fbpx
18.5 C
Reșița
duminică, 19 mai 24

Alarmant! Copii care nasc copii, în creștere la spitalul din Reșița!

Patru adolescente de 17 ani au născut, în aceeași zi, la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unele fiind chiar la a doua naștere. Este o situație îngrijorătoare constatată de angajații DSP Caraș-Severin, care, încă de la începutul anului, desfășoară campanii ce vizează sănătatea reproducerii și au ca țintă mamele tinere și foarte tinere. Prin aceste inițiative se caută soluții de sprijin mai ales pentru mamele minore: „Avem acțiuni la maternitate și am identificat mame minore, între 14 și 19 ani. În cadrul Spitalului Județean de Urgență, deoarece desfășurăm campania în Secția de Obstretică-Ginecologie, am identificat un fenomen îngrijorător – sarcina la adolescente le pune în pericol atât sănătatea, cât și statutul social. Tinerele mame nu vor mai merge la școală și aici trebuie cumva acționat prin mai multe instituții, împreună cu ISJ, pentru găsirea unor soluții ca diriginții de clase să ne cheme efectiv să facem campanii în școli”.

Asistenții medicali din cadrul DSP au stat de vorbă până acum cu 40 de astfel de  mămici.

„În cadrul Spitalului Județean de Urgență, în luna ianuarie, am început o campanie numită „Sănătatea mintală”, la Secția de Obstetrică-Ginecologie, unde am fost și am vorbit cu fiecare leuză în parte, atât despre semnele și simptomele, cât și despre cauzele, manifestările și prevenirea depresiei perinatale. Am continuat, tot acolo, acțiunea, în luna februarie, cu o altă temă a campaniei numită „Sănătatea reproducerii”, în cadrul căreia am prezentat măsurile care pot aduce o bună sănătate atât a mamei, cât și a copilului, pe toată perioada sarcinii, scopul nostru primordial a fost informarea și conștientizarea populației, mai ales a femeilor gravide, despre diferitele aspecte ale sănătății reproducerii”, a precizat Silvana Radu, asistent medical în cadrul DSP Caraș-Severin.

În urma acestor campanii, cei de la Direcția de Sănătate Publică din județ trag un semnal de alarmă, îngrijorați de faptul că numărul mamelor minore îl depășește cu mult pe cel al mamelor adulte, în rândul nașterilor înregistrate la Spitalul Județean de Urgență din Reșița.

În acest context, tinerele au fost sfătuite să se informeze din surse sigure și de încredere, să meargă la controale medicale de specialitate, mai ales pentru prevenirea apariției bolilor cu transmitere sexuală, dar au fost indrumate și cu privire la folosirea metodelor de contracepție și evitarea sarcinilor nedorite, având în vedere că asistentele implicate au constatat o totală lispă de informare în rândul acestor „copii care au dat naștere unor copii”, multe dintre minore fiind speriate că au devenit mame.

Potrivit directorului DSP Caraș-Severin, Dănilă Miloș, mamele adolescente care au vârste între 10 şi 19 ani se confruntă cu riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală şi infecţii sistemice decât tinerele care au între 20 şi 24 de ani. de altfel, complicaţiile legate de sarcină şi de naştere sunt principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani la nivel global.

Rolul nostru este și de a arăta că femeia trebuie să aibă o sarcină planificată. Nu orice fetiță este bine să nască pentru că pot fi repercusiuni ulterioare în situația în care este vorba de o vârstă fragedă”, a concluzionat Dănilă Miloș.

Dacă privim statisticile, potrivit UNICEF, în Europa, în perioada 2011-2020, numărul de născuţi vii, provenind de la mame cu vârste între 10-14 ani, a scăzut cu aproximativ 17%, în România scăderea fiind cu 2%. Un procent de aproximativ 44% din copiii născuţi în UE din mame cu vârste mai mici de 15 ani a fost înregistrat în România, iar cel provenind din mame cu vârste între 15 și19 ani a fost de aproximativ 19%.

1 din 2 născuţi vii la adolescente 10-14 ani din UE se regăseşte în România, iar 1 din 5 născuţi vii la adolescente 15-19 ani din UE se regăseşte în țara noastră.

În România, rata natalităţii înregistrate la fetele cu vârste între 10 și14 ani este de 8,5 ori mai mare decât media UE, iar, la fetele cu vârste între 15 și 19 ani, este de 3,4 ori mai mare decât media UE. 1 din 10 copii din România este născut de o mamă adolescent, iar una din 6 adolescente care a avut un copil înainte de 15 ani va avea al doilea copil înainte de 18 ani.

foto: DSP Caraș-Severin

Elena FRANȚ

4 COMENTARII

 1. am fost și am vorbit cu fiecare leuză în parte, atât despre semnele și simptomele, cât și despre cauzele, manifestările și prevenirea depresiei perinatale.

  Foarte bine!
  Foarte bine că se recunoaște măcar în spațiul medical o existență a depresiei perinatale, în traducere liberă – nebunie feminină (post-post-partum).
  În spațiul judecătoreselor de prin coana justițica & DGASPC nu se cunoaște și nici nu se recunoaște acest sindrom – apreciat însă ca benefic și ”în interesul superior al copilului”.
  Sau al persoanelor (patrimonial) co-interesate de ”afaceri prospere”.

  • Intelectualule, ia spune-ne în ce constă educația asta sexuală ?
   P.S. Te rog scrie corect gramatical ! Dă dovadă că ai avansat cu studiul limbii române !

 2. @csm: Educatia sexuala consta in educarea copilului cu privire la corpul sau. Nu ii invata cum sa faca sex, cum cred unii.
  De exemplu daca s-ar fi facut educatie sexuala de mult in scoli, astfel de greseli precum esti tu, nu s-ar mai fi intamplat.
  Cred ca ai inteles acum. Ti-am facut si pe plac si am scris corect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei