Traiul în comun nu e deloc simplu. Dacă stai la casă și ai curte, lucrurile sunt relativ mai simple, iar interdicțiile mai puține. La bloc, însă, trebuie să te conformezi unor reguli clare (unele pot părea aberante), iar încălcarea acestora poate conduce la amenzi usturătoare.
Trebuie să-ți achiți cheltuielile comune pentru a nu periclita întreruperea unor servicii pentru tot imobilul; există interdicția de a-ți usca rufele pe balcon sau în locuri în care pot deranja vizual vecinii; e nevoie de acordul colocatarilor pentru un animal de companie și desigur, păstrarea liniștii între anumite ore.
Poate nu știați, dar simpla folosire a mașinii de spălat poate duce la amenzi de 1.500 de lei. Este vorba de programul de liniște pe care cei care locuiesc la bloc trebuie să îl respecte. În mod convențional, orele de liniște sunt între 22:00 seara și 06:00 dimineața și în intervalul orar 15:00-17:00.
Cei care spală haine și produc zgomote puternice în apartament riscă amenzi care pot ajunge la 1.500 de lei. Potrivit legii, persoanele care produc zgomote puternice în apartament sau chiar la casă riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Aici se încadrează și utilizarea mașinii de spălat, în cazul în care aceasta îi deranjează pe vecini.
În cazul în care folosiți în timpul orelor de liniște la bloc aparatură care face zgomot puternic sau instrumente muzicale de intensitate mare, atunci puteți fi sancționat cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
Întrebarea e: câți dintre noi mai respectam astfel de reguli? Cine le sancționează când noapte de noapte există zone ale orașului în care abia după ora 22:00 încep cu adevărat chefurile cu boxele date la maxim, cu manele-n difuzoare și urlete ca la grădina zoologică.
Dacă există o serie de reglementări, de ce sunt acestea doar pentru unii și pentru alții nu? Cine și când poate sancționa astfel de abateri de la un regulament impus și aprobat de fiecare dintre noi atunci când de voie ori nevoie am ales să locuim în comun.
Dan AGACHE
”… persoanele care produc zgomote puternice în apartament sau chiar la casă riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Aici se încadrează și utilizarea mașinii de spălat, în cazul în care aceasta îi deranjează pe vecini.”
–
Este vorba și despre scâncetele ”mașinilor de spălat”, precum cea din poză, în cazul în care aceasta îi deranjează pe vecini, potrivit legii?
…””Cine le sancționează când noapte de noapte există zone ale orașului în care abia după ora 22:00 încep cu adevărat chefurile cu boxele date la maxim, cu manele-n difuzoare și urlete ca la grădina zoologică.”””….foarte buna remarca, asa este…cu geamurile inchise la „masina localei”nu are cum sa auda si chiar daca ar auzi intoarce capul..si aici se poate reduce in totalitate personalul, EFICIENTA ZERO…Externalizam serviciul ,metode sunt suficiente pentru „exterminarea” acestei institutii parazitare a bugetului local