Prima reuniune a Adunării Generale ADI Intercom Deșeuri din noul an 2022, sub bagheta președintelui Remus Rof și a directorului „greu de ucis“ Daniel Borduz a avut parte și de invitați speciali, în afara consacraților primari – membri pe care asociația îi are în componență. Este vorba de directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș, Romeo Ursu și colegii domniei sale, cei care au fost invitați în sala Palatului Administrativ Județean pentru a explica rolul organizației care implementează obligațiile privind responsabilitatea extinsă a producătorilor (OIREP) de ambalaje și produse ambalate pentru preluarea responsabilității producătorilor și importatorilor care introduc pe piața româneasca ambalaje, îndeplinind în numele acestora obligațiile anuale de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje, precum și obligațiile de raportare a datelor privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.
Directorul timișean, Romeo Ursu a precizat pentru primarii cărășeni prezenți că ADID Timiș – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș are încheiate contracte de parteneriat cu 10 Organizații care implementează obligațiile privind responsabilitatea extinsă a producătorilor de ambalaje și/sau produse ambalate.
„Acolo unde este contract delegat pe zonă prin ADI, contractul semnat de ADI cu numele dumneavoastră, acolo OIREP încheie contractul cu ADI-ul, unde nu sunt delegate zonele sau localitățile prin ADI, se pot încheiea contracte direct cu primăria .
Dar, ideea care este, cel puțin la noi deșeurile colectate cu contract cu ADI sau fără contract prin ADI, se gestionează prin sistemul integrat: adică colectorul colectează din cele două zone (din păcate doar 2 zone avem) și duc deșeul pe fluxul nostru de deșeuri, pe stația de transfer, în depozit și de acolo primește trasabilitate.
Operatorul din depozit vinde deșeul reciclabil și ne comunică mai departe nouă și OIREP-ului cantitățile. După care OIREP-ul vine și ne face bonificația lei/tonă de deșeu pe care l-am valorificat, vorbim de deșeu valorificat, nu deșeu colectat. E diferență de cantitate. Cel colectat, să zicem este 1.000 de tone, cel valorificat ajunge la, să zicem 600-700, restul pot fi impurități.
Cum am spus, sunt două variante: ori prin ADI, ori prin UAT, dar cu trasabilitate prin sistem integrat. Așa facem noi!”, a declarat Romeo Ursu, directorul ADID Timiș.
Ce face OIREP-ul în momentul în care vine și dă bonificația?
„Sunt trei căi de a încasa bani de la OIREP, care de fapt este un avantaj pentru noi ca și administrație publică. Ei ne bonifică pentru cantitățile colectate, cum am spus: lei/tonă, care însemană: acea sumă care se strânge și vă dau un exemplu, la noi în Timiș am strâns anul trecut 1.200 de mii de lei pe o singură zonă. Acești bani, printr-o procedură foarte bine stabilită vor ajunge în tariful populației. Dacă veți încasa banii, că intră ărin ADI sau prin primărie direct, trebuie să se reflecte în banii populației, adică va trebuie să scădeți tariful la colectare. Cu cât generați mai mult deșeu reciclabil și mai curat, cu atât suma va fi mai mare. Tariful va scădea pe zonă.
ADI nu face decât să dea banii la colector, iar colectorul scade tariful. Nu rămâne nimic la ADI, totul pleacă spre populație. Nu aveți decât avantaje, încheiați contracte cu OIREP-urile!”, a mai spus directorul ADI Timiș.
Desigur, nu au lipsit nici de această dată vocile care au cerut argumente legate de scăderea tarifului la reciclabile, odată cu implicarea acestui OIREP, altele care au vorbit despre tarifele care, indubitabil, vor crește în perioada următoare, grație scumpirilor din piața de consum, sau voci care, prin întrebările adresate au demonstrat că încă nu cunosc rolul pe care îl joacă ADI Intercom Deșeuri sau altele care pun la îndoială capacitatea ADI Intercom Deșeuri de a gestiona o relație contractuală cu OIREP, în beneficiul comunităților.
A fost rândul președintelui Asociației Intercomunitare Deșeuri Caraș-Severin, primarul Dognecei, Remus Rof, cel care și-a reiterat discursul legat de întreaga deschidere pentru toate comunele și orașele din Caraș-Severin, la fel ca disponibilitatea de a conlucra punctual cu fiecare dintre primarii care vor întâmpina probleme în Caraș-Severin.
La rândul său, directorul executiv ADI Intercom Deșeuri, Daniel Borduz, a vorbit la final despre importanța întâlnirii cu primarii și despre beneficiile contractelor cu OIREP pentru UAT-urile din Caraș-Severin.
„Astăzi ne-am întâlnit pentru prima oară, în noul an, 2022.
Astăzi ne-am reunit în Adunarea Generală pentru ca primarii să delege ADI Intercom Deșeuri să semneze contracte cu OERIP cei care se ocupă de gestionarea deșeurilor reciclabile din județul Caraș-Severin. Totodată, ADI Intercom Deșeuri a reluat licitațiile pe zonele Oțelu Roșu, Herculane și Reșița, urmând și zona Oravița.
A fost o ședință normală de lucru ce a decurs bine, iar scopul reuniunii a fost acela ca primarii să conștientizeze că banii din economia circulară, din plasticuri, se pot întoarce la colectori. Au fost chemați la ședință toți membri ADI Intercom Deșeuri, toți primarii din Caraș-Severin, inclusiv președintele Consiliului Județean Caraș-Severin“, a ținut să transmită Daniel Borduz, directorul executiv al asociației ADI Intercom Deșeuri.
Desigur, ca niște autentici neinițiați, am dorit să aflăm cine sunt și cu ce se ocupă mai exact cei de la OIREP.
Ei bine, OIREP reprezintă o organizație de Transfer de Responsabilitate care vine în ajutorul operatorilor economici care au obligatia de a raporta cantitatile de ambalaje si de a recicla si valorifica deseurile de ambalaje pana la tintele minime prevazute in lege. Astfel operatorul economic transfera responsabilitatea catre o organizatie OTR/OIREP care preia responsabilitatea colectarii pentru deseurile de ambalaje si mai departe a reciclarii. Materialele colectate și reciclate de OIREP sunt diverse, de la hârtie, sticlă, plastic, la metal, lemn și aluminiu.
Și chiar dacă au existat voci care au cerut argumente legate de scăderea tarifului la reciclabile, odată cu implicarea acestui OIREO, altele care prin întrebările adresate au demonstrate că încă nu cunosc rolul pe care îl joacă ADI Intercom Deșeuri sau altele care pun la îndoială capacitatea ADI Intercom Deșeuri de a gestiona o relație contractuală cu OIREP, în beneficiul comunităților, președintele ADI, primarul Dognecei, Remus Rof și-a reiterat discursul legat de întreaga deschidere pentru toate comunele și orașele din Caraș-Severin, la fel ca disponibilitatea de a conlucra punctual cu fiecare dintre primarii care vor întâmpina probleme în Caraș-Severin.
Ce responsabilități preia OIREP?
În Raport cu Autoritatea Centrală, (Minister, Comisie) organizația care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului – OIREP are aproximativ 40 de obligatii: raportări, notificări, informari + avizarea anuala care contine 100 de obligatii (100 de puncte) care se regăsesc în raport cu toate autoritatile si producatorii.
În Raport cu clientii obligațiile înseamnă evidențe și raportări lunare, anuale, privind ambalajele puse pe piata si reciclate/valorificate și raportări în numele clienților (trimestriale și anuale) către autoritati;
În Raport cu Administratia Fondului pentru Mediu OIREP are 12 obligatii, incluzand raportări trimestriale, semestriale, anuale + situații, evidențe pentru controlul anual.
– Activitati operationale care implica crearea retelei de parteneri UAT, ADI, colectori, reciclatori(verificari in teren, intocmire contracte, negocieri, discutii tehnice, verificari documente);
– Audituri pentru verificarea colectorilor dpdv al conformitatii documentelor necesare raportarilor;
În Raport cu Agentia Nationala pentru Mediu, OIREP-ul va realiza raportul anual care cuprinde datele referitoare la cantitatile totale de ambalaje pentru care au încheiat contracte cu operatorii economicii responsabili, precum si cantitatile de deseuri de ambalaje gestionate pentru fiecare producator.
– Permanenta optimizare a costurilor in vederea oferirii de solutii sigure la costuri rezonabile;
– Permanenta optimizare si dezvoltarea aplicatiei de raportare in vederea alinierii cu legislatia si in vederea asigurarii de date corecte si sigure;
– Audit intern (risk assessment), ședințe regulate de management
OIREP-urile partenere pentru asociația ADI Deșeuri Timiș sunt următoarele:
Clean Recycle – www.cleanrecycle.ro/
Ecologic 3R Ambalaje – www.ecologic3rambalaje.ro/
Ecorom Ambalaje – www.ecoromambalaje.ro/
Eco Synergy – www.ecosynergy.ro/
Enviropack – www.enviropack.ro/
FEPRA – www.fepra.ro/
Financiar Recycling – www.financiarrecycling.com/
Greenpoint – www.greenpoints.ro/
Marathon – www.marathonepr.ro/
Reciclad’or- www.reciclador.green/
Sergiu TABAN