14.7 C
Reșița
vineri, 04 octombrie 24

Aviz șoferilor! Toate semafoarele noi și camerele video din Govândari, în funcțiune, începând de astăzi!

Rețeaua de semafoare și camere de luat vederi din cartierul Lunca Bârzavei – mai cunoscut drept Govândari, funcționează  de astăzi, de la coborârea de pe podul de la Intim și până în zona Kaufland – Lidl, dar și pe Calea Timișoarei.

Despre momentul dării în folosință al acestei rețele de semafoare și al camerelor video care monitorizează și înregistrează fiecare mișcare, directorul Direcției de Întreținere și Reparații, Iluminat public și Deszăpezire din cadrul Primăriei Reșița, Daniel Călin, ne-a declarat:

Astăzi este prima zi când funcționează semafoarele pe Bulevardul Republicii și pe Calea Timișoarei. Peste noapte au fost conectate și pornite aceste semafoare care vor restricționa traficul, iar pe această cale sperăm că astfel se va reduce mult viteza pe bulevardele din Govândari, Republicii și Timișoarei. De la darea acestui tronson în folosință și până acum, au fost în jur de 20 de accidente pe Republicii, majoritatea datorate vitezei excesive.

Semafoarele au rolul de a pondera traficul rutier pe acest bulevard, iar într-un timp destul de scurt vor fi date în funcțiune și cele de pe Bulevardul Revoluția din Decembrie și cele din zona Triaj și atenție, cel din vârful Triajului intrarea pe pod, o trecere de pietoni nouă cu care reșițenii nu sunt obișnuiți și care va fi pusă în funcțiune. Trebuie să ne uităm cu atenție, ca șoferi, la semnele de circulație noi montate, iar ele să fie respectate cu strictețe“, precizează directorul Daniel Călin.

Pe Bulevardul Republicii se va circula cu 30 km/h! 

Chiar mai mult decât atât, analizăm și varianta de a restricționa viteza la 30 de km/h pe Bulevardul Republicii, urmare a accidentelor din trafic care au creat și numeroase pagube materiale.

Am adus arbori frumoși și i-am plantat în oraș, ne-am chinuit să îi udăm toată vara, să îi îngrijim, iar acum avem surpriza că o dată la două zile câte-un șofer grăbit vine și ne smulge pomii, rupe semnele de circulație. Chiar la intersecția cu Molizilor, un șofer a intrat în plin peste o ambulanță și a rupt un semafor, a fost lovit și un refugiu de tramvai, etc. Trebuie să ponderăm traficul acestor vitezomani și o vom face cu siguranță“, a dat asigurări directorul din cadrul Primăriei Reșița, Daniel Călin.

Cetățenii care vor distruge mobilierul stradal vor plăti contravaloarea lui la un preț de trei ori mai mare! 

Directorul Direcției de Întreținere și Reparații, Iluminat public și Deszăpezire din cadrul Primăriei Reșița a transmis și un avertisment pentru cei care și-au făcut un titlu de glorie din distrugerea mobilierului stradal, al copacilor și plantelor care înfrumusețează peisajul urban municipal:

Am un mesaj și pentru cei care se mai angrenează în acte de distrugere ale mobilierului stradal și a tot ceea ce s-a realizat în ultimii ani în municipiu: îi anunț că vor plăti de trei ori valoarea bunurilor publice distruse, fie că vorbim de contravenienți majori sau de părinții unor minori, certați cu bunul simț. Dar, nu vor putea fi trași la răspundere minorii, dar vor plăti părinții acestora. Cu vârf și îndesat. Mai cu seamă acest lucru se va produce în momentul în care vor fi montate acele sute de camere de luat vederi, în tot orașul. 

Este păcat, pentru că la Reșița, pe Bulevardul Republicii, totul arată acum frumos și trebuie să prețuim ceea ce s-a realizat prin eforturi și să întreținem acest estetic din orașul nostru. Fie chiar și prin măsuri coercitive.

Doar nu credeați că în Germania, cetățenii sunt grijulii cu mobilierul stradal și celelalte elemente urbanistice doar pentru că legea și autoritățile nu taxează ferm și fără echivoc orice derapaj și distrugere?“, a încheiat retoric directorul de la Primăria Reșița, Daniel Călin.

Sergiu TABAN

19 COMENTARII

  1. Viteza redusa pe ideea ca transportul cu tramvaiul este mai rapid, cam asta se dorește. Viteza redusa pentru auto, consum mai mare de carburant și, pe cale de consecință, poluare mai mare… Fragmentarea excesiva a traficului este contraproductiva, mai ales ca autovehiculele vor sta la semafoare cu motorul pornit…

  2. Deci ne-am mutat în Germania yes man!?Sunt curios cât timp o să țină vrăjeala asta cu bunul simț pentru cocălari cu motoare și rable pe patru roți. Apropo e valabil cu camerele video și pentru proprietarii de jivine de companie care îi lasă să facă pișu și kk pe opera de artă a Tăițelului?Întrebam pentru moș Mișu care face chișu!Că e plin de astfel de ,,realizări ” avem noroc de ploi că altfel am înota în dejecții.

    • Foarte bine punctat,sa fie Trași la răspundere cei cu animale de companie, e inacceptabil cum procedează, amenzi mari ca altfel nu se poate.PS.Menționez ca am și eu cățel ,sunt de acord sa fie Trași la raspundere cei care nu respecta bunul simt

  3. Anumite semafoare sunt o bataie de joc, tinand cont de frecventa in care sunt puse: 2 succesive la Intim, 3 succesive la Victoria. Omul a dat banii pe semafoare (si a colectat spaga aferenta), bonus incearca prin orice mijloace sa-si rentabilizerze tramvaiul pe care il vor folosi doar pensionarii , elevii si cei fara masini. Poate incetini cat doreste traficul, oamenii vor merge tot cu masina…exemplul Timisoara e la 2 pasi.

  4. Să vadă și pe cei care deranjează liniștea publică cei de la poliția locală că acolo au un mare deficit mai ales când îi înștiințează că vin să îi amendeze!Cu circulația asta nu a fluidificat nimic doar o încurcato și mai rău pentru anumite firme care îs contra timp de intervenție și în caz de accident descurcate pe revoluția din decembrie,multe sunt plantate care iau vizibilitatea scoaruri mici și înguste dacă ai o mașină mai lata și lunga(TIR/Autocar sau auto utilitara) in triaj cam nasol,Școala de șoferi veșnic încurcă circulația suntem supuși zi de zi la un nerv in plus!

  5. Ce ipocriți! Cică viteza mare…! Care viteză , că ne deplasăm cu 15 km/h?! Cu semafoare, nu vom mai face juma’ de oră, ci mai bine de o oră din Centru in Govândari. De ce ? Fiindcă un tembel ne vrea in tramvaie!

  6. ”… aceste semafoare care vor restricționa traficul …”, precizează directorul Daniel Călin.

    Mda, în ”gândire” restrictivă, rolul semaforizării rutiere nu ar fi organizarea secvențială, securizarea și fluidizarea traficului (pietonal și rutier) ci invers, restricționarea acestuia (spre sufocare).
    Mințile înguste generează locuri (la fel).

  7. Foarte bine gândit. M-am delectat cu comentariile de mai sus, se pare că sunt inca multi care nu înțeleg că ăștia sunt pasi spre un oraș mai modern și civilizat.

  8. Ați cheltuit o sumă colosală ca să distrugeți singurul lucru bun ce îl avea orașul ăsta: traficul! De asemenea, tramvaiul e ultimul lucru de care avea nevoie Reșița, cu autobuze electrice era rezolvat transportul în comun!

    • Cum autobuzule electrice nu trageu fonduri de 150 de miloane care include refacerea podurilor si asfaltului. Dar unora le place sa se auda vorbind far rost si fara stop!

  9. Ok,cu camerele de supraveghere.Se vor monta oare și prin zonele mai lăturalnice bulevardurulor?Mai exact zona Moroasa 1,str.Sincai Poptelecan,Caen,Fluturelui?Ar intra multi bani la buget…din sancțiuni.Animaluțe,circulație pe „interzis”și altele.Aveti în vedere și aceste zone?

  10. La REȘIȚA pica pădurea pe noi la propriu Daca aici nu E aerul curat atunci unde De aia zic că nu era necesar să se planteze pruni in mijlocul drumului și să nu mai zic că banda de circulație E mai îngustă decât cea de biciclete

    • Omule ești cât se poate de sărac cu duhul. Citești comentariile, nu pricepi nimic și o dai după ureche….ai fi un membru de partid excelent.
      Și la Timișoara au încercat același lucru, restrictionand traficul , urmarea…oamenii tot cu mașina merg.
      Stai flex ca și tatucu tău e conștient de masurile astea nepopulare: de aia ținut proiectul tramvai la sertar (nimeni nu știa cum arata forma finala) și tot de-aia nu a băgat semafoarele decât după alegerile de la Primăria.
      Omul nu a priceput ca dacă repetați ca niște papagali „toată lumea e fericita”, realitatea din teren nu se pupa cu realitatea lui.

    • 33% prezenta la vot asta uita oamenii. Dacă erau alte opțiuni votabile, probabil prezenta era mai mare. 75% din 33% nu e foarte mult. Omul a fost votat real de 25-26% din populația cu drept de vot.

    • Nu contează procentele astea, ce contează e că peste 15mii!!! de domni și doamne s-au gândit că așa e bine. Faptul că din orașul ăsta nu s-a coagulat nimic în jurul vreunui om demn de așa funcție nu îți dă de gândit? Dacă asta e maximul ce s-a putut, înseamnă că orașul ăsta își merită soarta și asta e, csf ncsf. Nici nu contează că s-a ajuns aici cu concursul celorlalte partide, asta arată că puterea adevărată in oraș și județ e în mâinile unui grup foarte rarefiat al cărui scop este căpătuiala, și că ăsta e un executant bun al sarcinilor trasate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei