Acuzațiile de plagiat din cadrul UEM, aduse în fața Consiliului de Etică și Management Universitar!

modelmic

Consiliul de Etică și Management Universitar a emis trei hotărâri cu privire la acuzațiile de plagiat care vizau mai multe cadre didactice din cadrul Universității Eftimie Murgu din Reșița.

După cum Reper 24 preciza încă din vara anului trecut, mai multe cadre universitare din cadrul Facultății de Inginerie se acuzau practic reciproc de plagiat. Totul ar fi pornit de la o sesizare a decanului Facultății de Inginerie, Ioan Hălălae, care susținea că lucrarea soților Sava și Draghița Ianici, „Testarea sistemelor mecanice” ar fi identică cu volumul „Testarea organelor de mașini”, semnată de Ștefan Anghel (decedat) și de Sava Ianici. Mai exact, în cel de-al doilea volum, Ianici și-ar fi însușit capitolele semnate de Ștefan Anghel, iar soția acestuia, Draghița Ianici, ar fi trecută ca autoarea capitolelor semnate în primul volum de Sava Ianici. Sava Ianici, fostul decan al Facultății de Inginerie, l-a acuzat la rândul său pe Ioan Hălălae de plagiat, susținând că i-a copiat programul electoral cu care s-a prezentat la concursul pentru funcția de decan. Pe de altă parte, Ianici a depus o sesizare și pe numele prodecanului Cornelia Anghel-Drugărin, în care afirma că aceasta ar fi plagiat un manual de programare.

Toate sesizările au fost aduse în fața Comisiei de Etică a Universității Eftimie Murgu, care a decis să le admită pe toate și să sancționeze toate cadrele didactice, cu excepția Draghiței Ianici. Cel mai ieftin a scăpat profesorul Hălălae, care s-a ales doar cu o mustrare, în timp ce sancțiunile luate față de profesorii Sava Ianici și Cornelia Anghel Drugărin au fost mai dure și prevedeau suspendarea pe o perioadă de 3 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau de licență. Cum era de așteptat, au urmat contestațiile la Consiliul de Etică și Management Universitar. Mai exact, au fost trei contestații depuse de Ioan Hălălae, Cornelia Anghel Drugărin și Sava Ianici. Iar dacă primilor doi li s-a dat câștig de cauză, contestația depusă de Sava Ianici a fost respinsă, lucrarea acestuia fiind considerată plagiat și rămânând în picioare decizia de suspendarea pe o perioadă de 3 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare ori a unei funcții de conducere.

Ioan Hălălae: „Nu e o Comisie de Etică Universitară, ci o comisie de evlavie dadaistă”

Deși s-a ales doar cu o mustrare la dosar, decanul Facultății de Inginerie a contestat decizia Comisiei de Etică și Deotologie Profesională din cadrul UEM Reșița și a avut câștig de cauză în fața Consiliului de Etică și Management Universitar, care a constatat că „aspectele sesizate se confirmă și se constată un viciu de procedură”, sancționarea lectorului univ.dr. Ioan Hălălae fiind anulată. Contactat de Reper 24, acesta nu a ezitat să se arate ironic cu privire la Comisiei de Etică din cadrul universității reșițene:

 „La mine Comisia a ratat o premieră mondială, plagiat pe un program managerial asumat. Eu mi-am asumat că este un program de continuare, pe câteva luni, am depus la comisie atunci o tonă de hârtii doveditoare că l-am lucrat împreună cu Ianici. Comisia a hotărât totuși că vrea să încerce o premieră mondială, adică să dea un plagiat pe un program electoral. După părerea mea este o comisie de evlavie dadaistă, adică de niște chestii absolut grave nu se ating, în schimb nu îți vine să crezi ce sesizări iau în seamă și cum le tratează. Am mai avut vreo două pățanii cu ei. Cum spuneam, părerea mea este că nu e o Comisie de Etică Universitară, ci o comisie de evlavie dadaistă și dacă nu le convine părerea mea nu au decât să mă cheme să le dau explicații. Este o părere asumată public”.

Cornelia Anghel-Drugărin: „Am fost foarte surprinsă că am fost prinsă în mijlocului unui foc încrucișat și am căzut eu vinovată fără vină” 

Cornelia Anghel-Drugărin, acuzată de către prof. Sava Ianici că ar fi plagiat o lucrare scrisă în 2009, „Programarea orientată pe obiecte”, a declarat pentru Reper 24 că s-a simțit foarte denigrată, atât de acuzația care i s-a adus, precum și de decizia inițială luată la nivelul Universității Eftimie Murgu, decizie anulată ulterior de CEMU:

„Cartea a fost scrisă în urma experienței mele de predat de peste 20 de ani și mi s-a făcut o sesizare cum că eu aș fi plagiat această carte care este oricum o carte de programare și este open source, iar instrucțiunile de utilizare și de programare sunt aceleași valabile, deci nu este o invenție. Comisia de etică m-a chemat și m-a interogat , eu am spus că am pus în bibliografie tot ce am luat de pe internet, toate cărțile de programare pe care le-am studiat fiind open source, deci sunt libere pe Internet. În urma acestui interviu, Comisia a stabilit că este un plagiat și imediat în cinci zile, rectorul a dat decizie cum ca eu să fiu sancționată și să nu mai candidez trei ani de zile pe nici un post de conducere.

Mi s-a părut o măsură excesivă și abuzivă. M-am simțit foarte denigrată. Eu am o activitate de 27 de ani în Universitate, am publicat peste 180 de articole și capitole în diferite publicații naționale și internaționale. Am foarte multe citări și am muncit foarte mult să îmi fac un nume în această branșă.

Am depus o contestație la Comisia de Etică națională și Consiliul de Etică și Management Universitar de la nivelul Ministerului, a studiat dosarul în care am depus toate documentele. Ca urmare am primit un răspuns: membrii CEMU au constatat că aspectele sesizate se confirmă, iar decizia este una excesivă și nelegală.

Eu nu am făcut rău nimănui, am încercat să rezolve întotdeauna totul pașnic, am fost foarte surprinsă că am fost prinsă în mijlocului unui foc încrucișat și am căzut eu vinovată fără vină”.

În concluzie, CEMU a admis sesizarea dr. ing. Cornelia Anghel Drugărin și a anulat sancțiunea luată împotriva acestuia.

Reper 24 a luat legătura și cu prof univ.dr Sava Ianici, a cărui contestație a fost respinsă, dar acesta nu a dorit să comenteze decizia luată de CEMU.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Toader

    Atenţie studenţi că aveţi ce învăţa de la dascălii voştri !Oare se va întâmpla să treacă măcar o săptămână şi să nu mai auzim asemenea *minuni* de la această *şcoală*de scandal?

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei