Atenție la scăldatul în locurile neamenajate! La ce pericole se expun cei care ignoră avertizările autorităților?

modelmic

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) atrag atenția populației din arealul spațiului hidrografic Banat să evite scăldatul în locurile neamenajate sau în preajma lucrărilor hidrotehnice. Aceștia afirmă că atenționarea „Scăldatul și pescuitul interzis” este inscripționată pe digurile lacurilor de acumulare din județele Caraș-Severin și Timiș, iar cei care o ignoră, aleg conștient riscul.

Conform celor de la ABA Banat, lacurile de acumulare reprezintă un pericol pentru înotători în primul rând din cauza adâncimii mari a apei care produce diferențe majore de temperatură a acesteia între stratul de suprafață (care poate avea o temperatură agreabilă) și cel de adâncime (care are o temperatură scăzută). Aceste diferențe se percep brusc în fizicul înotătorului și pot fi fatale. Deasemenea, lacurile de acumulare pot fi periculoase pentru cei care se aventurează în ele și din cauza curenților care se formează în timpul deversărilor şi a funcţionării hidrocentralelor.

Persoanele care se află la plajă, la scăldat sau practică pescuitul în zonele neamenajate, în special în aval de lacurile de acumulare, se expun pericolului de înec în cazul apariției unor viituri. Avertizările meteo-hidrologice de tip now casting au devenit o obișnuință și pentru zona Banatului. Evacuarea controlată a unor debite de apă din lacurile de acumulare se poate realiza oricând, ca urmare a înregistrării unor precipitații abundente în zone amonte de cele în care se efectuează deversări.

Cursurile de apă reprezintă și ele un pericol pentru populația aflată la scăldat, atât din cauza colmatării şi a vegetației din apă, cât și a gropilor create de exploatările de agregate minerale (balastiere).

Barajele, bazinele de liniștire, stăvilarele, pragurile de fund sau scările de pești nu sunt zone destinate activităților de agrement, fie că vorbim de înot, pescuit sau sporturi nautice”, arată reprezentanții ABA Banat, care recomandă populației să aleagă ștrandurile și zonele special amenajate, cu respectarea măsurilor de siguranță dispuse de autorități în perioada pandemiei.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei