Societatea SC Eoliana Caraș care în 2019 a semnat cu Consiliul Județean un contract de servicii de operare a bacului de trecere tip catamaran Baziaș 4, și a pontonului Baziaș 3, proprietatea CJ, a ajuns în incapacitatea de a se ocupa de bac-ul de la Moldova Nouă, înregistrând și numeroase datorii. Din cauza pandemiei, bacul care face trecerea peste Dunăre spre Serbia nu a mai funcționat, astfel că s-au acumulat datorii, angajații nu și-au mai primit salariile, iar reprezentantul societății și-a dat demisia.
„Aceste datorii s-au acumulat încă din primăvara anului trecut când acest bac a fost imobilizat la mal, nu a putut desfășura cursele respective și societatea Eoliana a fost privată de încasarea de venituri, nu a putut să-și plătească angajații”, a explicat președintele CJ, în cadrul ședinței de consiliu de astăzi.
În prezent, valoarea redevenței datorată CJ se ridică la aproape 147.000 de lei, existând și alte obligații financiare restante în valoare de 127.000 de lei.
În condițiile date, CJ a decis desemnarea unui reprezentant în AGA societății Eoliana în privința deschiderii procedurii de insolvență a societății.
„Am primit o atenționare de la căpitănie că sunt anumite nereguli și am luat o hotărâre tranșantă să putem avea grijă de bun, să-l protejăm de ce s-ar putea întâmpla dacă ar îngheța Dunărea, să-l dăm în pază până la primăvară și vom iniția o licitație pentru a găsi agenți economici privați care pot și doresc să administreze bunul nostru în așa fel încât să ne atingem obiectivul de a realiza aceste treceri cu bacul la vecini”, a declarat președintele CJ, Romeo Dunca.
Consilierii județeni din opoziție nu au fost de acord cu această hotârâre precizând că în acest fel va fi afectat turismul în zonă și au acuzat actuala conducere că nu a dorit sprijinirea acestei societăți.
Proiectul a fost însă votat de majoritatea liberală din Consiliul Județean.
Lorena POENARU