Aproape 800.000 de euro pentru concertele din Poiana Golului! „Pe partea de entertainment, lucrurile mi-au ieșit întotdeauna”

 modelmic

 

Primăria Reșița are planuri ambițioase pentru concertele ce vor fi organizate în această vară în Poiana Golului sub genericul „CUSTOM REȘIȚA”. Nu mai puțin de 780.000 de euro vor fi investiți în acest eveniment, pe care primarul Ioan Popa și-l dorește să fie de abia primul dintr-o lungă serie care să consacre municipiul de pe Bârzava pe piața festivalurilor din România, pe modelul Untold sau Neversea.

Administrația locală a testat apele anul trecut cu concertele rock susținute în Poiana Golului de Zilele Reșiței și cum acestea s-au bucurat de un succes imens, s-a decis trecerea la pasul următor: trei zile de concerte cu nume consacrate la nivel mondial, care nu vor mai fi însă oferite gratuit de sărbătoarea orașului, urmând să fie scoase la vânzare bilete.

Consilierii locali reșițeni au fost de acord în urmă cu câteva luni cu contractarea unui credit de către Piețe SA pentru plata unui avans către trupele ce ar urma să concerteze în perioada 5-7 iulie la Reșița. Au fost vehiculate atunci și câteva nume, printre care americanii de la Megadeth, care se pare însă că nu vor ajunge totuși în această vară pe tărâmuri cărășene, dacă este să ne luăm după informațiile de pe pagina lor oficială, unde sunt anunțate o serie de concerte în State, chiar în perioada în care va avea loc Custom Reșița. Cert este că Primăria nu a putut să încheie contractele cu trupele participante la finalul anului trecut, așa cum plănuia, deoarece nu s-a reușit contractarea creditului de către cei de la Piețe. Între timp s-a găsit însă o altă soluție: încheierea unui acord de colaborare cu o agenție care se va ocupa de plata artiștilor, urmând să își recupereze investiția din vânzarea biletelor. Acordul de colaborare a fost votat în unanimitate de consilierii locali, în ciuda ezitărilor inițiale ale social-democraților, al căror lider, Mirel Sabo, s-a arătat deranjat de cifrele mari vehiculate în contract:

E făcut aici un calcul la trei variante, la 20.000 de persoane, la 15.000 de persoane și la 10.000 de persoane. O să citesc varianta cea mai optimistă cu 20.000 de persoane: cheltuielile sunt de 783.000 de euro, acestea rămân la fel, indiferent de numărul de plătitori de bilete. Ce mi-a atras atenția, este vorba despre venituri. Deci se estimează că vor fi la un număr de 20.000 de persoane, venituri din vânzarea biletelor de peste 735.000 de euro, sponsorizări de 150.000 de euro și catering 391.000 de euro.

Avem ceva planuri, un contract, un precontract? De unde 150.000 de euro din sponsorizări? De unde 735.000 de euro din bilete? Din ce știu eu veți vinde bilete pentru o zi, pentru două și chiar pentru trei. Iar la catering mi s-a explicat că este vorba de mici comercianți. Ce vânzări trebuie să aibă aceștia încât să ofere Primăriei 391.000 de euro. Nu este finala Campionatului Mondial de Fotbal să fie 20 de euro o bere. În cazul în care e permis să se vândă alcool. Mi se par exagerate sumele. La 10.000 de spectatori suntem pe pierdere. Sunt sume enorme”.

Reprezentanții administrației locale au explicat că respectivele sumele au fost calculate pe baza studiilor existente despre festivalurile organizate în trecut în țară, iar la rândul său primarul Ioan Popa a afirmat că Primăria nu va ieși pe pierdere, chiar și în varianta pesimistă, în care vor veni doar 10.000 de oameni la concerte.

Pentru prima dată dorim să aducem din exteriorul orașului public, care să stea, să se cazeze, să bea, să mănânce și să ne aducă bani în oraș. Le luăm banii și cu banii lor finanțăm aceste evenimente de care să se bucure, evident, și reșițenii. Eu cred că este o inițiativă care trebuie încurajată. Gândiți-vă la Untold și știu că comparația pare bizară, dar Untold-ul a lucrat tot pe principiul ăsta și la ora asta vin 150.000 – 200.000 de oameni la Untold din exteriorul Clujului și aduc bani în oraș.

Luați varianta pesimistă, nu neapărat pe cea optimistă, și veți vedea că și în varianta pesimistă putem să aducem câteva nume mari în oraș și să creăm primul eveniment dintr-o serie care se poate consacra în următorii ani așa cum a fost Untold, cum este Neversea.

Agenția care ne furnizează majoritatea artiștilor și-a asumat să preia partea de costuri importante cu artiștii și își recuperează banii din bilete. Deci, au ei încredere să vină să facă acest lucru alături de noi. Este important că am reușit să convingem pe cineva să vină în Reșița și să își asume, rar întâlnești acest lucru. Deci noi nu ne asumăm nici măcar jumătate din aceste costuri pentru că și le asumă altcineva în numele nostru”, a precizat edilul.

Consilierii și-au dat acordul pentru încheierea contractului cu GNB Agency SRL, Mirel Sabo afirmând că grupul social democrat a decis să aibă încredere în primarul Popa în ciuda riscurilor mari pe care le presupune organizarea unor concerte pe care le-a catalogat ca fiind „extravagante”. „Pe partea de entertainment, lucrurile mi-au ieșit întotdeauna, o să îmi iasă și la vară, vă spun eu”, a ținut să îl liniștească edilul. Care din cele două părți are dreptate, vom afla peste doar câteva luni…

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

 1. GEORGE

  Informatia dinspre primar este inexacta, asa cum e prezentata.
  Nu isi asuma agentia nici un cost. Daca primaria ar fi organizat evenimentul ar fi incasat banii din bilete si sigur din ei ar fi platit si artistii.

  Daca din bilete nu se acopera plata artistilor, diferenta o sa fie acoperita de primarie. Practic costurile sunt acoperite din bilete si de primarie, in nici un caz de agentie.
  POPA nu e un om riguros in exprimare, sa nu zic ca le infloreste !

  Sa speram intr-un eveniment frumos, care sa duca oamenii spre imprejurimile Resitei, gen Valiug Secu, Garana. Toti au de castigat !

  Raspunde
 2. zero

  :) Mda… că… în Piaţa Constituţiei (în Bucureşti) s-au adunat peste 60.000 de fani AC/DC (la Black Ice Tour, în 2010), cu preţul mediu / bilet: 200 lei (cam 50 euro, pe atunci).
  Plus că la vamă, ulterior, ne-am şi făcut de … cacao, internaţional, ca de obicei.
  Tăiţelu’ abureşte acum cu estimare de minimum 10.000 fani x 73,5 euro / bilet (735.000 euro) în Poiana Golului, fără aeroport, fără Gara de Nord şi fără AC/DC…

  “Mirel Sabo afirmând că grupul social democrat a decis să aibă încredere în primarul Popa ” :)
  Oare cu privire la taxele mărite recent cu 50% în “Poiana Golului” produs prin buzunarele cetăţenilor?

  Raspunde
 3. Johann Nicolescu

  Si cam atat … doar la entertainment, restul jale si prapad. E o suma imensa pentru Resita, acesti bani trebuiau utilizati pentru alte obiective cu mult mai importante, drumuri, deszapezire, semaforizare inteligenta, s.a.

  Raspunde
  1. zero

   Principiul lui tăiţelu':
   “Decât mult şi fără rost, mai bine puţin şi prost,
   Vă mai sap câte-un canal, am “idei” pentru … scandal!” :)

   Gropi în drumuri au fost şi vor fi …, zăpada se topeşte şi singură …, semaforizarea inteligentă este o “victimă” pentru hackeri prin verde / verde simultan (de notorietate), până şi trenurile deraiază acum pe macaze în mişcare “inteligentă” pe sub ele (recent).
   Enterteiment … (circ pe bani muulţi).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei