Activitate intensă la ISU Caraș-Severin! Pompierii cărășeni, solicitați la peste 900 de intervenții în doar trei luni!

modelmic

 

Pompierii cărășeni au avut parte de o activitate intensă în trimestrul II al acestui an, ei fiind solicitați să intervină în peste 900 de cazuri, de la incendii și inundații la accidente și misiuni de căutare a unor persoane rătăcite.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență SEMENIC al Județului Caraș-Severin au prezentat o analiză a gestionării situațiilor de urgență în trimestrul II al anului 2018. Conform cifrelor oficiale, în doar trei luni, la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost înregistrate 928 intervenţii în situaţii de urgenţă. În 863de situaţii, intervenţia a fost asigurată doar de către echipajele ISU, iar în 50 de cazuri s-a intervenit în cooperare cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgență. Alte 15 intervenţii au fost gestionate doar de serviciile voluntare.

În cea mai mare parte a cazurilor, peste 600, a fost vorba de intervenții SMURD, asistență medicală de urgență sau descarcerări, dar pompierii au solicitați și la incendii, la inundații, alunecări de teren, misiuni pirotehnice, degajări ale unor elemente de acoperiş, deblocări de uşi, misiuni de căutare ale unor persoane rătăcite, salvări de animale.

Cea mai dificilă intervenţie desfăşurată în perioada analizată a fost cea pentru stingerea incendiului izbucnit în Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, în perioada 27 aprilie – 04 mai 2018, când, zilnic, peste 100 de pompieri şi lucrători silvici au acţionat pentru lichidarea focarelor; în spijin au fost solicitate și două elicoptere dotate cu echipamente de stingere din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie.

Înclinaţia şi gradul mare de dificultate al terenului a îngreunat foarte mult atât deplasarea forţelor până la locul intervenţiei, cât, mai ales, intervenţia în sine. Transportul apei necesare stingerii şi pentru consum propriu, a drujbelor şi lopeţilor, s-a realizat individual de către personalul de intervenţie, aspect care a solicitat la extrem personalul care a intervenit.

Având în vedere suprafaţa afectată şi pagubele produse, se poate aprecia că intervenţia s-a realizat operativ, întreaga „luptă” dovendindu-se eficientă datorită faptului că s-a reuşit menţinerea limitelor focarelor pe un areal restrâns de numai 4 ha, şi aceasta în pofida condiţiilor prielnice de propagare: pante abrupte, curenţi de aer turbionari, pădure de conifere seculară cu depuneri de material lemnos extrem de inflamabil pe un postament calcaros care se comportă precum piatra de var, întreţinând şi chiar ridicând temperatura solului”, explică plt.maj Magdalena Tocmelea, purtătorul de cuvânt al ISU Semenic.

În total, în perioada analizată, s-au produs peste 100 de incendii, find vorba atât de incendii de vegetație, cât și incendii la diverse clădiri, locuițe, anexe gospodărești, mijloace de transport. În general, focurile au pornit de la instalaţiile electrice, focuri lăsat nesupravegheate, coșuri de fum necurățate sau chiar acțiuni intenționate.

În urma intervenţiilor desfăşurate, a fost salvată o persoană, 47 de animale şi păsări, iar valoarea bunurilor protejate, respectiv salvate, a fost de 4.134.500 lei. Nu au fost înregistrate victime sau decese ca urmare a manifestării incendiilor.  La capitolul bunuri distruse, a fost înregistrată o valoare de 349.156 lei”, mai adaugă Magdalena Tocmelea.

 Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei