Bile negre pentru consilierii locali și județeni

Bile negre

Autonomia regională este cu mult mai mult decât iluzia pe care încearcă să o impună unii politicieni când sunt în criză de idei.

Autonomia trebuie văzută ca autonomia obiectivelor de interes comun: economice, sociale, culturale…Pentru asta trebuie să se înceapă cu o solidarizare în jurul unor purtători de fapte dovedite a fi în slujba acestui interes comun. Se acceptă lupta contrariilor numai dacă se asigură unicitatea lor, în sensul existenţei lor separate. Aceasta este ceea ce se cheamă “Autonomie regională” și este o mare realizare dacă oamenii ce trăiesc în acea regiune reușesc să o pună în practică.

Autonomia în jurul unor interese naţionaliste sau religioase, adică ceea ce se întâmplă în unele țări vestice cu imigranții și este o posibilitate de a fi și de a acționa care ține mai degrabă de o cultura primitivă și care nu-ți aduce nici un fel de avantaj. Ei se stabilesc într-o zonă comună cu alte etnii, dar nu participă decât la manifestările specific etniei din care provin.

Autonomia în jurul unor relații de rudenie este specifică administrațiilor locale din România și se pare că și în Bulgaria, și în Grecia. Oamenii ajung să conducă ceva, nu contează ce și prin ce mijloace și când ajung acolo sus au grijă ca toată activitatea din subordine să se desfășoare cu profit doar pentru ei. Ca să ajungă la o aşa performanţă trebuie ca subordonații să fie în relaţii de rudenie. Cum poate să existe o astfel de autonomie…este greu de explicat!

Atât cât permite morala normelor și morala dogmelor, cât și independența față de univers fără să fie adevărul revelat putem vorbi și de o autonomie individuală care este specifică țărilor occidentale, dezvoltate care pun mai presus de orice performanţa individuală într-un mediu cu interese comune.

O firmă de succes înainte de 1989 a fost cumpărată de un „investitor strategic” venit de departe și falimentată câţiva ani mai târziu. Un “autohton” a mers să-i cumpere utilajele și i s-a spus:

„Le dau la fier vechi…”, „Foarte bine, le iau la fier vechi! ” Când să îşi ridice „autohtonul” utilajele aveau fiecare câte o tăietură adâncă în batiu că nu le mai puteai folosi decât ca să le topești.

Dacă modul de organizare al Consiliului Judeţean și al Consiliului Local nu ar fi fost conceput bazându-se pe autonomia relaţiilor de rudenie, ci pe autonomia unor interese comune, atunci i s-ar fi spus la cumpărare „strategului” următoarele:

  • Tu nu ai voie timp de 10 ani să te împrumuți de la bancă garantând cu patrimoniu acestei firme sau se institute sarcina pe patrimoniu (clădiri, utilaje și terenuri) în favoarea Consiliului Local sau Județean pe durata respectivă.
  • Dacă vei falimenta această societate se va vinde cu cel mult prețul cu care ai cumpărat-o.

Patrimoniul unei regiuni, ca și tradiția, se construiește cu aportul a mai multor generaţii şi nu trebuie lăsat pradă unei dorinţe trecătoare, a unui individ și el trecător peste locul pe care nici măcar nu-l simte.

Eugen LUPU

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei