de la Poliția reșițeană, ca să vedem cine a contractat lucrarea, cum s-a executat lucrare, cine a făcut procesul verbal de recepție a lucrării și de ce finalitatea lucrării este asta pe care o vedeți aici.

Mă întorc încă o dată ca să punctez ce spunea dl președinte mai devreme: am solicitat împreună două lucruri esențiale: medicii, asistentele, infirmierele din România câștigă enorm de mult astăzi; enorm de mult. Au obligația să vină la lucru la o (anumită) oră și să plece la o altă oră. Se pleacă din Spitalul Județean și la ora 11:30, 12:00 și 12:30.

La solicitările noastre repetate de a se pune sistem de cartelizare la intrarea și ieșirea din spital ni s-a răspuns de către dna Stancovici că nu are sens, că oricum iasă prin Policlinică. I-am spus că punem și acolo; că iasă pe la poartă și portarul nu știe ce să le spună. Ni s-au adus tot timpul argumente că nu are sens. Că astăzi există sisteme de control fără jetoane ca acum 50 de ani; pur și simplu te înregistrează pe un telefon inteligent pe care îl ai, când ai intrat și când ai ieșit. Nu se dorește acest lucru.

Spitalul județean pe care noi îl vom face va fi „mobilat“ cu personal, cu resurse umane de calitate. Asta trebuie să se știe deja de pe acuma. Vom face o selecție, o recrutare de personal civilizată, pentru că îi anunț de pe acuma: din 1200 de angajați vor rămâne probabil 700. Se va da concurs pe funcții, pe job și cine știe meserie va lucra cine nu, nu“, a mai spus edilul Ioan Popa.

Aceasta a fost prima parte și cea mai importantă parte a conferinței de presă de ieri a celor doi conducători de instituții publice. Mă bucur să constat că insistența mea de a răscoli problemele sistemului sanitar de la noi din oraș a scos la lumină multe dintre lucrurile neștiute de marea masă a locuitorilor județului, pacienți ce se confruntă cu toate aceste probleme

Sperăm să primim și răspunsurile de la managerul Alina Stancovici, să punctăm ultimele lucruri și să vă lăsăm pe dumneavoastră să trageți concluziile. Dar toate acestea, în episodul de mâine.

Dan AGACHE

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei