ANSVSA NU interzice creșterea porcilor în gospodărie

a
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu interzice și nu limitează creșterea porcilor în gospodăriile din România. ANSVSA a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică privind creșterea porcilor.
Propunerile au rolul de a identifica soluțiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăriile populației, cât și din fermele comerciale, să diminueze la minim pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine pe teritoriul României.

s
Referitor la acest proiect de ordin, directorul DSVSA Caraș-Severin Pavel Borchescu a precizat pentru Reper24: „Se dorește doar schimbarea modului în care sunt crescuți porcii. În momentul de față nu se dorește interzicerea creșterii porcului în gospodărie. Se va interzice doar reproducerea porcilor de către persoane fizice în gospodărie. Dorești să crești un porc, atunci trebuie să-ți cumperi purcei dintr-o fermă care este autorizată, care este supusă măsurilor de biosecuritate, unde se cunoaște situația epidemiologică. Îl cumperi, îl crești și îl sacrifici pentru consumul propriu, asta este ideea. În momentul de față sunt crescuți și în libertate și pe la stâne, intră în contact cu animalele sălbatice, iar starea lor de sănătate poate să fie influențată negativ“.

În prezent există crescători neautorizați care în gospodăriile proprii cresc scroafe de reproducție și vând purcei fără documente, neidentificați, care nu pot fi controlați. „Am înțeles că umblă noaptea, își duc purcei noaptea și nimeni nu ar putea să stea de pază 24 de ore din 24. În prezent există sancțiuni pentru vânzarea de animale neidentificate, sau fără forme legale. În cazul depistării unor astfel de animale, la care nu se poate dovedi trasabilitatea, acestea sunt confiscate, ucise, arse sau îngropate dacă primăria localității respective dispune de un teren autorizat pentru așa ceva“ – a mai precizat Pavel Borchescu.

Până în acest moment, despăgubirile plătite proprietarilor de animale din România, de la apariția pestei porcine africane pe teritoriul țării noastre, se ridică la peste 100 de milioane de euro. Uniunea Europeană a redus considerabil sumele alocate pentru aceste despăgubiri, datorită faptului că din totalul gospodăriilor în care se cresc porci la nivel european, 75% sunt în România.

sursă foto: stiri.infomures.ro

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei