Votul de ieri reprezintă un moment important pentru Spitalul Județean de Urgență din Reșița: prin amendamentul la Legea bugetului depus de către deputatul Silviu Hurduzeu, mult amenințătoarele arierate nu se mai rostogolesc, afectând în mod grav activitatea unității sanitare.
În prima sa declarație publică după adoptarea bugetului care prevede ștergerea datoriilor de la SJUR, acumulate în ani și ani de zile, managerul Alina Stancovici a declarat pentru Reper 24:
„Plastic vorbind deblocarea situației financiare și plata arieratelor ne conferă o altă posibilitate în existența noastră ca unitate publică sau, dacă vreți, înseamnă tăierea lațului din jurul gâtului Spitalului Județean. Noi efectiv eram blocați în accesarea de proiecte europene, eram blocați în a face plăți, furnizorii erau cumva cu sabia lui Damocles deasupra capului și ne intentau diverse procese sau ne mai executau silit.
Nu putem să rămânem impasibili de acum înainte; important este să nu mai reluăm povestea acestor arierate. Ținem cont totuși de faptul că spitalul nu este o instituție de profit; suntem un mare, foarte mare consumator. Ideea e că trebuie să ținem cifrele în frâu, tocmai pentru a nu mai produce dezastrul care s-a produs.
Ține de noi, de fiecare ca acum, cu datoriile achitate să intrăm pe drumul cel bun; fiecare dintre noi, de la manager până la portar, de la directorul medical până la personalul medical trebuie să ne străduim ca pacientul să găsească acum condiții mai bune în spitalul din Reșița”.
Referitor la relația unității sanitare cu actuala conducere a Consiliului Județean Caraș-Severin, respectiv cu Romeo Dunca, Alina Stancovici a mai adăugat:
„Dacă toată energia noastră din ultimii doi ani s-ar fi canalizat în aceeași direcție, lucrurile ar fi fost mult mai bune. Eu sunt de părere că reclama fie că e pozitivă, fie negativă, tot reclamă se numește, dar contează foarte mult și reclama pozitivă. E mai bine să ne spălăm rufele în familie și nu să ne arătăm unii pe alții cu degetul. Nu există om perfect, nu există instituție perfectă. Cred că am fi utopici dacă am crede acest lucru, dar cred că eforturile noastre trebuie conjugate la comun. Mersul în aceeași direcție va face ca noi să ne îndreptăm spre drumul cel bun.
Nu se achită datoriile cuiva anume, se achită datoriile unui spital care e al nostru al tuturor. Vremelnic eu sunt managerul acestei unități sanitare, vremelnic Dunca este președintele Consiliului Județean. Înainte de a ocupa aceste funcții, noi și ai noștri din jurul nostru avem nevoie de acest spital. Trebuie să ne unim forțele cu toții: parte medicală, management, parte politică.
Spitalul Județean de Urgență din Reșița este al întregii comunități și merită salvat pentru că de sănătate avem nevoie cu toții! Desigur, părerile, ca întotdeauna, rămân împărțite, față de cine a făcut-o ori de ce acum și nu cu alt prilej, dar toate aceste păreri se sparg precum valurile de uscat și trebuie să recunoaștem cu toții că este un moment pe care l-am așteptat și care era absolut necesar. Iar că acest lucru îl are ca artizan pe Silviu Hurduzeu și că a și reușit, înseamnă că i-a păsat de spital, de oameni și de sănătatea lor, chiar dacă unora nu le place ideea! Sănătoși însă, ne place tuturor să fim!
Prețuire tuturor celor care, prin gândul, fapta și votul lor înțeleg că… dacă sănătate nu e, nimic nu e!“, a mai spus managerul SJUR, Alina Stancovici.
Dan AGACHE
”… eram blocați în a face plăți, furnizorii erau cumva cu sabia lui Damocles deasupra capului și ne intentau diverse procese sau ne mai executau silit”
–
Asta înseamnă că onor governu’ plătește și hororariile executorilor”silitori” & rămase (retroactiv) fără obiect însă actualizate la rata inflației?
Bună ”afacere”!