fbpx
18.7 C
Reșița
duminică, 19 mai 24

Avertizări nowcasting de vreme severă în Caraș-Severin și de inundații

Încă din această dimineașp Administrația Națională de Meteorologie a anunța un cod galben de vreme severă, pentru aproape întreaga țară, valabil până la ora 23. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Transilvania, sudul Crișanei, precum și la munte.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Peste acest cod galben  meteorologii au emis un cod portocaliu valabil până la 14,30 în zona Lăpușnicel din Valea Almăjului și două coduri roșii pentru Eftimie Murgu, Luncavița și Lăpușnicel. Sunt așteptate averse torențiale care vor acumula peste 50 l/mp, descărcări electrice, vijelie, grindină.

ISU Semenic a transmis și avertizări Ro-alert pentru cetățenii aflați în zonele ce pot fi afectate de fenomenele meteorologice.

De asemenea, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Berzasca – afluent al Dunării, județul Caraș-Severin.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Comoreșnița, Ilova.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră” mai recomandă specialiștii ISU Semenic Caraș-Severin.

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei