Postul Naşterii Domnului a fost orânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioși spre întâmpinarea şi serbarea marelui praznic al Naşterii cu trup a Mântuitorului. El aduce aminte creştinilor de patriarhii şi drepţii din Vechiul Testament, care au petrecut timp îndelungat în post şi rugăciune, în așteptarea şi nădejdea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.
Postul Crăciunului, care închipuieşte postul de 40 de zile pe care l-a ţinut Moise pe muntele Sinai pentru a primii Tablele Legii, a început vineri și va dura șase săptămâni. Postul durează până în seara zilei de 24 decembrie, inclusiv, conform crestinortodox.ro.
Pe toată durata postului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză, dar nici derivate ale acestora, cu excepția zilelor cu dezlegare la pește.
În ce zile va fi dezlegare la pește în postul Crăciunului:
- Joi, 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică)
- Sâmbătă, 23 noiembrie
- Duminică, 24 noiembrie
- Luni, 25 noiembrie (Sărbătoarea Sf. Grigorie Decapolitul)
- Sâmbătă, 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântul Andrei)
- Duminică, 1 decembrie
- Marți, 3 decembrie (Sărbătoarea Sf. Gheorghe)
- Joi, 5 decembrie (Sărbătoarea Sf. Sava)
- Vineri, 6 decembrie (Sărbătoarea Sfântul Nicolae)
- Sâmbătă, 7 decembrie
- Duminică, 8 decembrie
- Joi, 12 decembrie
- Sâmbătă, 14 decembrie
- Duminică, 15 decembrie
„Postul Crăciunului îmbină pocăinţa cu milostenia şi fapta bună, la care ne îndeamnă Evangheliile dinaintea şi din timpul acestui Post. Este un post de pregătire duhovnicească, de curăţire duhovnicească, ca să primim în noi, în peştera trupului nostru şi în ieslea sufletului nostru, pe Mântuitorul Iisus Hristos“, spune Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Cuvânt despre Postul Naşterii Domnului.
Dan AGACHE