„Acest centru va fi unul plin de viață”. Cum răspunde primarul Popa „părerologilor”, nemulțumiți de lucrările de modernizare

modelmic

 

Lucrările de modernizare derulate anul acesta în centrul civic al Reșiței au suscitat dezbateri aprinse între locuitorii municipiului de pe Bârzava: de la laude, la critici, de la cetățeni mulțumiți că au scăpat de dalele ciobite și nu mai trebuie să fie atenți unde pun piciorul atunci când au drum prin centru, până la cei nemulțumiți de plăcile alese, de culoarea lor, de modul în care au fost amplasate, de stâlpii de iluminat, practic de modul în care au fost cheltuiți banii atrași de administrația locală din fonduri europene.

Învestit ieri în funcția de primar pentru alți patru ani, Ioan Popa s-a declarat mulțumit de lucrările derulate în centrul orașului. Conform edilului, mai este de lucru la partea de peisagistică, iar în plus vor mai fi derulate lucrările de reabilitare a părții exterioare a fântânii cinetice.

Din nefericire, mai există printre noi câțiva reșițeni care sunt pricepuți la de toate, și la piatră, și la metal, și la lemn, și la mediu, și la drumuri, și la infrastructură, la învățământ. Eu îi numesc părerologi, nu mă feresc să le spun și în față. Reșița este un oraș mic. Eu mă feresc să intru în dialog cu oamenii, chiar și pe social media.

Piatra naturală, prin standardizarea internațională, are acceptată o toleranță de până la 6-7 milimetri, în plan orizontal și vertical. Niciodată o piatră naturală nu va fi pe dimensiuni exacte, milimetrice, ca un material de beton, care imită o piatră naturală, tocmai din acest considerent alinierea lor a fost un pic mai dificilă, însă majoritatea covârșitoare a celor care trec prin centrul civic sunt foarte mulțumiți și au înțeles că este o modernizare de excepție a centrului. Eu sunt foarte mulțumit de ce s-a întâmplat, partea de iluminat la fel, este foarte frumoasă, urmează să lucrăm un pic la peisagistică cu echipa noastră, la ora asta chiar în acele compozite de beton se pun plante, flori.

Suntem pe cale să primim proiectul de modernizare a fântânii sau de reabilitare a fântânii, partea exterioară, pe care o vom face în regie proprie pentru că ea nu a fost cuprinsă în acest proiect pe fonduri europene, partea de sub fântână este  realizată și sunt convins că atunci când și fântâna va fi pusă la punct și se vor repune terasele, cele trei pe care le-am avut în perioada anterioară, acest centru va fi unul plin de viață, de care lumea se poate bucura”, a precizat Nelu Popa.

modelmic

Edilul reșițean a mai explicat că deși suma atrasă inițiat de la Bruxelles pentru modernizarea centrului era de 6 milioane de euro, în urma licitației, proiectul a fost adjudecat pentru 5 milione de euro:

Dacă facem un calcul pe metru pătrat, înseamnă undeva la 200 de euro metrul pătrat. Dar atenție, acest metru pătrat nu cuprinde strict piatră și manoperă, cuprinde absolut toate lucrările care au fost făcute pe partea de apă, canal, electric, peisagistică, bănci, stâlpi de iluminat, locurile de joacă, copaci și alte obiective.

Eu am luat întotdeauna în analiză Alba Iulia și Oradea. Alba Iulia a lucrat undeva la 250 de euro metrul pătrat, Oradea a fost undeva la 170 de euro metrul pătrat, și noi suntem practic la jumătatea distanței între aceste două proiecte. Licitațiile s-au făcut pe sistemul electronic de achiziții publice, au fost trei ofertanți, s-au analizat ofertele tehnice și financiare. Din cei trei, doi s-au dus până în oferta financiară și comisia de validare a ales prețul cel mai mic. Evident că în caietele de sarcini au fost condiții foarte clar stabilite, despre duritate, despre dimensiuni, despre absolut toate detaliile, care dacă nu ar fi fost respectate, fiți convinși că ADR-ul este un verificator foarte dur, de care nu treci în cazul în care lucrurile nu sunt conform caietelor de sarcini din proiectare.

Iar cârcotașilor care compară centrul Reșiței cu cel din Oradea, le spun un singur lucru: Oradea are un centru civic de tip baroc sau art nouveau, cu clădirile binecunoscute și acolo se pretează un anumit tip de arhitectură urbană.Centrul Reșiței a fost făcut în anii ʼ75-ʼ80. Este un centru făcut în perioada comunistă, care nu poate să asimileze de exemplu lampadare clasice, de fontă, pentru că nu are nimic de a face cu începutul secolului trecut”.

Proiectul de modernizare a centrului civic din Reșița a fost finanțat în proporție de 98% din fonduri europene, contribuția administrației locale fiind de 2%.

foto centru: Banatul Montan

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

15 Comentarii

 1. Pararelog, dle. Primar

  Centrul Civic nu va ieși niciodată așa cum e prezentat în machete că va fi. Pietrele nu sunt aliniate, sunt diferențe de înălțime, iar rosturile acoperite cu rășină din câte constat, nu vor avea darul să nu permită creșterea buruienilor sau mușchilor. Pentru măsuri de deszăpezire, curățenie, allte activități, sper că nu se vor intra acele utilaje grele care să strice pasajul.

  Raspunde
 2. Marcel

  Eu vreau sa stiu un lucru, de ce se termina acele dale inchise la culoare chiar langa Hotelul Semenic, iar portiunea de la hotel pana la bisnitari e doar intr-o singura nuanta, fara acele linii inchise la culoare? Arata ca vai de mama lui… Nu exista o directie de cultura, un arhitect al orasului cara sa observe ca acea portiune e de second-hand?

  Raspunde
 3. Marcel

  Revin dupa ce am gasit o galerie de imagini despre cum era prezentata renovarea, sper sa o postati, e pe un site concurent. Important e ca se vede cu ce au fost amagiti resitenii si care e rezultatul. In randari arata aerisit, impecabil. In realiate, e 15% din asteptarile create. E ca si cum Bolojan ar fi spus ‘Nelutule, ia boxerii si maioul asta, nu-i mai port, mi-am luat altii noi. Tu poate ai nevoie, ii speli si par ca noi’. Priviti imaginile despre cum trebuia sa fie si faceti o plimbare sa vedeti cum a ajuns: https://expressdebanat.ro/asa-arata-centrul-de-6-milioane-de-euro-al-resitei/

  Raspunde
  1. Marcel

   Da, am gasit raspunsul la intrebarea unde sunt dalele negre care lipsesc de-a lungul hotelului semenic. O parte au fost trasnformate intr-o cruce imensa langa fantana, in fata salii polivalente. In machete nu era crucea, dar un ‘artist’ din administratie probabil a spus ‘ia, fa, ma, aici o cruce din dale. Cum sa arate, hai sa-ti arat cum arata aia care atarna de oglinda jipanului meu si o faci la fel, da?’ Cealalta parte sunt prin gradinile lor private. Da ce, ei e prosti sa nu aiba?

 4. ImPareRau

  Lupul si-a schimbat blana, dar …
  Si inainte, in primii 2 ani de la inaugurarea „noului” centru de atunci, centru arata bine cu materiale proaste dar nu puteai zice ca te impiedici pe dalele care se miscau dar cu banci durabile, chiar daca nu au fost intretinute.
  Acum, cu mare iertare, bancile sunt EXECRABILE, din punt de vedere al esteticii , al durabilitatii dar mai ales al întreținerii IGIENICE (asta daca este cumva prevazut in normele de intretinere). Or fi vrând unii jilțuri moșierești dar au pierdut notiunile de baza care si-au dovedit eficatitatea timp mii de ani. Aceste bănci futuristice nu au nici o o noimă de lungă durată in spații exterioare.
  Intrebarea este, cat va costa intretinerea in urmatorii 5 ani?

  Raspunde
 5. Ionuțica

  Eu zic că e destul de frunos ,dar problema centrlui e Hotelul Semenic, care arată foarte urât, trebuie rezolvată problema, altfel e ca si cum ne cumpărăm costum nou, dar purtăm pantofi rupti.

  Raspunde
 6. Zoro

  Nu ma refer la aspectul centrului, deoarece primarul este o somitate în arhitectura ,piesagistica etc.Il rog totuși să apară seară în centru să vadă harababura care există.Biciclete,trotinete,fotbal,câini, etc.Unde în țările civilizate, zonă centrală este transformată în loc de joaca ?

  Raspunde
 7. Johann Nicolescu

  Bani aruncati aiurea, stalpii de iluminat sunt jenanti, trebuiau reconditionati cei vechi pentru ca oricum aratau mult mai bine mai bine decat “betele” astea de chibrit. Ce sa mai spunem ca blocurile din centru trebuiau, in cei 4 ani al primului mandat, a lui Popa, sa fie reabilitate termic si fatadele cladirilor sa fie vopsite ca centru orasului sa nu mai fie asa “gri” si deprimant la vedere. In fapt toata lucrarea si zona centrala arata ca neterminata cum de altfel arata si celelalte lucrari cu “potecile” asfaltate din Lunca si “inelarul” din Micro 3 unde trotuarele si parcarile sunt suprainaltate aiurea si sunt denivelate si unde cand ploua sunt balti peste tot, iar parcarile vechi au ramas neamenajate. Nu te lua Taitelule de „părerologi” ca o dai in bară rau de tot.

  Raspunde
 8. Dana Bocean

  Centrul va arata foarte bine, sunt convinsa de acest lucru. Resita nu a mai cunoscut o astfel de transformare de multi ani. Regret faptul ca dl.primar Popa a fost ales după parerea mea doar cu 70%. Eu sunt de parere ca merita un scor mult mai mare. Imi doresc ca dl.primar sa continue proiectele pe care le are si Resita va avea o alta față.
  PS Mai sunt și multi reșiteni multumiti de proiectele primarului căruia eu îi doresc mult succes în continuare.

  Raspunde
  1. Costa

   Stimata doamna,suntem satui doar de proiecte,de expresia “centrul va”…”Resita va “!
   Ne-am saturat de povesti cu Aquaparq,cu tramvaie,cu trenulete Timisoara Resita Oravita Anina.
   Si atentie : primarul a fost votat de 70% din procentul de 25 % din cetateni ai Resitei care au iesit la vot,asa ca nu va mai umflati in pene ca nu aveti motive.Restul de 75% sunt scarbiti de politica de pe Barzava si de realizarile “monumentale”,indiferent de culoarea partidului care s-a perindat la conducere !
   A venit vremea demolarilor ! Astea sunt realizarile…demolam garaje,garduri,etc.
   Asta se intampla cand votezi oameni de afaceri flamanzi care intra in politica pentru a-si consolida puterea….
   Apropo : stiti cumva de ce sunt crapate dalele de culoare rosie montate pe stradutele din Lunca ???

 9. Garaj Marcelica

  Cu parere de rau,dar stalpii de iluminat sunt oribil…niste tzevi,ca niste scobitori,fara gust,fara forma…pur si simplu niste tevi cu un bec in capat.

  Raspunde
 10. Zoro

  Nu inteleg un lucru.Primaria e proprietate privată?Podul de la Palat ?Poate ce-i care te-au votat și-au dat cu parerea.Ce faci faci pentru resiteni, care put să spună e bine s-au nu.Democratic.?Cred ca ar trebui să-ți ceri scuze “parerologilor “

  Raspunde
 11. gogu pintenogu

  Hopa, hopa uite popa nu e popa :) Unde statea marele specialist in peisagistica si urbanism ! Parelologu’ de la primarie a cam uitat ca este doar un angajat ales de “parelologii” care platesc impozite in Resita si prin asta si o parte din fanteziile lui. Ar cam fi cazul sa-si ceara scuze si sa treca la impachetat taitei. CETATENII AU TOT DREPTUL DIN LUME SA PUNA INTREBARI SI SA TRAGA LA RASPUNDERE PRIMARUL UNEI LOCALITATI.

  Raspunde
 12. CB

  Mesj pt toti astia #gicacontra :

  “Leului nu’i pasa de parerea oilor!!!!”

  Mult succes primarului ….se vede schimbarea in Resita…si peste 4 ani se va vedea si mai mult!!! ;)

  Ps : centrul e…spectacol! Si e abia la inceput…

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei