Schimbările climatice previzionate de meteorologi își fac simțită prezența tot mai des și tot mai pregnant în viața noastră de zi cu zi: temperaturi caniculare ce depășesc 40 de grade, ploi torențiale, alunecări de teren, grindină, vijelii cu viteze ale vântului ce trec binișor de 100 de km pe oră, inundații.
Toate acestea sunt consecințe ale încălzirii globale. Nu căutăm vinovați, nu facem o promovare a reducerii cantității de dioxid de carbon, nu. Pur și simplu constatăm că vremea nu mai e ca… „pe vremea noastră“.
Un fenomen (nu nou, da cu consecințe grave) meteo a trecut în noapte de joi spre vineri, săptămâna trecută și peste orașul Anina. „A fost ca o tornadă“, a afirmat primarul interimar al orașului, Daniel Danu. Consecințele sunt greu de calculat în bani: orașul a căzut în beznă, s-a oprit alimentarea cu apă, copacii scoși din rădăcini au căzut pe carosabil blocând toate intrările și ieșirile din oraș, s-au rupt liniile de alimentare cu energie electrică.
„Pe unde a trecut furtuna a lăsat dezastru; a scos pomii din rădăcină, a rupt stâlpii de alimentare cu energie electrică. Am avut închis drumul spre orașul nou, spre Brădet, și zona Marila. S-a intervenit cu voluntarii de la SVSU Anina și cu angajații Primăriei și la ora 03:00 dimineața, toate drumurile erau deschise“ a declarat, pentru Reper24, edilul Daniel Danu.
După degajarea carosabilului a urmat curățarea și tăierea pomilor căzuți, eliberarea carosabilului și a zonelor adiacente și s-a încercat realimentarea orașului cu utilități: „Cei de la Aquacaraș au venit sâmbătă cu două generatoare de energie electrică pentru alimentarea unor pompe de apă, în zonele în care aceasta nu vine prin cădere. Pentru că cei de la Transelectrica au probleme în alimentarea cu energie electrică, au venit și ei cu generatoare și sâmbătă, 90% din locuitori au avut curent în locuințe, mai puțin Brădetul, dar de ieri și aceștia au apă și curent“, a mai spus primarul interimar din Anina.
Astăzi se lucrează la refacerea iluminatului public stradal și autoritățile locale speră să rezolve problema până în această seară. Au fost smulse acoperișuri, dar din fericire nimeni nu a fost rănit. „Prin pădure, vijelia a lăsat o potecă lată cam de 20 de metri, porțiune în care toți pomii au fost smulși din rădăcină. Așa ceva nu am mai văzut“, a concluzionat primarul interimar al orașului Anina, Daniel Danu.
Dan AGACHE
Pur și simplu constatăm că vremea nu mai e ca… „pe vremea noastră“.
–
Nici vremurile …
Poate că iar s-a supărat Ilie pe … ”preoții lui Ban” și baal-ele lor 🙂