Acțiunile pompieristice ale structurilor de verificare și control ale statului român nu mai miră pe nimeni. A fost descoperit un cămin al groazei în Voluntari, a urmat un val de controale de la toate instituțiile abilitate în domeniu.
O beizadea drogată a lovit un grup de tineri în stațiunea 2 Mai, repede au început verificări în țară și s-au descoperit zeci de trraficanți de droguri de risc și mare risc, sere cu „iarbă“, rețele de traficanți întinse asemeni unei pânze de păianjen.
A fost o explozie la o stație GPL, urmată (în același stil) de verificări la toate stațiile și depozitele de carburant din țară. A ars un spital în pandemie, repede, repede s-au declanșat verificări la toate unitățile sanitare.
Se acționează pompieristic după ce se produce o nenorocire. Ce le-a stat în cale celor ce aveau ca sarcină respectarea tuturor criteriilor de funcționare a unei instituții să verifice dinainte; să fie proactivi?
După dezastrul de la Crevedia, instituția Prefectului Caraș-Severin a dispus o serie de controale la cei ce depozitează sau comercializează carburanți în județ. Nu sunt mulți, doar 29 de operatori economici autorizați pentru distribuție și comercializare en detail de produse energetice (46 stații de comercializare) și patru operatori economici autorizați pentru distribuție și comercializare en gros de produse energetice. Ulterior controlului, doi operatori economici en detail au depus cereri de revocare a atestatelor de comercializare, în prezent în evidențe fiind înregistrați 27 operatori (44 stații de comercializare).
Trei luni au fost luați la bani mărunți aceștia; din august până la sfârșitul lui octombrie. Rezultatul? Au fost dispuse sute de măsuri de remediere a deficiențelor, zeci de procese verbale de constatare a contravențiilor și amenzi totale de peste 358 de mii de lei. La cursul actual ar însemna cam 72 de mii de euro, sau altfel spus valoarea vânzărilor dintr-o zi bună ori o săptămână proastă; adică mai nimic.
Dar statul este liniștit, și-a făcut treaba cu brio, ba a mai adus și ceva bani la bugetul firav și așa. S-au rezolvat problemele? Nu vor mai exista astfel de dezastre în viitor? Cu siguranță vor mai fi, dar organele de control ale statului pot dormi liniștite, pentru că și-au făcut treaba.
Da, dar a trebuit să consemnăm decese și pagube de milioane pentru ca ei să se trezească, preț de o clipă măcar din amorțeală, din lentoare, din acel „dolce far niente“ în care se complac de ani și ani de zile. Iar atunci când pornesc un astfel de control vin în haită, se comportă precum haiducii, lăsând în urma lor câteva amenzi nesemnificative pentru cei controlați și posibilitatea ca fărădelegile acestora să fie reluate, preț de câțiva ani, până la următorul control sau următorul dezastru.
Sursă foto: Antena 3 CNN
Dan AGACHE
”Ce le-a stat în cale celor ce aveau ca sarcină respectarea tuturor criteriilor de funcționare a unei instituții să …”
–
Încă prin anii ’90 se știa că statul (român) era cel mai prost administrator.
S-a încercat o eliberare a inițiativei particulare și o privatizare a industriei existente, care cum era.
Însă au fost organizate (de alții) mineriade repetate, au căzut guverne iar entuziasmul a scăzut spre tergiversare, până când sub o inflație galopantă industria ”a murit”.
Unii au mai cules pe atunci câte ceva din ”cadavre”, însă restul a ajuns la fier vechi, demolare sau la ”conservare” (nici măcar ca muzeu).
Însă mentalitatea (tribală) balcanică și post-comunistă apelează repetat la fantoma ”serviciilor” statului (sau la fantoma CAP-ului).
Statul înseamnă odihnă, fapt cunoscut de toți cei obișnuiți cu statul sau cu filodorma.
Sluga rămâne slugă, bulibașa se mai schimbă.
Poate te actioneaza pompierii in instanta.
Mi se pare o expresie deloc demna de un jurnalist cu experienta.
(Despre acțiuni) Care este făcut în grabă, superficial, conform definiției DEX. Este o exprimare corecta. Că nu va place dvs, e cu totul altceva
”Acțiuni fluturistice, tipic mioritice” – poate fi mai sugestiv.
Adică fluturi (și flauturi, cu fluierat a pagubă).