S-a tot spus de sistemul sanitar românesc că este în moarte clinică, iar seriile de guverne perindate la Palatul Victoria în ultimii ani, nu au reușit resuscitarea acestuia. Finanțat insuficient, cu foarte multe clădiri vechi, cu farmacii aproape goale și medici mai interesați de buzunarul propriu decât de sănătatea pacienților, sistemul sanitar românesc scoate cadavre pe bandă rulantă: aceasta este opinia directorului Terapia Cluj Dragoș damian.
„În trei ani, 2019-2021, am pierdut aproape 900 mii de români, și nu numai vârstnici. Ne fandosim cu medicina inovativă ți medicina personalizată uitând că românii mor din cauze de multe ori prevenibile sau tratabile.
Să ne mai gândim la ceva. Începand cu 2030 ies la pensie circa 4,5 milioane de romani, “decrețeii’, generația născută în perioada 1967 – 1980, lăsând un gol enorm de populație activă. Atenție însă, este posibil chiar ca ritmul de incapacitate datorată bolii, pensionare sau deces al persoanelor de peste 60 de ani să crească, pentru că, așa cum s-a demonstrat în ultimii 3 ani, lipsa prevenției și accesul precar la serviciile medicale cresc riscul de îmbolnăvire și reduc calitatea și durata vieții“ a mai spus Dragoș Damian director geneal Terapia Cluj.
„Nimeni nu vrea să reformeze 10-15 miliarde de Euro, bani publici, din care este așa de ușor să te infrupți. Profesorul Alexandru Rafila are susținerea populației, poate lansa un proiect marțial de reformare a sistemului sanitar, în special prin informatizarea sănătății“ a mai adăugat acesta.
Din păcate este greu să faci reformă, cu aceeași oameni, cu aceleași mentalități, cu aceleași legături de sifonare a banului public. O reformă profundă este necesară, posibilă, dar aproape improbabilă din cauza caracatiței care a cupruins sistemul sanitar. Este nevoie în primul rând de voință politică dar aceasta există doar la stadiul declarativ.
Sursă foto: adevărul.ro
Dan AGACHE