Biserica: Fabrica de Diplome Supreme

modelmic

Astăzi, biserica este depășită din punct de vedere reprezentativ, al impactului asupra oamenilor sau ca importanță. Ajungem la această concluzie numai dacă ne gândim că pentru mulți tineri, dar și pentru cei mai în vârstă, modelele de viață au ajuns să se regăsească printre fotbaliști, cântăreți, actori…și nu în biserică.

Bisericile sunt depășite de viteza cu care se derulează viața. Nu mai trăim vremurile care erau în urmă cu 2.000 de ani, dar se pare că în cele mai multe biserici totul a rămas prins în timp.

Spiritele inferioare sunt simpli executanți.

Astfel, biserica a ajuns ceva ce îi interesează pe oamenii care nu au curajul de a aborda problemele majore ale existenței decât cu ajutorul unor răspunsuri „religioase” gata făcute. Cu ce se aleg cei 20.000 de pelerini care trec pragul unei mânăstiri într-o singură zi, pentru câteva ore de așteptat în picioare? Cu iertarea păcatelor ! Cu ce se întorc acești oameni acasă după pelerinaj?

Biserica a ajuns o afacere de mare succes care generează mult profit, neimpozabil. Este practic o fabrică de Diplome Supreme.

Altceva mai sus de asta nu există. Spre fericirea unora și preafericirea altora examenul se trece foarte ușor, nu trebuie decât prezența fizică. Singura problemă o reprezintă trecerea prin același loc a 20.000 de ființe pentru un timp cât mai scurt. Pentru că aceste 20.000 de ființe se grăbesc să le fie iertate păcatele.

Sfântul Ioan Gură de Aur : „Conștiința este judecător drept. N-o poți potoli nici cu parale, nici cu măguleli, nici cu nimic”.

Dumnezeu a pus în sufletul nostru un judecător neobosit și un paznic necontenit: conștiința. O avem de la naștere și până la moarte. Cu această conștiință, unde este înregistrat tot ce ai făcut în viață, mergi la Judecata de Apoi. Trecutul nu se uită.

Păi și atunci la ce ne mai folosește Fabrica de Diplome Supreme?

Ar trebui ca măcar două zile pe an, această Fabrică de Diplome Supreme să își ia liber: de Paște și de Crăciun!

 

Eugen LUPU

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

9 Comentarii

 1. Doru

  Inca un articol ca sa fim si noi la moda cu aceste discursuri anti biserica.
  Si ca sa fim cat mai “acoperiti” condimentam articolul si cu un citat – doar o bucatica – sa ii conferim o nota de credibilitate ca doar nimeni nu o cerceta …

  Deci: formatori de opinie sau manipulatori ?

  Raspunde
  1. E L

   ptr Doru…Nu este nimic “anti-biserica”, este poate contra unora dintre locuitorii bisericii pentru ca…Nicolae Steinhardt – „Dumnezeu nu ne vrea proşti”…ma asteptam sa combati relatia dintre constiinta si iertare…daca tot comentezi!

 2. nick

  Nu are nicio logica acest articol… Niste fraze fara sens, fara subiect si predicat care, de fapt, sunt simple atacuri ieftine la adresa Bisericii… Halal editorial…!

  Raspunde
 3. un oarecare

  Unele articole chiar mă distrează. Habar nu am cine este autorul. Probabil nu este membrul nici unui cult acceptat în România. Iar dacă este, atunci sigur este un rateu. Ca el am văzut, de-alungul anilor, foarte mulţi. Adică liber-cugetători până în momentul în care au ajuns într-o situaţie pe care nu o puteau gestiona, fie că era de sănătate, sau vreun insucces, sau cine ştie ce altă situaţie de familie. Când au observat că mintea lor ascuţită şi critică nu îi mai poate ajuta, au fugit pe la biserici, pe la mânăstiri, prin pelerinaje, pe la preoţii pe care îi blama. Aveau nevoie de o ” fabrică de diplome supreme”! Şi fabrica asta îi primea. Chiar şi pe ei!
  Altceva nici nu trebuie comentat. Au făcut-o cei de dinaintea mea.
  Am totuşi o nedumerire: autorul are vreo diplomă???

  Raspunde
  1. EL

   are o diploma in domeniul tehnic si cel putin un brevet de inventator in acel domeniu, deci nu a facut doar umbra…legat de biserica, merge la biserica, dar nu-i de acord cu comportamentul unor slujitori de acolo…

  2. un oarecare

   Si atunci, de ce atacă biserica? Bănuiesc că atacă biserica ortodoxă, că e la modă? Şi dacă nu e de acord cu ce fac unii slujitori ( adică, dintre cei mulţi de acolo, doar unii nu au un comportament kosher), de ce nu le spune?
   Nu era mai simplu?

  3. EL

   Le-a zis, inclusiv la un mitropolit, fata in fata, care a mintit… sau ei au voie sa minta…si a ataca pe unii slujitori nu inseamna ca ataci biserica…si nu inteleg de ce te dai un oarecare daca ai opinii personale…

  4. un oarecare

   Domnule EL ( câtă infatuare)
   Opiniile dumitale nu sunt personale? Reprezinţi pe cineva şi noi nu ştim?
   Chestia asta cu mitropoliţi, etc. nu mă interesează. Aici era vorba de un om ce are nemulţumiri peronale. Bănuiesc ( sunt sigur) că nu are nemulţumiri faţă de cei din Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Cluj etc.
   De ce să internaţionalizăm subiectul?
   Eu am terminat. Subiectul e închis pentru mine.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei