16.7 C
Reșița
luni, 14 octombrie 24

Ana-Maria Păunescu, atingerea de geniu a tatălui, scurt popas liric în Banatul Montan!

Am asistat ieri la două manifestări culturale frumoase care au avut-o în centrul lor pe poeta, scriitoarea și jurnalista Ana-Maria Păunescu, aflată într-un turneu de promovare pentru cele două volume de versuri, primul realizat în anul 2022 „Toate poeziile pe care nu ți le-am scris“ și „Ai vreme să vorbim“, apărut în 2023, ambele publicate sub egida Asociației Culturale A. Păunescu.

De altfel, multe dintre poemele creatoarei lirice Ana-Maria Păunescu îi sunt dedicate monumentalului său părinte, titan al culturii românești, Adrian Păunescu, fiind recreate prin versuri imaginile unui dialog ce nu țin cont de bariera viață-moarte, dar legate indisolubil de acea dragoste indescriptibilă și binecuvântată a tatălui, care și-a iubit mezina fiică dincolo de cuvinte, aș spune până la adorație.

O primă acțiune a fost organizată la Bocșa, eveniment realizat în sala de ședințe a primăriei la care și-au dat concursul primăria orașului Bocșa și Biblioteca Orășenească „Tata Oancea“ din Bocșa, în parteneriat cu Liceul Teoretic “Tata Oancea” Bocșa și Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Românu” Reșița.  În cadrul acțiunii, au fost prezentate pe simeze lucrările Sarei Maria Ștețco, cursantă a școlii reșițene partenere, într-o prezentare a prof. Ecaterina Tudor, cea care predă în cadrul Secția de Arte Plastice a SPAMIR. Un vernisaj de pictură apreciat de toți cei prezenți, cu un cuvânt elogios pentru tânăra bocșeană din partea primarului orașului, Mirel Patriciu Pascu.

De altfel, întreaga manifestare de la Bocșa i-a aparținut acestei mari sufletiste a culturii bocșene și cărășene, Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii Tata Oancea din Bocșa, cea care se îngrijește de 25 de ani de apariția publicației Bocșa Culturală și care printre lacrimi și-a manifestat dragostea pentru universul poetic păunescian, al cărei binemeritate continuatoare este astăzi Ana-Maria Păunescu.

Până la momentul așteptat al cuvântului poetei, primarul Mirel Patriciu Pascu a ținut să-și reafirme apropierea de creația omului de cultură Adrian Păunescu, cel care a lăsat patromoniului cultural românesc moștenire adevărate capodopere lirice. Mai multe eleve ale Liceului Teoretic „Tata Oancea“ Bocșa au recitat cu aceeași ocazie creații ale unor poeți români (Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu dar și o poezie de marcă Ana-Maria Păunescu).

Despre evenimentul de la Bocșa, la care a luat parte, talentul în stare pură de o modestie aparte, Ana-Maria Păunescu a afirmat că trăiește cu bucurie fiecare întâlnire cu iubitorii de poezie din țară, chiar dacă numărul acestora pare de la an la an mai redus.

Între cărțile lansate cu această ocazie, Ana-Maria Păunescu a ținut să ofere iubitorilor de vers păunescian și volumul intitulat „Cele mai frumoase poezii de dragoste“, o colecție a poemelor scrise de genialul Adrian Păunescu, cu o copertă desenată chiar de marele poet.

Pentru Ana-Maria Păunescu ziua a continuat cu o întâlnire cu iubitorii de poezie la Studioul Regional Radio România Reșița, acolo unde managerul postului Laura Sgaverdea a invitat protipendada culturală din „orașul cu poeți“ pentru a lua act de lansarea volumelor, într-o premieră a unei serii de evenimente sub sigla „Cafeneaua literară“. Au vorbit cu această ocazie criticul literar Gheorghe Jurma, jurnalistul Sergiu Taban, cel care a realizat alături de marele și regretatul poet emisiunile radiofonice „cu emoție, Adrian Păunescu“ în perioada 2005 – 2010, profesorul Ilie Cristescu – un apropiat al lui Adrian Păunescu, medicul Felicia Quint iar Laura Sgaverdea a prezentat o analiză a criticului Ada D. Cruceanu, pe marginea poemelor publicate în cele două volume.

Manifestările culturale de la Bocșa și Reșița au fost însoțite de piesele interpretate de cantautorul reșițean și fostul membru al Cenaclului Flacăra, Cristian Buică, cântări folk pe versurile poetului Adrian Păunescu, dar și ale unor poeți autohtoni, precum Ion Chichere sau a altor inspirați creatori mai puțin cunoscuți publicului.

Îți mulțumim Ana-Maria Păunescu pentru că nu ai abandonat lupta, pentru că îți deschizi sufletul printr-o poezie de o emoție aparte și pentru că Dumnezeu a ținut seama de geniul tatălui și nu l-a luat cu totul la El, odată cu despărțirea de prea-bunul tău părinte…

Flacăra lui Adrian Păunescu continuă să lumineze cărarea!

Sergiu TABAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei